Kuokkala-luumupuuni teki tänä vuonna ennätyssadon. Olen kerännyt luumuja yhdestä puusta kohta parikymmentä litraa ja aina vaan on luumuja puussa. Monta litraa maahan pudonneita olen kipannut kompostiinkin.
Luumupuun tarjonnasta ovat nauttineet tänä syksynä myös linnut. Mikä johtuu ihan selvästi siitä, että ainakaan meillä päin ei ole lainkaan pihlajanmarjoja. Tästä syystä linnuille on ilmeisestikin kelvannut myös koiranheisipensaan marjat, jotka yleensä ovat tallella vielä keväälläkin.
Pihamme luumupuussa vieraillut punatulkkuja, tilhiä, mustarastaita ja käpytikkoja. Seurasin erään kerran tikan puuhia. Se kävi nappaamassa luumun, lennähti läheiseen heinäseipäistä tehtyyn viritelmään ja iski luumun sopivaan koloseen. Siitä se siitä syödä napsutteli luumun, haki toisen ja vielä kolmannenkin ja sitten lensi pois tyytyväisenä. Heinäseipään koloseen jäi muistoksi kolme luumun kiveä.
Nämä Kuokkala-luumut ovat erityisen makeita ja mehukkaita. Olemme syöneet niitä makean nälkään ja välipalaksi. Mutta mihin muuhun niitä voisi käyttää? Onnistuuko niistä mehun teko? Onko antaa hyviä vinkkejä?
Kuva: Erikoiset Asiantuntijat
Kastikkeisiin, salaatteihin, valokuviin muistoksi, naapureille tuliaisiksi jos niillä ei ole omaa luumupuuta. Vie vanhainkotiin. Teimme aikoinaan viiniä luumuista ja omenista mutta se vaatii aikaa ja tilaa.
VastaaPoistaKiitos kommentistasi! Tulikin monta hyvää vinkkiä!
PoistaHyvää viikonloppua sinulle!