tiistai 5. huhtikuuta 2022

Kaikkien aikojen mäiskyperunat


Rosamundat uuniin menossa.


Olen lukenut lehdistä ja netistä useaan otteeseen vinkkejä näihin mäisky- eli murskattuihin eli litistettyihin perunoihin. Pitihän niitä sitten itsekin kokeilla. Idean iskiessä kaapista löytyi vain uuniperunoina käyttämiäni punakuorisia Rosamunda-perunoita. Eikö mitä, peruna kuin peruna, ajattelin ja ryhdyin hommiin. Pesin neljä Rosamundaa juuresharjalla puhtaiksi ja keitin ne suolavedessä kypsiksi. Kypsät perunat nostin uunivuokaan, jossa painoin ne Muumi-mukilla lättänöiksi. Sivelin perunat öljy-savupaprikajauhe-suola-sekoituksella ja laitoin uuniin 225 asteen lämpöön 15 minuutiksi.

Öljyseos neljälle perunalle:
3 rkl öljyä
1 tl savupaprikajauhetta
1/2 tl suolaa

Rosamundat uunista juuri tulleina.


Tein mäiskyperunoille lisukkeeksi tonnikalaherkkua.

Tonnikalaherkku:
1 prk Creme Fraichea
1 prk smetanaa
1 rkl Real-majoneesia
2 prk tonnikalaa
ripaus suolaa ja sokeria

Voin sanoa, että oli helppoa ja hyvää! Tuon öljyn voi maustaa haluamallaan mausteella. Ajattelin kokeilla seuraavalla kerralla mango-currya ja tarjota perunoiden lisukkeena jotakin kananfileesuikaleista valmistettavaa herkkua.



Kuvat: Erikoiset Asiantuntijat 

4 kommenttia:

  1. Onpa erikoista mäiskyä, aina löytyy uutta, vaikka maailma on täynnä reseptejä, ja sotketaan suolat ja sokerit sun muut yrtit ja mausteet,ja pippuria joka paikkaan,
    itse en erik.tykkää rosamunda perunoista, yhden kerran tein uuniin, mutta meinaan että se jää viimeiseksi.
    Onkos kenellekkään tuttu tämä ruoka: "MYKYROKKA" ?
    Jos Googletatte reseptin, niin YÄK,
    veljeni tykkää siitä, se on vanha itä-suomalainen perinne ruoka,
    äitini teki sitä veljelleni aikoinaan, itse en ole sitä syönyt,enkä syö.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi!
      Kyllä on nykyisin reseptejä joka lähtöön. Kun vertaa tarjolla olevaa valikoimaa vaikkapa omaan lapsuusaikaan 1970-luvulla, niin muutos on melkoinen. Meillä oli pääsääntöisesti tarjolla perunaa porkkanaa ja jotain eri liha yms.kastikkeita, muutamia erilaisia pataruokia ja keittoja. Kyytipoikana oli tomaattia, kurkkua, porkkanaraastetta ja ruisleipää. Ja kaikki maistui niin ihanalta, oman äidin laittamaa.

      Olen kuullut nimen mykykyrokka, mutta en ole koskaan syönyt. Onkohan klimppisoppa sama ruoka eri nimellä tai muuten "sukua" mykyrokalle. Sitäkään en ole syönyt.
      Täytyy sanoa, että on siinä ruuille keksitty rumat nimet, varsinkin klimppisopalle

      Poista
  2. Voi kiitos vinkistä🤗
    Kokeiluun menee täälläkin. Kiva löytää jotain uutta ruokailuun.
    Lumista viikon jatkoa sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä 😊 Toivottavasti tykkäät!
      Minusta nämä mäiskyperunat olivat tosi hyvä ja perunaksi sopii mikä tahansa lajike, ei tarvitse olla Rosamundaa tai ylipäätään mitään jauhoista perunaa.

      Poista

Kiitos kommentistasi!