tiistai 17. tammikuuta 2023

Mainio Matti PatronenMinulla on tapana aamuisin tsempata itseni päivän puuhiin ja rientoihin kuuntelemalla YouTubesta stand uppia. Kaikki stand up -koomikot eivät ole makuuni eikä kaikenlainen huumori uppoa. Vaihdan heti seuraavaan, jos kiroillaan liikaa tai on runsaasti alapäähuumoria. Tai jos ei vain naurata. Eikä se nauraminenkaan yksin ole se juttu. Se on jotain, joka vain kolahtaa.

Yksi lempikoomikoistani on nykyisin oululainen Matti Patronen. Tutustuin häneen aikanaan jonkin stand up -ohjelman kautta, olisiko se ollut joku uusien stand up -koomikkojen tulokasohjelma tai muuta vastaavaa. Yhtä kaikki – ihastuin hänen tapaansa esittää naama peruslukemilla lakoniseen tyyliin huomioita ihan normaalielämästä,  mutta niin, että on kaivauduttu asiaan ytimiä myöten ja katsottu sitä eri vinkkeleistä, kuin tavallisesti on tapana tehdä.

Ai niin, sekään ei pitkään jaksa viihdyttää, jos stand up -koomikko kovin naureskelee omille jutuilleen. Heitäkin on nähty, kerran, korkeintaan kaksi. Jotkut nauravat niin kovasti, ettei esityksestä meinaa tulla mitään. Matti osaa pysyä riittävän vakavana, muttei totisena.

Minulla on toinenkin tapa, johon Matti Patronen tuli nyt avuksi. Kuuntelen ja luen kirjoja. Kun on ollut oikein hyvä teos työn alla, on joskus vaikea siirtyä seuraavaan kirjaan. Usein teenkin niin, että päästyäni jonkun kirjan loppuun, lueskelen ainakin yhtenä iltana ”lukuaikana” jotakin lehteä. Kuunneltavien kirjojen välikuunteluksi ei ollut vielä mitään vastaavaa. Kunnes yhytin BookBeatista huumoriosaston. Sieltä löytyi välikuunneltavaksi ensin teos Valituspalat, jossa useampi suomalainen stand up -koomikko avautuu valitsemastaan asiasta, ts. valittaa tai ihmettelee. Teoksessa kukin koomikko lukee oman juttunsa. Joukossa on myös Matti Patronen.

Ja kun alkuun olin päässyt, löytyi kaksi Matti Patrosen omaa teosta, jotka hän myöskin itse lukee ääneen. Teokset ovat Mr Finlandia -ehdokas ja Pro Patronen. Molemmissa teoksissa on itselleni ennestään tuttujakin juttuja, mutta ei haittaa – Patrosta kuuntelen mielelläni. Osa kirjan tarinoista on esitetty aiemmin stand up -lavoilla ja osa jutuista perustuu Matin elämänvaiheisiin esimerkiksi uraan Rajavartio-laitoksella ja leipomossa.

Matilla on ihan omanlaisensa logiikka pohtia asioita, eikä oikein voi mennä väittämään, etteikö Matin logiikassa olisi vinha perä – niin uskottavasti hän asian esittää. Kun on nähnyt Matin esiintyvän, voi kuunnellessa nähdä hänen hahmonsa ja sen pienen, juuri ja juuri nähtävissä olevan virneen hänen kasvoillaan. Ja hänen jutuissaan ei todellakaan puhuta rumia (ihan vähän joskus), vaikka puhe onkin hyvin suoraa. Jos ja kun Matti tulee paikkakunnalleni esiintymään, ostan lipun stand up -iltaan saman tien.

Ja se, että kuuntelin nämä edellä mainitut teokset muiden kirjojen välipaloina, ei vähennä niiden arvoa yhtään. Ihan yhtä kelpo teoksia, jolleivät ihan erinomaisiakin, ne ovat kaikki.
Kuvat: Erikoiset Asiantuntijat / BookBeat 


Kuvien ja tekstin luvaton kopioiminen on kielletty.


2 kommenttia:

 1. Nyt sit tapahtui mitä pelkäsin, vanha windows tietsikkani hajosi, siirryin isännän koneelle, mutta salasana blogiini on unohtuneet ja en pääse niihin, joten ne jää silleen ikuisiksi ajoiksi, täytynee tehdä ihan uusi blogi, jos löytyy joku joka tietää miten pääsen blogiini käsiksi niin otan vastaan neuvoja,/ kertokaa.Samoin sähk.post.en pääse.
  Harmi menetin kuvat kansioistani kaikki ynm..)
  Mä en ymmärrä tuota ihmisten naurattamista, nauraminen tietysti on hyväksi, mutta jos jonkun pitää kertoa alapää juttuja saadakseen ihmiset nauramaan, se nauru kestää vain hetken, mutta on iloa mikä kestää ikuisuuden.
  kommentitkin tulee nimettömänä.-pike

  VastaaPoista
 2. Hyvä idea tuo tuoda aamuun huumoria! Matti Patronen vaikuttaa mielenkiintoiselta. Sekin, että esittää asioita lunkisti ja nauramatta omille jutuilleen.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!