tiistai 26. huhtikuuta 2022

Huonesiivooja


Nita Prose -kirjailijanimellä kirjoittavan kanadalaisen kirjankustantamon varatoimitusjohtajan Nita Provonostin esikoiskirja, HUONESIIVOOJA, Bazar Kustannus, suomentanut Katariina Kallio, julkaistu 2022.

En pidä tapanani lukea kirja-arvosteluja etukäteen, koska niistä useimmiten paljastuu juoni ja liikaa yksityiskohtia. En lukenut arvosteluja tästäkään kirjasta ennakkoon. Ihmettelin, miksi päähenkilö on niin outo ja suorastaan lapsellinen aikuiseksi ihmiseksi (25-v) puheissaan ja teoissaan. Sanoin bloggaajakumppani Nyttellekin, että teksti (kerronta on minä-muodossa) on osittain ihan kuin jonkun 10-vuotiaan kirjoittamaa.

Jälkeenpäin minulle valkeni, että päähenkilöllä on autismin kirjon häiriö, mikä selittää edellisen sekä monta muutakin asiaa.

Kirjaa ei voi pitää puhtaasti jännärinä. Murha oli toki siinä pääosassa, mutta kirjassa kerrotaan taitavasti nimenomaan autistisen henkilön toiminnasta ja taidoista. Päähenkilöllä oli puutteita sosiaalisissa taidoissa, mutta hän teki millintarkka jälkeä siivoojan työssään. Hän rakasti työtään yli kaiken ja oli helposti höynäytettävissä ja hyväksikäytettävissä (en tarkoita mitään seksuaalista hyväksikäyttöä).

En kerro juonesta tässä sen enempää, koska se on luettavissa netistä monistakin kirjan arvosteluista. Tiettävästi kirjasta on tekeillä jo elokuvakin ja kirjoittajalta on tulossa jo seuraava kirja.

Maailmalla kirja on hämmästyttävän suosittu, sen oikeudet oli myyty jo kahteenkymmeneen maahan ennen sen julkaisua. En pitäisi sitä ihan niin kovan hypetyksen arvoisena. Se hyvä puoli täytyy sanoa, että kirjassa ei ollut liikaa henkilöhahmoja eikä ratkaisuksi putkahtanut jostain joku ihan ennalta-arvaamaton asia tai henkilö. Päin vastoin, loppuratkaisu oli oikeastaan vähän liiankin ilmeinen. 

Kirja kannatti silti lukea. Se ei ollut raskaslukuinen, vaan kevyt. Alussa oli jonkun verran hitautta käyntiin saamisessa. Jotain yhtäläisyyttä olin havaitsevinani Lisa Jewellin kirjojen kanssa, esimerkiksi Löysin sinut ja Sitten hän oli poissa, mutta ne kumpikin ovat selviä jännäreitä ja niissä on monimutkaisempi ja pitemmälle kehitelty juoni. 

Huonesiivooja on ensiromaaniksi ihan mainio, tuskin itsekään pystyisin samaan. 😆

Ei kaupallista yhteistyötä.

Kuvien ja tekstin kopioiminen ja muu käyttäminen ilman lupaa on kielletty. 

3 kommenttia:

  1. Hurjan kauan sitten eka työpaikkoja olin vähän aikaa siivoojana turussa,
    siivosin kouluja, toimistoja, myös puhelinlaitoksessa,ynm.. joita ei enää ole olemassa, niin minuthan tultiin ihan ovelta hakemaan töihin tuohon siivouspalveluun, oikeastaan opin paljon silloin nuorena, pesuaineista ja siivous taktiikasta, työ oli itsenäistä, mutta puhelinlaitoksella oli ihme äijiä, jotka seurasivat minua kuin hai laivaa nuorta siivoojaa, siinä sitten piti yrittää konettaakkin lattiaa, olisihan se voinut kintuille karata se kone, jos olisin halunut, melkein pelkäsin että joku heistä lähtee seuraamaan minua, kun lähden töistä pois myöhään illallakin, en mennyt enää toista kertaa sinne töihin.
    Huonesiivosin myös vanhusten huoneita.
    Minulla on luettavana nyt mielenkiintoinen kirja, josta on tehty elokuvakin,
    kirjan sisältö on tosikertomus.

    VastaaPoista
  2. Tämä oli hyvä kirja. Luin sen melkein yhdeltä istumalta.

    VastaaPoista
  3. Huonesiivooja. Ihanan arkinen autismi kirjon henkilö. Kaikki autismi kirjon ihmiset ovat erilaisia, mutta yleistä on kömpelyys sosiaalisisa suhteissa. Ennen puhuttiin Aspergerista. Minusta vaikuttaa mielenkiintoiselta kirjalta. Kiitos arvostelustasi.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!