tiistai 28. maaliskuuta 2023

Madeira


Blogin kirjoittamisessa on alkanut tulla seinä vastaan, kun en näköjään ole viikkokausiin saanut mitään aikaiseksi. Ja kerron siis nyt vain itsestäni, en bloggaajaystävästäni Nyttestä, joka on sentään jotain saanut aikaiseksi. Kaikki on varmaan jo kirjoitettu ulos, mikä on ollut tulollaan. Ihan pelkkiä referaattejakaan ei tunnu olevan mieltä kirjoittaa.

Tätä kirjoitettaessa (la 25.3.) olemme Isännän kanssa viettäneet kuluvan viikon (ma 20.3.- ma 27.3.) Madeiran saarella Aurinkomatkojen järjestämällä lomamatkalla. Meidän perheen nuoret parit ovat kumpikin olleet täällä ja kovasti kehuneet. Siksi mekin läksimme ja kuluneella viikolla vietimme minun syntymäpäivääni, pyöreää, tekemättä siitä missään sen suurempaa numeroa. 



Perheen nuoriso tuumasi, että Madeira on melkeinpä ainoa matkustuskohde, jonne voisi mennä uudestaankin ja ainakin tämän kokemuksen perusteella voin yhtyä heidän mielipiteeseensä. 

Vihreää ja vehreää riittää, joka paikassa on kukkia, vaikka on vasta maaliskuu. On käyty saarikierroksella, levadakävelyllä sekä Nunnien laaksossa. Korkeuserot ovat huikeat ja sen myötä myös maisemat. 



Edelliset matkustuskerrat ovat olleet Sisilian Taorminassa sekä Kanarian Las Palmasissa, joskus ennen koronaa. 



Nyt oltiin siis Portugalissa ja maantieteellisesti katsoen Afrikassa, kuten Kanarian saaretkin ovat. 

Tämän jälkeen ei yhtään tee mieli enää minnekään Kreikan lomakohteisiin, koska siellä on niin kuumaa, kuivaa ja karua. Kiveä kiven päällä ja ruokana iänikuista souvlakia tai moussakaa. Anteeksi kaikki kreikkalaiset. 


Taorminassa Isäntä söi parasta pizzaa ikinä ja luulimme jo, että nyt nähtiin huimat korkeuserot. Mutta nehän eivät olleet ”mithän” Madeiraan verrattuna. 

Varasimme puolihoidon ja ilmoitin etukäteen hotelliin gluteenittomasta ruokavaliostani. Se oli otettu paikan päällä hyvin huomioon.



Ja mitä tulee silmänruokaan: portugalilaiset miehet ovat siististi pukeutuneita, parturissa käyneitä, urheilullisia ja varsinkin palveluammateissa työskentelevät ovat erittäin kohteliaita. Tässä NEXT-hotellissa on kaikin tavoin panostettu nuorekkuuteen. Koko henkilökunta koostuu nuorista ihmisistä.

Taas saatiin uusi vinoilun aihe Isännän kanssa. Hän joskus muinoin kehui nykyisen pääministerimme silmiä kauniiksi. On kuulemma vielä kauniimmat silmät kuin minulla, 🤬. Nyt pääsin antamaan takaisin, kun luokittelin yhden miespuolisen aamiaistarjoilijan silmät aseistariisuviksi. Kutakuinkin yhtä kauniit silmät täällä on muuten kaikilla, sukupuolesta riippumatta.

Espanjalaiset miehet (myös palveluammateissa) ovat ylimielisiä, epäsiistimpiä, tupakoivia ja tuijottelevat naisia häpeilemättömästi tiettyihin vartalon osiin. Espanjalainen tuntuu muutenkin tietävän sinunkin asiasi paremmin kuin sinä itse. Siinä on selkein ero portugalilaisen verrattuna.



Tätä kirjoitettaessa on toiseksi viimeinen kokonainen lomapäivä menossa ja nyt jo alkaa mennä ”palauttelun” puolelle, kun joka päivä on ravattu pitkin saarta kuin pienet päästäiset.

Jotain täytyy jättää seuraavaksikin kerraksi, koska tänne todellakin tulemme toistekin. Valokuvat eivät anna oikeutta näille huikeille maisemille ja korkeuseroille ja muulle luonnon kauneudelle.

Kuvat: Erikoiset Asiantuntijat

Kuvien ja tekstin kopioiminen ja muu käyttäminen ilman tekijän lupaa on kielletty.

