torstai 20. lokakuuta 2022

Jokainen ukrainalaisia auttamaan


Meidän kaikkien tulee nyt auttaa ukrainalaisia ihmisiä, sekä kotimaassaan vielä kärvisteleviä, että muun muassa Suomeen pakoon tulleita. 

Valtiot auttakoot valtiota, mutta me ihmiset voimme auttaa ihmisiä. Eurooppalaisia ollaan molemmissa maissa ja jaetaan yhteiset arvot. 

Kaikista rauhan- ja jäsenyysponnisteluista huolimatta me voimme itse olla vielä ennen pitkää samassa liemessä. On lapsellista kuvitella ”ansioituvansa” apua saamaan tällä konstilla, mutta eipähän tarvitse kantaa huonoa omaatuntoa, jos ei auta heitä nyt, kun hätä on päällä. 

Auttamistapoja löytyy, varmaan jokaiselle jotakin ja kaiken ei tarvitse olla rahallisessa muodossa. Auttamisesta on varmasti iloa itsellekin. 

Työpaikallamme (ja ehkä jossain muuallakin) järjestettiin keräys, jossa kudotaan/neulotaan/tikutaan, kuka mitenkin, villalangasta 20 x 20 cm:n kokoisia neliöitä, joista kootaan ukrainalaisille vauvoille peittoja lastenkoteihin. Neliöt lähetetään sinne ja paikalliset äidit/naiset/isät/miehet kokoavat niistä sopivia peittoja.

 


Tässä ensimmäiset neliöt.

Miten nerokasta! Auttaja kokee auttamisen iloa, voi täyttää mahdollista käsityövajettaan ilman suuria ponnistuksia. Lisäksi tällä konstilla pääsee eroon jämälangoista, joita minullakin on kaapeissa pari muovikassillista. Toisen sisältö ei sovi tähän tarkoitukseen, mutta toisen sopii ja niistä tulee tehtyä tusinan verran kyseisiä lappuja. Eli ehkä yhden peiton verran. 

Väriyhdistelmät voivat olla mitä sattuu, mutta se lienee tässä pieni haitta. Ehkä isompi on se, että lapuista ei tule ihan täsmälleen pyydetyn kokoisia johtuen lankojen erilaisista vahvuuksista. Mutta luulen, että siitäkin selvitään lappuja toistensa lomaan sovittelemalla. Ainakin minun tekemissä on karvan verran liian pieniä ja liian isoja. Tärkeintä lienee saada pikaisesti lämmintä pikkuisille. Voihan sitä tietenkin ostaa kaupasta uusiakin lankoja ja tehdä niistä vaikka Ukrainan lipun värisiä tai mitä vaan. 



Ja tässä viimeisimmät. Lopuista langoista syntyy vielä yksi, eli yhteensä neljätoista neliötä. Ehkä niistä jo yksi vauvanpeitto syntyy. Tai ainakin pääsevät johonkin värinsä puolesta sopivaan peittoon osaksi.

Suomikin sai toisen maailmansodan aikaan monilta mailta sekä humanitääristä apua, vapaaehtoisia taistelijoita että apua sotatarvikehankintoihin. Sotien jälkeenkin saatiin vielä paljon apua jälleenrakentamisessa, esimerkiksi Ruotsista rakennustarvikkeita satojen uusien kotien rakentamiseen.

Kuvat: Erikoiset Asiantuntijat

Kuvien ja tekstin kopioiminen ja muu käyttäminen ilman lupaa on kielletty.

2 kommenttia:

  1. Äiti Teresa peittojen tekeminen Ukrainaa varten kuulostaa hyvältä idealta. Olisiko mahdollisesti linkkiä, jonnekin jossa kerrotaan, miten voisi osallistua?

    Vekarus

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Löytyisikö autaukrainaa.fi :stä ehkä joku kanava.

      Poista

Kiitos kommentistasi!