lauantai 22. lokakuuta 2022

Tiilikaton pinnoitus vaihtui uudeksi peltikatoksi

Kuva: Eliittikatot Oy. Tämä kuva ei liity tapaukseen.

Aikaisemmin kerroin blogissa kuinka yritimme teettää talomme tiilikatolle pesun ja pinnoituksen ja homma vaihtuikin koko katon uusimiseksi. Koska hapertunut aluskate esti pesuhomman. 

Torstaina lokakuun 13. päivänä kattoremontti sitten lopulta alkoi. Sikäli se oli historiallinen päivä, että se oli Isännän viimeinen työpäivä ennen pitämättömiä vuosilomia ja myöhempää eläkkeelle jäämistä. 

Etukäteen jo vähän jännitti, miten Haukkuli suhtautuu kattoremontista kuuluviin ääniin. No viime viikolla jo ihmettelimme yhdessä keittiön ikkunasta, kun iltahämärissä kattotarvikkeet tuotiin isolla kuorma-autolla pihaan. Auto seisoi jalkakäytävällä ja kuski "kuori" sen laidat ja katon sivuun ja kaiveli peräpäästä esiin nosturin, jolla nosti pihaan ison paketin puutavaraa, josta on tuleva uudet ruodelaudat aluskatteen päälle. 

Siinä ei kauaa nokka tuhissut kun ilmeisesti satoja kiloja painava paketti nostettiin täsmällisesti tonttiojan ja aroniapuskan yli pihan puolelle. Samalla tavoin oli pari päivää ennen tuotu kattopellit. Ne olivat niin tiiviissä paketissa, etten aluksi uskonut, että siinä on lähellekään tarvittava määrä kattopeltiä. Enkä oikein usko vieläkään. Lähetysluettelon mukaan paketissa on vaikka minkä kokoista pellin palaa. Johtunee siitä, että katto on lievästi L-kirjaimen muotoinen kuten talokin ja taitekohdassa on jiiri. Vai miksikä sitä nyt sanotaan. 


Kuva: Eliittikatot Oy. Kuva ei liity tapaukseen. 

Kun katon asentajat tulivat, kaksi nuorehkoa miestä, Haukkulin piti tietysti päästä tervehtimään ja nuuhkimaan housunlahkeet. Kuviteltiin, että se auttaisi Haukkulia ymmärtämään, että nämä äijät ne katolla kolistelee. Ja kyllä he kolistelivatkin. Ja Haukkuli komentaa jokaista rasahdusta. Ekana päivänä tuli taas korkealaitainen nosturilla varustettu kuorma-auto, nyt pihaan asti ja sen kyytiin purettiin vanhat tiilet katolta pois. Mietin, että minnehän ne mahtaa päätyä, johonkin kierrätykseen varmaan. Ehkä jonnekin tienpohjaksi. Purkamista ennen asentajat virittelivät rakennustelineet molemmille puolelle taloa ja etupuolella olevassa  mainostetaan remonttia toteuttavaa firmaa. Mainoskyltti on vielä erikseen pystytetty liittymään. 

Tiilien purkamisen jälkeen he alkoivat purkaa vanhoja ruodelautoja, jotka ovat aika järeitä, pitäisikö sanoa "kakskakkosia" varmaankin. Tiilikaton alla pitää olla järeät laudat. Ja vanha aluskate sai samalla kyytiä. Ne kakskakkoset jäävät meille takkapuiksi. Isäntä poistaa niistä ensin naulat. Ja pinoaa ne takapihalle odottamaan moottorisauhausta. Kunhan nyt ensin saadaan ne kaikki yhteen kasaan. Niistä tulee varmaan yksi vajallinen polttopuita. 


Kuva: Erikoiset Asiantuntijat. Kuva liittyy tapaukseen.

Tätä kirjoitettaessa on siis töitä tehty kolme päivää ja asentajat laittavat tietenkin yöksi aina pressut avatun katon päälle, ettei sade kastele ullakkoa. Ja tekevät muuten siistiä työtä. Kaikki roju viedään aina saman tien pois, niin kuin urakkasopimuksessa sovittiin. Viikonlopuksi he putsasivat takapihan terassin lattian jollain lehtipuhaltimen tapaisella vehkeellä. Niin eivät kaikki muruset ja puruset kulkeudu kengissä sisälle.

Haukkuli oli ensimmäisen päivän kotona ja kattoremontin äänet olivat sille aikamoinen stressin paikka. Onneksi toiseksi ja kolmanneksi päiväksi se saatiin esikoistyttären ja -vävyn luokse remonttiääniä pakoon. 

Päivitys: Nyt on kattotöitä tehty seitsemän päivää ja ensi viikon alussa tiistaina työn pitäisi tulla valmiiksi. 25.10. siis. Enää puuttuu vain kadun puolelta noin 2/3 osaa. Vanha on siitä vielä purkamatta ja uudet pellitykset laittamatta. Myös ilmanvaihtokone menee kokonaan vaihtoon, mutta se ei ole tässä ”konkurssissa” enää iso kustannus. Kun kuitenkin lukijoita kiinnostaa, mitä tämä lysti maksoi, niin kerrotaan se tässä: 28 tuhatta euroa. Iv-kone 450€. 

Kuvat:Eliittikatot Oy ja Erikoiset Asiantuntijat

Ei kaupallista yhteistyötä. 

Kuvien ja tekstin kopioiminen ja muu käyttäminen ilman lupaa on kielletty. 3 kommenttia:

  1. Kattoremppa on järkiremppa. Kun on katto kunnossa saa tulla sää kuin sää. Me teetätettiin kattoremppa pari vuotta sitten. Melkoista kolinaa katolla oli,mutta eipä siinä tainnut kahdella ammattilaisella kuin pari viikkoa mennä.

    VastaaPoista
  2. Kaikki korjaus maksaa, eikä halpaa lystiä ollut teidänkään remontti, huh. Mutta nyt saatte viettää ainakin katon osalta huolettomia päiviä.

    VastaaPoista
  3. Kyllähän kattoremontin teko on äänekästä puuhaa ja varmasti koiraa kummastuttaa se kolina. Meilläkin oli tuo sama vaihe, Oulun suunnalla, muutama vuosi sitten. Hyvä että itse remontti onnistui ilman hankaluuksia, peltikatot ovat kyllä kestävä ja käytännöllinen valinta. https://www.lumorakennus.fi/kattoremontti/pelti--ja-huopakattoremontit

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!