perjantai 20. syyskuuta 2019

Ma rukoilen, ma pyydän: palatkaa!



Lauantaina 14.9. iltapäivällä eteläisen Suomen yli lensi tuhansien kurkien muodostamia kurkiauroja. Satuin vilkaisemaan Flightradar-sovellusta samaan aikaan ja huomasin, että ainakin yksi Finnairin kotimaan lento teki poikkeuksen normaalilta reitiltään. Tämän se teki ilmeisesti näiden lintujen vuoksi, koska se oli jo alle 3000 metrissä ja pian laskeutumassa määränpäähänsä.

Vähän aikaisemmin oltiin Haukkulin kanssa iltapäivälenkillä ja seurasimme kuinka satojen kurkien parvi pyöriskeli taivaalla ikään kuin odottaen jotain. Haukkulikin on aina ollut kiinnostunut linnuista, vaikkei varsinainen lintukoira olekaan. 



Nytte mökkeilee noin 40 kilometrin päässä kodistamme ja hän oli myös havainnut kurkiaurat mökkinsä pihamaalla seisoskellessaan. Linnuilla oli siis isommatkin kokoontumisajot. Tämä ”meidän” parvi oli nimittäin varmasti eri parvi kuin Nytten mökkipihallaan näkemä. Tuskin ne olisivat yhtäkkiä lentäneet 40 km pohjoisen suuntaan. Molemmat liikutuimme lintuparvia katsellessamme.



Sitähän me sitten jäimme pohtimaan, että ovat ne muuttolinnut vaan melkoisen sosiaalista porukkaa ja loistavia suunnistajia. Lähinnä ihmetyttää se, MISTÄ ne voivat TIETÄÄ, MILLOIN pitää lähteä muuttomatkalle. Ja miten kymmenien kilometrien päässä toisistaan olevat parvet voivat tietää, että juuri tänään ne kaveritkin olisivat lähdössä? Ehkä ne ovat vaan todenneet sään ja tuulet sopiviksi ja alla mainitut Wikipedian ”ehdot” ovat täyttyneet. Ja osasivat lähteä jo lauantaina, eikä vasta sunnuntaina, kun vettä tuli kuin palokunnan letkusta. 



Ei ihminen ole ainoa jäsen luomakunnan omituisten otusten kerhossa. Eläimet jonkun verran ymmärtävät ihmisten kieltä, mutta ihminenpä ei ymmärrä eläinten kieltä. Mutta eläimet ymmärtävät toinen toistensa kieltä. Takapihamme metsikössä koko päivän metelöineet varikset olivat sen hetken hiljaa, kun kurkiaurat lensivät ylitse ja pitivät omaa mekkalaansa. Sitten ne taas jatkoivat omaa älämölöään. 


Wikipedia: Linnut ovat sopeutuneet maapallon vuodenaikojen rytmiin jo miljoonien vuosien ajan, ja niille on kehittynyt omalaatuinen muuttoa säätelevä mekanismi, jonka toimintaa ei vielä täysin tunneta. Tärkeimpiä muuton käynnistäviä tekijöitä ovat valon määrä, ravinnon määrän ja laadun muutos, lämpötilan muutos ja sulkasadon ja lisääntymiskierron päättyminen. Nämä tekijät saavat aikaan muutoksia linnun fysiologiassa. Sisäinen muuttovire on erityisen tärkeä tropiikissa talvehtivilla hyönteissyöjälinnuilla, sillä esimerkiksi säätilalla ja ravinnon määrällä ei näyttäisi siellä olevan juurikaan merkitystä.

Kuvat: Pixabay

Ohessa linkki postaukseemme, jossa oli kyse edellä mainitusta Flightradar-sovelluksesta:

https://erikoisetasiantuntijat.blogspot.com/2019/09/sisainen-lennonjohtaja-calling.html


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!