torstai 17. maaliskuuta 2022

Uutiskuvan voima


Sergei Peresbyinis menetti Ukrainan sodassa puolisonsa ja kaksi lastaan.Kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa.

Parhainkaan sanailija ei luultavasti osaa kuvailla tilanteita niinkuin autenttinen kuva tekee.

Totuuden, järjettömyyden, kauheuden voi avata katsojalle yhdellä kuvalla. 

Nick Ut otti yhden muistiin painuneimmista Vietnamin sodassa otetuista kuvista. Kuvassa napalmin polttama 9-vuotias tyttö juoksee tietä pitkin pakoon kädet levällään, suu huutoon auenneena.

Tämän päivän paikallislehden sivulla oli ensin päätoimittajan varoitus: näkemäsi kuva voi järkyttää ja sitten perusteet, miksi kyseinen kuva on pitkän harkinnan jälkeen päätetty julkaista. Naamiot voi riisua myös uutisilta. 

Muutama sivu eteenpäin lehdessä on kuva kuolleesta äidistä, tämän kahdesta kuolleesta tyttärestä ja heitä auttaneesta kuolleesta henkilöstä. Katsoin kuvaa omassa keittiössäni, aamupalaa syöden, lämmössä ja turvassa. Ajattelin, että he ovat sen ansainneet, että me näemme heidät - että sodan kauheat kasvot näkyvät eikä yksikään kuolema olisi vain turha, vaan nostaisi eteemme, esiin tämän järjettömyyden.

Sauli Niinistö lausui 24.2. Venäjän hyökätessä Ukrainaan kuuluisaksi nousseet sanat: Nyt naamiot on riisuttu, vain sodan kylmät kasvot näkyvät. Näkyvä tulee meille enemmän todeksi, kun emme elä vain mielikuviemme varassa. Sota tulee entistäkin lähemmäs ja vielä enemmän todeksi kuvien kautta kuin vain pelkän kirjoitetun sanan tai kuullun uutisen valossa.

Voiko yksikään enää ummistaa silmiään tältä. Pitääkö itseään suojella tietämättömyydellä. Onko kaukana tapahtuva paha pienempi kuin lähellä tapahtuva. Kauheus tulee lähemmäs kuvien välittämänä.


Muistan kuinka lasteni kanssa olemme keskustelleet menneistä sodista. Maailman ja Suomen sodista. Muistan kuinka aina sanoin, että ei tule enää maailmanlaajuisia sotia eikä Suomeen ainakaan. Että ihmiset eivät ole niin tyhmiä. Kuinka väärässä olinkaan.Kuvat: Erikoiset Asiantuntijat/ Etelä-Suomen Sanomat 16.3.2022, Pixabay

Kuvien ja tekstin luvaton kopioiminen on kielletty.

4 kommenttia:

 1. On se aika pientä mitä on media näyttänyt ja kertonut etenkin IS + tv.ssä, todellisuudessa emme tiedä läheskään kaikkea tuskaa ja kärsimystä, median mukaan 109 lasta on kuollut,nuoria on kuollut, saati vanhukset ja vammaiset jotka jostain syystä ei pääse sieltä pois.
  Vasta sitten joskus jälkeenpäin niistä kerrotaan, niinkuin on kerrottu Suomen aikaisista sodista paljonkin kaikenlaista.
  Jonkin verran ihmisiä lähti jo ennen venäjän hyökättyä pois, mutta miksi vasta sitten kun sota alkoi,? uhka oli olemassa Ukrainan rajalla monien vuosien ja kuukausien ajan.

  Minulle kuin muillekkin uskoville ihmisille ei ole yllätys mitä maailmassa tapahtuu,kun Raamattu sanoo että meidän tulisi seurata ajanmerkkejä, ne jotka ei lue Raamattua eivät välttämättä tiedä missä ollaan menossa, huomisen päivän uutiset voi lukea Raamatusta,
  Raamatussa Goog on venäjä, suuri sotaisa kansa nousee pohjoisesta maasta,
  se käy sotaa, ja sen tarkoitus on mennä Israeliin mukanaan muita maita, mutta tuo suuri sota joukko tuhoutuu Harmagedonin kukkoloilla Israelissa, jolloin Israel pudottaa atomipommin heidän niskaan,
  se onkin sitten viimeinen sota,
  tuo aika ei vielä huomenna ole, mutta se tulee Raamatun mukaan, ihmisiltä otetaan rauha pois, tulee suuria maanjäristyksiä, ruttoa,
  kulkutautia, nälänhätää...Ilmestykirja on ennustanut tuon nälänhädänkin jo tuhansia vuosia sitten, viljan loppumisesta.

  Ukraina suuri viljan tuottaja maa käyttää viljan nyt omiin tarpeisiin, nyt sanotaan että miten Suomen viljan käy, Venäjä on jo pyytänyt ruoka-apua, nälänhätä on maailmanlaajuinen, minä uskon niinkuin se on kirjoitettu Raamattuun, sillä se kirja on totta ja ajankohtainen, etenkin nyt kun sen ennustukset toteutuu,nämä ennustukset alkoi toteutua jo kauan sitten, kun Juutalaiset lähtivät omaan maahan Israeliin kaikkialta maailmasta, vieläkin heitä menee.
  Olen ajatellut että mikähän sodan lisäksi seuraava peloittelu juttu tulee, ehkä ei korona, mutta jokin tulee melko varmasti.
  IS sivuilla oli nyt koronasta näin, "100 kuolemaan viikossa, eikä se hetkauta ketään".

  VastaaPoista
 2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 3. On myös sanoja jotka läväyttävät tuhat kuvaa ja miljoona tunnetta pintaan..kuten Auswitch. Joskin se vaatii oppineisuutta, lukeneisuutta ennen kuin sanat saavat isomman merkityksen. nine/eleven on yksi...

  Sanoista puheenollen, jos runot kiinnostaa, kirjoittaa tai lukea, niin https://sushuokailee.blogspot.com/2022/03/runotorstai-kiire.html runotorstait pyörii.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi!
   Kyllä, on sanoja, joilla on valtava voima.
   Sota, Estonia, Tshernobyl, kiusaaminen, syöpä...nämä nousi äkkiseltään mieleen.

   Poista

Kiitos kommentistasi!