keskiviikko 14. joulukuuta 2022

Xxnäjän sota jokaista vastaan


Ja mitä se sinulle merkitsee. Kirjoittaja Keir Giles. Kääntäjä Kyösti Karvonen, sivuja 414. Kustantaja Docendo. 

Adlibris: ”Keir Giles on johtava Venäjä-asiantuntija. Hän on perehtynyt laajasti Venäjän sotilaspolitiikan ja asevoimien kysymyksiin. Giles työskentelee brittiläisessä ulkopolitiikan tutkimuslaitoksessa Chatham Housessa.”

Kuuntelin kirjan BookBeatista. Kirjassa ei ole mitään hyvää ja kaunista, mutta ei sitä tarvitse odottaakaan jo nimenkään perusteella. Nyt kun naamiot ovat olleet riisuttuina melkein vuoden, on itse kunkin aika ottaa silmä käteen ja huomata, millaisen karhun naapurissa oikein olemme eläneet kaikki nämä vuosikymmenet. 

Onhan osa näistä asioista jo ennestään tiedetty ja tiedostettukin, mutta silti naapurikansan tai paremminkin sen johtajien niin toisenlaiset arvot ja ajattelutapa puistattaa todella. 

He raasut luulevat kaikkia niin sanottuja länsimaita vihollisikseen, joita pitää vakoilla, kytätä ja kusettaa niin paljon kuin mahdollista. V. haluaisi olla suurvalta, jonka lonkerot ja vaikutusvalta ulottuu kaikkialle maailmaan ja että kaikki muut kansat sitä pitäisivät itseään parempana.

Kirja on täynnä vakoilua, uhkailua, kybersodankäyntiä, sabotaasia, murhia ja niiden yrityksiä, myrkyttämisiä, tihutöitä, salakuuntelua. Monesti mainittiin, että kukaan meistä ei ole niin merkityksetön ihminen, ettei V.:n kannattaisi häntä urkkia ja vakoilla. Tuli mieliteko poistua kokonaan esimerkiksi Facebookista ja Instagramista. 

Kummassakaan edellä mainitussa alustassa en liikaa jakele omaa naamaani eikä kenenkään pidäkään niin tehdä. Missään tapauksessa ei pidä julkaista omaa osoitettaan, ei mielellään kotipaikkakuntaakaan eikä työnantajan nimeä. Puhelinnumerosta nyt puhumattakaan. Muutin heti oman fb:ni yksityisyysasetuksia. 

Se nyt ei liity tähän, mutta pahimpia mokia mitä somessa voi tehdä, on julkaista oma lomakuva vaikkapa lentokentältä lähdön tunnelmissa. Heippa, ollaan lähdössä kahdeksi viikoksi lomalle. Niin että olkaa hyvä vaan, osoite löytyy profiilitiedoistani. Avain on kynnysmaton alla.

Kirjassa kerrotut tositilanteet V.:n tiedustelutoiminnasta ovat kuin suoraan jostain toimintaelokuvasta. Kirja on erittäin paljon silmiä avaava. V.:n toimintaa ei tarvitse hyväksyä, mutta kirjan luettuaan alkaa paremmin avautua, mistä erinäiset tapahtumat Euroopassa ja muuallakin viime aikoina ja aikaisemminkin ovat saattaneet johtua. Uusimpana tulee mieleen EU-parlamentin varapuhemieheen kohdistunut korruptio, joka tosin liittyy tällä kertaa toiseen valtioon.

Tämä kirja kuuluu niihin, jotka jokaisen pitäisi lukea tai kuunnella. Se auttaa avaamaan silmiä sille, miten itänaapuri on toiminut ja toimii sekä mitä se havittelee. Myös se käsitys vahvistuu, mitkä Euroopan maista ovat rähmällään itään päin (ei Suomi). Jos sallitaan näin rankka ilmaisu. 

Äänikirjan lukijalle täytyy antaa hyvät pisteet. Tuntuu, että hän lukee kirjaa ajatuksella ja pitää sopivasti taukoja, niin ettei kuuntelija hengästy pelkästä kuuntelemisesta. Lukija osaa ääntää v:n kieliset nimet hyvin, oikeastaan ärsyttävänkin hyvin, näin kieltä osaamattoman korvaan. Myös saksalaiset nimet hän lausuu hyvin sekä lausuu englantiakin melkein kuin natiivi.

Kuva: Adlibris

Ei kaupallista yhteistyötä

Kuvien ja tekstin kopioiminen ja muu käyttäminen ilman lupaa on kielletty.



2 kommenttia:

  1. Ei isoon karhuun päin kannata rähmällään olla, mutta aiemmin yritettiin kuitenkin säilyttää välit. Mutta nythän Mr P romutti kaiken saavutetun sillä, että ensin julisti sodan Ukrainalle, jonka jälkeen alkoi vainoharhaisesti syytellä myös muita maita siitä, että ovat heitä vastaan. Niinkuin tietysti nyt ovatkin. En usko, että kellään historiaa tutkineella mitään sympatioita maata kohtaan, kun miettii esim Stalinin suorittamaa kansanmurhaa.
    Silti en ryhtyisi ryssittelemään tavallista Venäjän kansalaista. He tuskin arvostavat pahemmin johtajaansa, mutta ei useinkaan ole muuta vaihtiehtoa kuin pitää mölyt mahassaan. Diktatuurihan toimii juuri noin.
    Paitsi ehkä he, jotka uskovat kaikki valheet, joita heille syötetään mm maan joukkotiedotusvälineissä.

    VastaaPoista
  2. Mua niin surettaa tuo sota, vaikka sille emme voi mitään, ihminen kun on paha ja vallanhimoinen, onhan tämä koko maailma pahan vallassa joka puolella, tiedämme miten paljon digtaattorit on aihuttaneet kärsimystä ihmiskunnassa, mutta emme tiedä todellisuudessa mitä tapahtuu kiinassa, pohjois-koreassa, romaniassa, kaikissa kommunisti maissa. Olen lukenut kirjan "Anna ja mao tse tungin miehet" Anna oli kiinassa lähetys työntekijänä kauan sitten, kirjassa hän kertoi järkyttäviä asioita, joista kukaan ei tiennyt, kun sitä luin, niin en voi muuta sanoa kuin että ihminen on peto, .Samoin n-l ajan kirjoja olen lukenut, ja itsekkin kävin monta kertaa silloin, sitten avautuivat ovet, aika oli erilainen, nyt alkaa olla sama tilanne taas, helposti häkki heilahtaa jos ajatteleekin eri tavalla.
    Ei ole enää menemistä.
    Ei välttämättä tarvitse lukea kirjojakaan, monesti tulee dokumenttejä 1 tv.stä eri digtaattori maista, paljon media kertoo jopa aikakausi lehdissä hirmuteoista, ketä oikeastaan kiinnostaa, mutta kiinnostaa kuitenkin.
    Paljon tulee roskapostia s.postiin, mistä ja minne on nimeni mennyt, tai mistä joku on löytänyt, s.postia vähän käytän, joku lasku voi tulla. Yksi nais ihminen menetti 3000e.tililtä,kun joku oli päässyt tilitietoihin, ei pystytä olemaan piilossa tai salassa.
    En todellakaan mene mihinkään some juttuihin kirjautumaan.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!