maanantai 19. kesäkuuta 2023

Marsiin akkaporukalla


Uusimman Tiede-lehden (3/2023) artikkelissa todetaan, että Marsiin suunniteltu miehitetty avaruuslento kannattaisi ennemmin tehdä naisitettuna.

Euroopan avaruusjärjestön tutkija Jonathan Scott työtovereineen päättelee näin Scientific Reports -tiedelehdessä.

No, ei kai se sinänsä ole mitenkään yllättävää, kun tarkemmin ajattelee. 



Naisastronautit kuluttavat vähemmän resursseja, energiaa, happea ja vettä sekä tuottavat vähemmän hiilidioksidia ja lämpöä kuin mieskollegansa. 

Usein pienikokoisempina naiset tarvitsevat vähemmän tilaa, kun avaruusaluksessa sitä ei muutenkaan liene liikaa. 

Tutkijat ovat laskeneet, että neljän naisen porukalla tehtävälle lähes kolmen vuoden pituiselle reissulle tarvittaisiin n. 1,7 kg vähemmän ruokaa kuin neljän miehen porukalla. Artikkeli ei kertonut, onko tämä laskettu per nenä vai per nenä per vuosi/viikko/kuukausi. Tai jos se on laskettu koko reissun ajalle.

Jos jälkimmäinen vaihtoehto on oikea, niin ero on häviävän pieni. Arvelen, että laskelma on tehty per nenä ja per koko reissun aikana. Tai per nenä ja per vuosi. Vaikea on arvioida noin itselle vierasta asiaa.

No kuitenkin ruoassa säästettäisiin 147 miljoonaa euroa ja aluksesta 2,3 kuutiometriä tilaa. Ruoka ei kuitenkan olisi mitään tarjousmaksalaatikkoa, vaan jotain erityisesti tähän tarkoitukseen valmistettua erikoisravintoa. 



Kyllä en lähtisi kolmeksi vuodeksi avaruuteen, en sitten mistään rahasta. Enkä kunnianhimoisten tavoitteiden ajamana. Mitään takeita ei olisi, pääseekö sieltä terveenä takaisin. Tai pääseekö edes elävänä. 

Mitä jos matkan aikana puhkeaisi joku parantumaton sairaus tai tarvitsisi jotain lääkkeitä pysyäkseen hengissä seuraavat pari vuotta? Tuskin on mitään toista rakettia, joka kyöräisi lääkärin lääkkeineen sinne perässä. 

Entä jos kuolisi kesken matkan? Olisi se melko häjyn tuntuista niille kavereillekin matkustaa ympäri taivaan kantta ruumiin kanssa. Vai kippaisivatko ne vainajan ulos kyydistä konkreettisesti tähdeksi taivaalle? Maata kiertävälle radalle. 

Ehkä tässäkin piilee ratkaisu joihinkin tulevaisuuden ympäristöongelmiin.


Kuvat: Pixabay

Lähde: Tiede-lehti, nro 7/2023

Kuvien ja tekstin kopioiminen ja muu käyttäminen ilman kirjoittajan lupaa on kielletty.




1 kommentti:

  1. Ihmisille kun ei mikään riitä, hullutusta oli tehdä reissu atlantin syvyyksiin, vaikka epäonnistuminen oli ilmassa, niin on ihmisiä kuollut avaruuslennolle lähtemisessä.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!