sunnuntai 11. joulukuuta 2022

Marilyn Monroe - unelmatyttö



Katsoin Yle Areenalta kolmiosaisen dokumenttisarjan ihailemastani ja arvostamastani Marilyn Monroesta. Mielestäni sarja on erittäin hyvä. Siinä on todella paljon kuvamateriaalia sekä Marilynin kollegojen, aikalaisten, sijaisperheen sisarusten, ystävien haastatteluja. Dokumentti ei revitellyt eikä urkkinut, vaan kertoi Marilynin tarinan syntymästä kuolemaan (1926 - 1962). Kuolemalle oli annettu vain muutama minuutti vajaan kolmen tunnin sarjasta, ja hyvä niin. Kuolemansyy kuitenkin yllätti, onhan Marilynin kuolemaa mielestäni pidetty itsemurhana.





Ihailen Marilynin eli Norma Jeane Mortensonin, myöhemmin Bakerin päämäärätietoisuutta ja pyrkimyksiä luoda unelmansa todeksi. Ihailen myöskin hänen kauneuttaan. Mielestäni hän on kaikista tietämistäni julkkiskaunottarista kaikkein kaunein. Hän oli myöskin hyvin ilmeikäs, eloisa, kaunisääninen ja hän osasi myös laulaa upeasti. 

Arvostan sitä, että kuka tahansa, joka on lapsena tullut hylätyksi, hyväksikäytetyksi ja kaltoinkohdelluksi, pyrkii kuitenkin elämässään eteenpäin. Noina Marilynin aikoina ei oltaisi luultavimmin osattu noihin asioihin puuttua kuten tänä päivänä, joten hän jäi ilman tarvitsemaansa apua. Hän asui useissa sijaisperheissä, joissa ilmeisesti sai huolenpitoa ja rakkauttakin.




Mutta rikkinäinen ihminen Norma Jeane oli. Herkkä ja särkynyt. Kun hän astui Marilynin rooliin, hän eli unelmaansa todeksi. Toisaalla avioliitot särkyivät, raskaudet päättyivät keskenmenoihin, lopulta elämäkin päättyi kesken.

Marilyn Monroe elää edelleen ihmisten muistoissa, monissa elokuvissa, tuhansissa valokuvissa, monissa tuotteissa. Olihan Marilyn Norma Jeanen luoma hahmo, naamiopuku, jonka kätköihin hän piilotti särkyneen minänsä. Lopulta hän oli  kaikkien tuntemana Marilyn Monroe - unelmatyttö, Norma Jeanen elämänpituinen, eloonjäänyt unelma.




Kuvat: Erikoiset Asiantuntijat / Marilyn Handbook (Mike Evans)



Linkki Yle Areenan sivuille:

Marilyn Monroe - unelmatyttö

6 kommenttia:

  1. Katsoin Marilyn-dokumentit myös Areenasta etukäteen. Nehän tulivat TV:stä nyt myöhemmin. Jaan kanssasi nuo samat asiat Marilynista. Hän oli lahjakas näyttelijä, mutta hyvin epävarma ihminen. Etsi koko ikänsä rakkautta ja välittämistä.
    Kaunis hän oli, ilo oli häntä katsella. Nytkin välillä googletan ja katselen hänen kuviaan. Myös n. nelikymppiset tyttäreni tietävät hänet.
    Hän tuli niin monen hyväksikäytetyksi. Muistonsa elää ikuisesti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! Aivan liian aliarvostettukin Marilyn oli ja edelleenkin hänessä lieneen bimbon blondin leimaa tuon ulkoisen habituksen takia. Mutta sitä hän ei missään tapauksessa ollut.

      Poista
  2. Minä olen katsonut kaksi osaa ja minustakin ne olivat hyvät kolmannen katson kun kerkiän .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! Katson varmaan itse tuon dokumentin vielä uudestaankin.

      Poista
  3. Marilyn oli kyllä aivan uskomattoman kaunis. Luulen että tuo herkkyys ja epävarmuus oikeastaan piirre, jota ilman ei edes tulla taiteilijaksi. Muistan joskus lukeneeni jonkun kirjan Marilynista, joka perustui hänen päiväkirjamerkintöihinsä. Oli ilmeisen älykäs eikä mitenkään niin "vietävissä", kuten monissa dokumenteissa annetaan ymmärtää. Mutta olihan tuo lyhyt ja dramaattinen elämä, joka päättyi turhan varhain, vain 35- vuotiaana

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! Samaa mieltä herkkyydestä ja taiteellisuudesta!
      Niin moni taiteentekijä on kuollut turhan nuorena.
      Monesti ajattelen, että onneksi olen itse ihan tavis, en varmaan kestäisi julkisuutta enkä varsinkaan niitä varjopuolia

      Poista

Kiitos kommentistasi!