keskiviikko 20. huhtikuuta 2022

Roskaruokaperinne


Pitkään meillä oli tapana käydä perheen kanssa jouluaaton aattona syömässä ”ulkona” jotain kunnon mättöä. Joka tapauksessa jotain, missä on ranskanperunoita. Ne täyttävät mätön tunnusmerkistön, vaikka olisi kuinka paksu pihvi niiden kaverina.  Kunnes korona sekoitti senkin perinteen ja perinneruoan. 

Pääsiäislauantaina tuli mieleen, että nyt olisi taas vähän sen kaltainen aattopäivä, että voisi syödä ulkona jotain roskaruokaa. Kun kebab-ravintoloiden käyttämän lihan gluteenittomuuteen ei voi aina luottaa, niin päätettiin tehdä itse ”kebab ranskalaisilla”. Siis kaupasta valmista kebab-lihaa, jossa ei ainesosaluettelon mukaan ole gluteenia, pakasteranskikset, salaattiainekset, ketsuppia ja valkosipulimajoneesia. 

Kuumensin 1,5 pakettia Tapolan kebabia pannulla pienessä öljytilkassa. Isäntä kuumensi ranskikset uunissa ja samalla pyöräytin pienen salaatin siihen ”kylkeen”. Parempaa tuli kuin kuppilasta haettuna.  Eikä oikeastaan huvita mennä kebab-paikkaan syömään, ainakaan yhteen tiettyyn, jossa kerran kokki tuli pois miesten vessasta kertakäyttöhanskat käsissään ja meni takaisin keittiöön töihin. No, ehkä hän vaihtoi uudet käsineet ennen kuin ryhtyi töihin…eikä pidä yleistää. 

Hampurilaispaikkojen hampparit ovat maistuneet melko aneemisilta sen jälkeen, kun tytär ja vävy totuttivat meidät itse tehtyihin hampurilaisiin. Kannattaa nähdä se vaiva, että tekee nekin itse. 

Erikseen ovat sitten ne syöttölät, joissa tarjoillaan ruoka-annoksen nimellä lautasella pari heinää ristissä ja pieni tippa jotain kastiketta. Kyllä ei tule ihminen kylläiseksi sellaisesta. Maksavan asiakkaan pitää kokea tietenkin makunautintoja, mutta myös saada vatsa täyteen. 

Sellainen paikka on paitsi kotikaupungin paras pihviravintola, myös Farang Helsingissä, jossa tarjotaan kaakkois-aasialaista ruokaa. Parhaita makunautintoja ikinä. Hinnatkin ovat tietysti sen mukaiset, mutta eipä sielläkään varmaan montaa kertaa elämässä tule käytyä. 

Kuva: Erikoiset Asiantuntijat 

Ei kaupallista yhteistyötä

Kuvien ja tekstin kopioiminen ja muu käyttäminen ilman lupaa on kielletty. 

 

5 kommenttia:

 1. Tulinpa vilkasee ennenkuin lähden ulos bongaamaan muuttolintuja, niitä on jo tullut montaa eri lajia, talvi oli haasteellinen runsaan lumen ja liukkauden takia, ihanaa kun pääsee nyt hyvin liikkumaan.

  Roskaruokaa en juuri ollenkaan syö, mut matkalla itä-suomeen on tullut tavaksi ostaa Jari-Pekasta hampurilaiset kanalla tai kalalla, kun se on puoli välissä matkaa, niin siellä on myös seisova pöytä hyvää ruokaa.
  Itä-suomessa on niin hyvä ruokapaikka puustelli, aina kun siellä käydään niin pitää mennä sinne syömään seisovaan pöytään, katson milloin siellä on kalaa tai kanaa, salaatit on monipuolisia ja raikkaita, ja jälkkäriksi rahkaa, kahvit tietysti kuuluu,
  sinne on kiva kutsua myös ystävä syömään, mielettömän siisti ja viihtyisä paikka pielisen rannalla.
  (wau saatiinpa kiva mökkikin.)
  Täällä päin missä nyt ollaan asuttu kohta vuoden, ei ole tullut käytyä edes hesellä, olihan se kiinnikkin yhteen aikaan, eräässä ulkomaalaisten ruokapaikassa tuttujen kanssa täällä käytiin kerran, niin en vain ymmärtänyt mitä pöperöitä ruoka oli, kai sen ymmärtää jos ei ole opittu suomalaiseen perusruokaan.
  Jostain syystä en mielellään käy ulkomaalaisten ruokapaikoissa, isäntä kun oli työssä vielä, niin kertoi minkalaista heidän hygenia oli kun valmistivat ruokia, ( puistattaa), aika monet ruokapaikat on miesten hallussa, miestenhän on vaikeampi pestä käsiä.

  VastaaPoista
 2. Luontoretki tuli tehtyä.
  Nyt kun mainitsin tuon ruokapaikka puustellin, niin kerron yhden hauskan jutun. Mies oli erikaupungissa kuin minä, ex tempore soitin ja sanoin että vuokrataan vrk.si puustellista huone 105,
  tuli mieleen tuo numero, kun kauan sit tää nisa soraja lauloi tuon "huone sataviis, saavu sinne siis..".
  joka tais ikäväkyllä soida yhtenään radiossa.
  Kun menin varaamaan huoneen, niin mulle ojennettiin avaimet jossa oli numero 105,
  en mistään voinut tietää mitä numeroita hotelli huoneilla on,
  kun se oli eka kerta yöpyä tuossa hotellissa.
  Niin no aamiainen oli mahtava seisovasta pöydästä, niinpä suosittelen tuota hotellia, jossa varmasti saat oikeata kotiruokaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hotelliyöpymisessä usein juuri parasta onkin se aamiainen. Kotona ei tule todellakaan tehtyä niin monipuolista aamiaista. Joskus vuosia sitten meillä oli yöpymässä kaksi parikymppistä kuorotyttöä Australiasta ja pyrin vähän samaan tasoon hotelliaamiaisen kanssa, vaikka kauaksihan se jäi. Tytöt ihmettelivät, että onko teillä joka aamu tällainen aamiainen. :)

   Poista
 3. Tiivistän mainokseen - Hyvä ruoka,parempi mielei. Niin se vain menee.. . Alkoi kebabia tekemään, tietty, mieli...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No se on juuri näin. Toivottavasti olet kebab-annoksesi jo saanut. Mukavaa alkavaa viikkoa!

   Poista

Kiitos kommentistasi!