perjantai 22. heinäkuuta 2022

Soodaa sinne ja etikkaa tänne


Jo vuosien ajan on marttojen ja kaikenlaisten ompeluseurojen sivuilla ylistetty kuinka soodalla ja etikalla tai niiden yhdistelmällä saa puhdistettua melkein mitä vaan. Olen kyseenalaistanut tämän aina ja kokeillutkin. Ja kyseenalaistan edelleen. Kumpikaan aine ei sinällään sisällä mitään varsinaisesti likaa poistavia ainesosia. Toinen vaan on emäksistä ja toinen hapanta. 

Emäksinen tehoaa rasvaan ja hapan kalkkitahroihin. Kaikista omituisin idea on sekoittaa nämä kaksi keskenään, koska silloinhan sekoituksesta tulee koko lailla neutraalia. 

Näitä suositellaan käytettäväksi, koska ympäristöystävällisyys. On niitä ympäristöystävällisiä puhdistusaineitakin olemassa, jotka ovat tehokkaampia kuin mikään etikka. Löysin sellaisen kaupan hyllystä laattojen ja laattasaumojen syväpuhdistukseen, enkä ole laattasaumoja saanut millään muulla aineella yhtä puhtaiksi. Laattojen pinttyneet pinnatkin lähtivät kylppärin nurkista puhtaiksi kertaheitolla. Sama aine tehosi saunanovien lasien kalkkitahroihin paremmin kuin etikka. 

Keittiön laattasaumat olen pariin kertaan hangannut hammasharjalla ja yleispesuaineella. Sen jälkeen on polvet ja selkä olleet ruvella kolme viikkoa. Nyt kun löysin tämän saumojen ja laattojen syväpuhdistusaineen, voin suihkuttaa sitä laattasaumaan ja hangata mikrokuituliinalla ja jollain pitkällä ranstakalla, niin ettei tarvitse olla kumarassa eikä kontallaan pitkin ja poikin pöydän alla. Ja mahdollisimman pian pitää tietysti neutraloida käsitelty alue huuhtelemalla puhtaalla vedellä. 

Entisen uunin puhdistukseen tein jonkun tätikerhon ohjeen mukaisen tahnan, johon tuli soodaa ja levitin sen uuniin. Eipä ollut juuri mitenkään dramaattista vaikutusta. Sen sijaan sitä soodaa en saanut sieltä uunin reunoista ja kolosista koskaan kunnolla pois, mikä ärsytti niin kauan, kuin se liesi meillä oli. Ikinä en enää laita soodaa uuniin muuten kuin kakkutaikinassa. Joihinkin hikisiin lenkkareihin kumosin myös soodaa ja niiden kanssa tuli eteen sama pulma kuin uunin kanssa. Pestävähän ne oli lopulta, että sain sen soodan pois. No siinä samalla lähti hietkin. 

Soodalla ja etikalla olen myös yrittänyt huoltaa huonosti vetävää vessan lavuaarin viemäriä. Kyllähän se kuplii kivasti, mutta ei sillä mitään vaikutusta ole. Tässä eräänä päivänä piti vaihdattaa putkimiehellä koko hajulukko, kun se alkoi vuotamaan allaskaapin sisälle. 

Viemärin huonon vetämisen syy oli jossain kauempana viemäriputkistossa, totesi putkimies(kin) hajulukon vaihtamisen jälkeen. Niinpä kaadoin pullollisen nestemäistä viemärin avaajaa kahdessa erässä ja laitoin viemärinavausrakeita pariin kolmeen otteeseen. 

Meni pari päivää, niin jo viemäri alkoi vetämään kuin uutena. Soodalla ja etikalla tätä ei olisi ikinä saanut aikaiseksi. Ja kyllä, viemärinavausaineet ovat kamalia myrkkyjä. Muistaakseni monissa Euroopan maissa niiden käyttö on kokonaan kiellettyä. Paitsi, että esimerkiksi Britanniassa asuvat tutut hamstraavat niitä Suomesta, kun ei niitä Briteissä myydä. Korjatkaa, jos olen väärässä. 

Pesukoneen saa pysymään puhtaana, kun käyttää oikeanlaisia pesuaineita, pesee kuudessakympissä ne pyykit, mitkä kuuluu pestä kuudessakympissä ja silloin tällöin yhdeksässäkympissä vaikka siivousliinoja ja koiran tassupyyhkeitä. Ehkä kahvinkeittimen kalkinpoistoon käyttäisin mieluummin etikkaa kuin jotain synteettistä happoa. Sitä minun vaan ei tarvitse tehdä eikä myöskään tiskikoneen puhdistusta, koska molemmat laitteet kuuluvat meillä Isännän toimialueeseen.

Yksi viemärinavaukseen käytetty aine on kuulemani mukaan kolajuoma, jonka nimeä en nyt mainitse. Siitäkö johtuu, että kun Pixabaysta hakee kuvia hakusanalla ”sooda”, niin tulee enimmäkseen kolajuoman kuvia. 
Ei kaupallista yhteistyötä. 

Kuvat: Pixabay

Kuvien ja tekstin kopioiminen ja muu käyttäminen ilman lupaa on kielletty4 kommenttia:

 1. Kertoisitko mikä tuo saumojen ihmepuhdistusaine on???

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erikoiset Asiantuntijat22. heinäkuuta 2022 klo 11.40

   Lisäsin kuvat ihmeaineesta postauksen loppuun.

   Poista
 2. Kiitos hyviä vinkkejä, etikkaa ja sooda on tullut käytettyä, tiskikonetta en vielä ole millään kokeillut,nyt vasta tuli mieleen että sekin voisi tänään jo tehdä, kun en vuoteen ole sitä puhdistanut, astiat on olleet puhtaat, en käytä joka päivä tiskikonetta, vain x tai kaksi viikossa.Sunnuntaina onkin enempi porukkaa meillä, ja sit herkutellaan mansikka ja voileipä kakulla ynm...grillijuhlat vielä.

  VastaaPoista
 3. Kiitos tästä. Säästit mut hermoja raastavilta kokeiluilta. 😂

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!