maanantai 27. toukokuuta 2019

Twerkkaus – lihat liikkeelle






”Nyt lähdetään, Nytte, twerkkaus-tunneille”, pyysi Nymma muutama päivä sitten. Kaitafilmi kelasi kuvaa Nyttestä hytkyttämässä ahteriaan ja kohteliaasti kiitin ehdotuksesta ja kieltäydyin. Minulla on siihen lajiin aivan liian riittämätön työskentelyväline, kun kaikki muodokkuuteni on keskittynyt rintojen ja takapuolen välimaastoon.

Päätin kuitenkin ottaa selvää lajista tarkemmin ja sukelsin YouTuben kautta lajin saloihin. Juuri meneillään olleet SM-kisatkin kertovat lajin suosiosta. Kauan ei tarvinnut viisastua aiheesta, kun lajin tarkoitus tuli selväksi. Hetkuttaa takalistoa ja isosti. Hieman kuin lintu soitimella tai narttukoira tyrkyllään juoksuaikana.
Vaikutti kuitenkin siltä, että lajin harrastajat ovat enemmän kuin tosissaan. Yrittäessäni saada edes pientä liikettä aikaiseksi, niin totesin, että himskatti, tämä taitaakin olla aikamoista taitoa vaativa laji. Joskus vatsatanssiakin testanneena totesin, että kyllähän tämä urheilusta käy siinä missä joku muukin laji. Todellakin.

Lajin suomalainen ammattilainen kertoo twerkkauksen hauskuudesta ja yhteisöllisyydestä. Kuvaus sopii useimpiin joukkuelajeihin ja sehän onkin joukkuelajin suola. Yhdessä twerkkaus tuo iloa, se välittyi julkaisuista. Hän kertoo myös, että laji ei olisi lainkaan seksuaalinen. Hyvä sitten – mutta en edes halua uskoa. Toisaalla kun mainitaan lajinkuvauksessa, että siitä nimenoman on kyse – seksuaalisesti provosoivasta tanssilajista. Sen kyllä pääsin itsekin toteamaan.  Ja mitä pahaa siinä muka on. Saa siitä katsojakin nauttia, eikä vaan harrastaja.

Maailman sivu on tanssittu seksistisesti. Lambada oli 90-luvulla kova juttu ja on sitä tullut kiemurreltua yön pimeinä tunteina lähikuppilan tanssilattialla. Oman Ukon kanssa, tietysti. Tanssilaji oli meille parina siitä hankala, kun Uko on pitkänhuiskea ja itse olen tällainen lyhyenläntä. Se polven työntö haaruksiin aiheutti molemmille osapuolille haasteita. Huh, vieläkin alkaa häpyluuta jomottaa.


Tango rantautuessaan Suomeen syksyllä 1913 aiheutti melkoisen kohun. Kyseessä oli tuon ajan mittapuun mukaan erittäin eroottinen ja viekoitteleva tanssityyli, jossa intohimoinen musiikki todellakin provosoi riisumaan partnerin vaatteista jo tanssilattialla, noin kuvainnollisesti. Mutta mikä olisikaan ihanampaa, kuin provosoitua tangon sävelin taitavan viejän käsivarsilla.
Tavallinen lavatanssi taitaa olla enemmän suomalaiseen, vanhempaan makuun. Aikanaan vastasin Nymmalle myöntävästi, kun hän isäntineen pyysi minua Ukon kanssa lavatanssikurssille. Se oli hauskaa. Veivattiin siellä hikipäässä valssit, humpat, foxit. Uko joskus moitti, että vedän ja niin taisin tehdäkin, kun omasta mielestäni oppi meni nopeammin omiin jalkoihin. Sittemmin osat ovat vaihtuneet ja nykyisin antaudun täysin Ukon vietäväksi.
Jotain esileikin omaista on varmasti joka tanssilajissa. Onhan se parhaimmillaan nautinnollista sekä osallistujille että katsojille. Mutta että seksuaalisuus liittyisi vain näihin uudempiin lajeihin, niin se on puppua, osattiin sitä siis ennenkin.

Ja muuten, alussa mainitsemallani työskentelyvälineellä ei pitäisi olla vaikutusta twerkkaukseen muutoin kuin niin, että pienemmällä pepulla joutuu tekemään hieman enemmän töitä.

Nymma – saattaisin sittenkin lähteä twerkkaamaan 😉

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!