perjantai 18. maaliskuuta 2022

Aamurutiinit





Me Erikoiset Asiantuntijat olemme usein keskenämme pohtineet, mikä kiinnostaa päiväkirjanomaisissa blogeissa. Miksi tuntemattoman ihmisen arki kiinnostaa niin paljon? Ehkä lukijat hakevat ”vertaistukea”? Juuri ne päiväkirjamaiset blogit keikkuvat tilastojen kärjessä. Ja tuleepa joitain niitä joskus itsekin luettua. Silti aiomme vastakin pysytellä omissa blogijutuissamme yleismaailmallisemmissa aiheissa ja kirjoitamme kolumnin omaisesti asioista, mitkä milloinkin päähän pälkähtävät. 

Äsken kävin lukemassa blogia nimeltään Elämäni Eerikana ja hän oli postannut sinne omista aamurutiineistaan. Varastin siitä idean ja kerronpa tässä nyt omista aamurutiineistani. Jonain päivänä ne saattavat muuttua jollain tavalla toisenlaisiksi, mutta juuri nyt normipäivä on seuraavanlainen.

Herätyskello soi klo 7.30 ja joskus herään sen soittoon ja joskus herään hetkeä aikaisemmin. Yleensä en torkuta, koska jos antaa pikkusormen, niin se vie koko muikkelin helposti takaisin peiton alle. Isäntä on useimmiten noussut jo pari tuntia ennen minua, aamulenkittänyt Haukkulin, syönyt aamupalansa ja joko sulkeutunut omaan kammioonsa etätöihin tai lähtenyt toimistolle, päivästä riippuen. Jos hän lähtee toimistolle, hän aukaisee huoneeni oven, jotta Haukkuli pääsee minun luokseni jatkamaan aamu-uniaan. Ja tässä kohtaa lienee tarpeen mainita, että olemme nukkuneet eri huoneissa viime kesästä lähtien, jolloin kotikadulla käynnissä ollut vesihuoltoremontti alkoi liikaa häiritä minun aamu-uniani ja muutin toiseen päätyyn taloa, pihan puolelle, esikoistyttären entiseen huoneeseen. Sama huone toimii työhuoneenani ollessani etätöissä, jota tällä hetkellä on tiedossa vielä muutama viikko. 



Muutto toiselle puolelle taloa paransi monella tavalla yöunieni laatua. Isäntä ei ole siinä vieressä pyörimässä, ulkoa ei kuulu ääniä, Haukkulilla on paremmin tilaa nukkua vieressä. Huone on lisäksi kauempana keittiöstä, jolloin sinne ei kuulu toisen aamiaisen laiton kolinat ja kilinät ja mikron kilahdukset. Siinäpä tärkeimmät. Mutta nyt vasta ollaan siis herätyskellon soimisessa. Seuraavaksi yleensä pukeudun ja laitan sähköt päälle työpöydälläni oleviin laitteisiin yhdestä virtanappulasta. Jabra-kuulokkeiden akku alkaa latautumaan päivän käyttöä varten. Yleensä siinä on työt aloittaessani "fourteen hours battery remaining", mikä on maksimimäärä ja riittää hyvin koko päiväksi.

Sitten käyn aamupalan kimppuun. Se on iso mukillinen Lady Grey -teetä, jossa on ruokalusikallinen hunajaa. Joskus teetä kuluu kaksikin mukillista. Lisäksi syön soijapohjaista mangojugurttia ja sen sekaan laitan kolme - neljä ruokalusikallista itse tehtyä granolaa, joka sisältää kaurahiutaleita, pähkinöitä, seesaminsiemeniä,  auringonkukansiemeniä, kurpitsansiemeniä, mantelirouhetta, hunajaa, ruokosokeria, suolaa ja voita. Pähkinöinä käytän yleensä saksanpähkinöitä ja hasselpähkinöitä, joskus cashew-pähkinöitä. Muistaessani sekoitan joskus valmiiseen granolaan kuivattuja karpaloita. Granolassa on sopivasti makeutta ja suolaa ja mangojugurtti on herkullista muutenkin. Vaikka tämä kuulostaa vähäiseltä aamupalalta, siinä on hyviä rasvoja, hiilareita ja proteiineja, joilla nälkä pysyy loitolla yli puolen päivän. Parin viikon välein teen uunipellillisen paahdettua granolaa, jossa on aineksia yhteensä vähän yli kilo.



