keskiviikko 18. tammikuuta 2023

Suomen historian jännät naiset


Taas aion tehdä uhkarohkean teon ja arvioida kirjaa, vaikka en ole sitä vielä kokonaan kuunnellut. Moisesta virheestä tuli taannoin kuraa niskaan Facebook-ryhmässä. Totesin muutaman tunnin kuuntelun perusteella, ettei se kirja ollut minun juttuni, mutta se ei muutamalle postauksen lukijalle sopinut. Makuasioista täytyy aina vaan saada kiistellä. 

Mutta Maria Petterssonin SUOMEN HISTORIAN JÄNNÄT NAISET on kokonaan eri asia. Muutama tunti siitä on vielä jäljellä kuunneltavaa ja kyllä on niin mielenkiintoisia tarinoita, ettei mitään määrää. En muuta tekisikään, kuin kuuntelisin tätä kirjaa Bookbeatista ja samalla kutoisin villasukkia ja pipoja Ukrainaan lähetettäväksi. 

Samalla saa aimoannoksen Suomen ja lähialueiden historiaa aina 1600-luvulta viime vuosisadalle saakka. Näistä ei kirjoiteta mitään koulun historiankirjoissa, jotka ovatkin melko tylsiä opuksia. Niissä on lähinnä poliittista historiaa, sotia ja kaikenmaailman kambrikausien juttuja. Inhosin koulussa historiaa, mutta taisinpa ylioppilaskirjoituksissa hätäpäissäni vastata johonkin historiankin kysymykseen, kun omat biologian tärpit eivät ihan osuneet. Silloin sata vuotta sittenhän kirjoitettiin kaikki reaaliaineet yhdellä kertaa. 

Tietenkin on ymmärrettävää, ettei yksittäisten ihmisten aikaansaannoksista kerrota koulukirjoissa. Pitää ihmetellä, miten ja mistä tämän kirjan kirjoittaja on tietonsa tonkinut. Niin yksityiskohtaisia jotkut kertomukset ovat. 

Ja täytyy sanoa, että on se tieto kulkenut ja puskaradio pelannut silloin jo satoja vuosiakin sitten, vaikka ei ollut edes puhelimia, mistään internetistä tai whatsapista puhumattakaan. 

Äänikirjoissa on se huono puoli, ettei niitä voi ihan samalla lailla selata kuin paperisia kirjoja. Eikä myöskään sisällysluetteloa voi tutkia. Mutta juuri tällä hetkellä äänikirjojen kuuntelu tuntuu parhaalta vapaa-ajan tekemiseltä. Muualla kuin kotona en niitä juuri kuuntele. Paitsi kuntosalilla. Siellä kuluu aika rattoisammin, kun on kuunneltavana muutakin kuin musiikkia.

Kuva: Erikoiset Asiantuntijat/Bookbeat

Ei kaupallista yhteistyötä

Kuvien ja tekstin kopioiminen ja muu käyttäminen lupaa on kielletty.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!