Ei kaupallista yhteistyötä. 

9 kommenttia:

  1. Minua oikeasti itseäni henk.koht. ei kiinnosta aurinkolomat,
    ainut maa minne nyt menisin olisi Israel, kulttuuri ja historia kiinnostaa,
    aikoinaan venäjä oli kulttuuri ja ystävyys reissujani,
    en taaskaan lähtenyt Israeliin, vaikka kohta on reissu sinne.
    pitää tyhjentää anopin asunto, kun se meni kaupaksi, niin eiköhän tänäkin kesänä lomailla suomessa.
    Varmasti nuo aurinkolomat matkat on hienoja kohteita,kuka tykkää niistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aurinkolomahan ei tarkoita automaattisesti rantalomaa, jos sitä ajattelit. Ei mekään viihdytä hiekkarannalla aurinkotuolissa. Pari kertaa on yritetty, mutta se on loppunut parissa tunnissa. Meressä on tietysti kiva käydä pulikoimassa, jos on kirkasta ja lämmintä vettä. Madeiralla ei juurikaan hiekkarantoja ole, kuten ei myöskään Maltalla. Mutta voi siellä muuten nauttia lämmöstä ja auringosta jos siitä tykkää. Joskus on itselläkin käynyt mielessä matkustaa Eilatiin, koska siellä on ilmeisesti eniten aurinkoisia päiviä pohjoisella pallonpuoliskolla. Mutta ei ole sitten tullut lähdettyä.

      Poista
  2. Tämä kiinnostaa minuakin ja varmaan on vehreimmillään juuri näin keväällä.
    Täällä meillä onkin ollut sellainen viikko, että on kannattanut olla lumettomammissa maisemissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paras vehreys sielläkin on vielä edessäpäin, luulisin. Oli siellä puita, joihin selvästi on lehti vasta tulossa. Silti yllättävän paljon oli jo kukkia. Ja monet kasvit ilmeisesti kukkivat useampaan kertaan kesällä. Perunastakin tulee kuulemma monta satoa.

      Poista
    2. Niin ja Madeiralla viljellään paljon banaaneja. Sikäläiset banaanit ovat pieniä ja EU on suuressa viisaudessaan säätänyt, että banaanien pitää olla tietyn kokoisia, jotta niitä voidaan tuoda Eurooppaan. Sen takia niitä pitää tänne rahdata jostain Etelä- ja Väli-Amerikasta, vaikka Madeira olisi lähempänä. No, onhan pienissä banaaneissa tietysti se puoli, että ehkä niissä on suhteellisesti enemmän kuorta. Mutta Madeiralaiset banaanit ovat makeita eikä niitä uskoakseni ole tarvinnut uittaa säilöntäainesammioissa. Tämä on vähän samanlainen juttu, kun että kasvihuonekurkut pitää olla suoria. Mitä järkeä? Samalta se käyräkin kurkku varmaan maistuu.

      Poista
  3. Madeira on lomakohde, joka jakaa ihmisiä - sitä joko rakastaa tai sitten ei. Jos pidät rannalla makaamisesta, Madeira ei ole oikea kohde sinulle. Jos pidät vihreästä luonnosta ja sopivan lämpimästä, et liian kuumasta säästä, Madeira on hyvä kohde. Vaeltajan paratiisi.

    Paikallisten luonne on minulle introvertille suomalaiselle sopiva, kohteliaita ihmisiä, jotka eivät koskaan tyrkytä mitään. Ja kauniit silmät toki on siellä kaikilla!

    Olen kolmena talvena asunut saarella reilut kolme kuukautta kerrallaan ja viihtynyt hyvin. Aina löytyy uutta ihasteltavaa, vielä sinne palaan. Suosittelen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu ei ole rantalöhöilijän paikka ollenkaan. Ja suuret korkeuserot voivat olla joillekin epämiellyttäviä. Paikalliset ihmiset eivät tosiaan ole päällekäyviä kuten jossain muualla. Tämä on paikka jonne voisin mennä uudestaankin.

      Poista
  4. No en oo nyt ihan samaa mieltä espanjalaisista miehistä, että olisivat jotenkin ylimielisiä ja tupakoivia tuijottelijoita 😀. Ja eiköhän se kliseinen giholotyyppikin jäänyt jo 70-luvulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi olla. Minulla on havaintoja vain Kanarialta. Manner-Espanjassa en ole käynyt.

      Poista

Kiitos kommentistasi!