sunnuntai 15. toukokuuta 2022

VirtahevotEmmi-Liia Sjöholm: Virtahevot


Oli suuri ilo ja nautinto kuunnella tämä Emmi-Liia Sjöholmin ensisijaisesti äänikirjaksi kirjoittama ja Kosmoksen kustantama dialogiromaani Virtahevot.

Kaksi erilaisessa elämäntilanteessa, mutta toisaalta samantapaisessa vaiheessa olevaa keski-ikää lähestyvää aikuista, Eevis ja Touko kohtaavat ja keskustelevat kesäyössä.

He puhuvat muun muassa ihmis- ja parisuhteista, lapsiperheen ja sinkun arjesta, monogamiasta ja avoimista suhteista. Siitä miten vaikeaa ihmisen on parisuhteessa hyväksyä toisen muuttuminen. Ja siitä mihin kaikkeen ihmisen on oltava valmis ihmissuhteissa, mitä haluaa ja toivoo, mistä on valmis luopumaan. Odotuksista, oletuksista, onnistumisista ja pettymyksistä. 

Keskustelu on niin luontevaa, että voisi kuvitella kuuntelevansa autenttista, ei käsikirjoitettua tekstiä. Päähenkilöiden ääninä toimivien Pihla Viitalan ja Samuli Niittymäen tarinaan rakennettu keskinäinen kemia toimii ja sen aistii kaikesta; äänensävyistä, äänenpainoista, naurahduksista, huokaisuista ja hymähdyksistä.

Ihmettelen miten pelkkään vuoropuheluun perustuva tarina kulkee näin sujuvasti ja vaivattomasti. Kuinka tuon kohtaamisen tunnelma välittyy ja jossa tavallaan tapahtuu paljon vaikkei loppujen lopuksi tapahdu juuri mitään. Mielikuvat päähenkilöiden elämästä vilistävät kuitenkin kuin kuvina kuuntelijan mielessä.

Olen melkein kuin tarinan kolmas, äänetön osapuoli, joka kuuntelee vuorovaikutteista ja toista osapuolta aidosti kunnioittavaa keskustelua.
On nimittäin niin, että missä tahansa ihmissuhteessa keskustelu toimii, kun kumpikaan osapuoli ei tarjoile omia näkemyksiään ainoina oikeina, vaan toisen mielipiteet siivittävät osapuolet omiin oivalluksiin kummankin tullessa kuulluksi ja hyväksytyksi.

Yksi iso oivallus itselleni oli se, että ihmisen tulee ensin löytää itsensä, ymmärtää toiveensa, hyväksyä, että jostakin voi joutua luopumaan ennenkuin voi löytää perille toisen ihmisen luokse ja asettua tämän rinnalle. Ja siltikin, voi käydä niin, että toiveet eivät kohtaa ja lähdetään kulkemaan omiin suuntiin.

Pidin tästä tarinasta niin paljon, että latasin samantien BookBeatista kuunneltavaksi Sjöholmin esikoisteoksen Paperilla toinen, jonka lukee Usva Kärnä. Odotukset ovat korkealla.


Kuva: Erikoiset Asiantuntijat / BookBeat

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!