sunnuntai 18. syyskuuta 2022

Pihalammen huoltotöitä


Nyt kun taas niin sanotusti syksy saa, on alettava pikku hiljaa valmistella pihalampea talvea varten.

Nyt oli pumppukin taas jo puhdistuksen tarpeessa, joten otettiin se ylös, purettiin osiin tavalliseen tapaan ja puhdistettiin niiltä osin kuin pystyi. Tällä kertaa, kuten viimeksikin, käytin hommassa puutarhaletkua ja kylmää vettä ja tein sen takapihalla. Samalla tuli pestyä kesäkukkalaatikot odottamaan ensi kesää. 

Lampisuodattimen läpi ajettiin muutama kymmen litraa vettä sen puhdistusasennossa, mutta eihän sieltä mitään likaa tullut. Sen käyttöohje oli hukassa. Olisimme tarvinneet tiedon, pitääkö suodatin säilyttää talven yli vettä täynnä vai tyhjänä. Löytyihän se manuaali sitten lopulta autotallin hyllyltä, kun kaikki muut mahdolliset paikat oli ensin käännetty moneen kertaan. Netissä olevista manuaaleista ei tätä tietoa löytynyt. Syynä on luultavasti se, että tuollaisia suodattimia käytetään suuremmassa määrin maissa, joissa niitä ei erikseen nosteta talvisäilytykseen. 

Lammen vesi tyhjennettiin uppopumpulla purkuputken kautta tonttiojaan. Ihan kuivaksi lampea ei uppopumpulla saa, mutta ei tarvitsekaan. Vettä sinne sataa kumminkin lisää vielä syksyn aikana. Pohjalle jäi linnuille vähän kylpyvettä. Ainakin kyyhkysiä, rastaita ja variksia on nähty lammella kylpylätunnelmissa. Muutama tikli pyrähti lammelta pihapuuhun, kun menin yllä olevaa kuvaa ottamaan. Lammen pohjalla ja reunoilla on keväällä sinne laitettu verkko, joka ”pyydystää” puista tippuvat lehdet ja muun roskan. 

Joskus loka-marraskuussa irrotamme verkon pois ja samalla kaiken siihen päätyneen moskan, jonka loppusijoituspaikka on komposti. Mutta sen homman aika ei siis ole vielä, vaan vasta sitten kun lehdet ovat tippuneet puista. Vielä lehdet ovat ihan vihreitä. 

Keväällä, kun sammakonkutu on loikkinut pois lammesta tai varikset syöneet sen, tyhjennetään lampi taas talven mittaan kertyneestä vedestä ja pestään kivet ja kivien välit painepesurilla. Sitten likavesi tyhjennetään uppopumpulla ja loput suurin piirtein teelusikalla kunnes lopuksi lasketaan hanasta uusi vesi tilalle ja suodatin sekä pumppu taas käyntiin. 

Kuva: Erikoiset Asiantuntijat

Kuvien ja tekstin kopioiminen ja muu käyttäminen ilman lupaa on kielletty. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!