Samalla luen päivän sanomalehdet tabletilta, ensin paikallisen maakuntalehden ja sitten Hesarin. Joskus jää Hesari lukematta, jos paikallisessa lehdessä on poikkeuksellisen mielenkiintoisia juttuja. Pääkirjoituksen ja kolumnin luen yleensä joka kerta. 

Samalla tsekkaan blogin tilastot ja missä päin maailmaa sitä on viimeisen vuorokauden aikana luettu, mitä postauksia ja kuinka paljon sekä tarkistan ja julkaisen kommentit. Mielenkiintoinen havainto on, että viime aikoina blogia ei ole Venäjällä luettu juuri lainkaan, vaikka normaalisti venäläiset ovat olleet ulkomaalaisista melkein ahkerimpia lukijoitamme ruotsalaisten ja amerikkalaisten jälkeen. Mahtaa olla internetin käyttöä siellä rajoitettu. Sen sijaan uusia lukijoita on ilmaantunut muun muassa Etelä-Amerikasta ja Afrikasta. Myös Ukrainassa on luettu blogia ilahduttavan paljon. Ja uusia lukijoita on tullut myös Australiasta. Melkein kaikki Euroopan maathan ovatkin olleet edustettuina jo pitkään. Norjalaisia, sveitsiläisiä, islantilaisia ja kanadalaisia ei jostain syystä meidän postaukset kiinnosta. Ihme porukkaa.

Aamupalan jälkeen on vuorossa huolellinen hampaiden pesu. käytän hammaslankainta sekä aamulla että illalla ja joskus sen tilalla hammasväliharjaa. Harjaan hampaat kertaalleen, käytän lankainta siten, että hankaan sillä jokaisen ientaskun ja sitten vielä harjaan hampaat kertaalleen kevyesti. Ja huuhtelen siten, että tahnaa vielä vähän jää suuhun. Koska vähäinen huuhtelu on taas tällä hetkellä kuulemma hampaille hyväksi. Tahnaa saa jäädä hampaiden pinnalle. 

https://erikoisetasiantuntijat.blogspot.com/2020/12/suun-ja-hampaiden-terveys-voi-pelastaa.html



Seuraavaksi harjaan tukan ja kietaisen sen päälaelle pikkunutturalle Pikkumyyn tyyliin ja jätän vähän otsatukkaa näkyviin. Tukkaa olen kasvattanut pidemmäksi jo noin kahden ja puolen vuoden ajan ja kampaaja taitaa sen tuumata jo "pitkäksi" tukaksi. Ehkä se on jotain puolipitkän ja pitkän väliltä. Mitään kunnon nutturoita siihen ei vielä saa, mutta hyvin se menee ponnarille. Laitan sen päälaelle ponnarille yöksikin, ettei tukka ole suussa yöllä nukkuessa. 

Tällainen vähän lyhyttä pidempi tukka on huomattavasti helppohoitoisempi kuin lyhyt tukka. Minulla on aina ollut lyhyt tukka lukuun ottamatta parin vuoden puolipitkää jaksoa joskus parikymppisenä. Lyhyt tukka oli aina aamuisin pystyssä tuhanteen suuntaan ja se piti kastella ja työntää siihen puoli pulloa muotovaahtoa, että sen sai johonkin kuosiin asettumaan föönaamalla. Sitten jos menin pyörällä töihin, niin kypärän allahan se meni linttaan uudestaan. Todella rasittavaa. 



No, sitten kun työaika koittaa eli yleensä klo 8.45 laitan "pelit soimaan", eli käynnistän työkoneen ja aloitan päivän työt. Samalla pistän puhelimeen ajanoton päälle, ettei tulisi vahingossa tehtyä liikaa tai liian vähän töitä. Samalla avaan kännykästä Googlen kääntäjän, koska joskus tulee yllättäen ja pyytämättä tilanne, jolloin joutuu puhumaan kielillä eikä aina oikeat sanat tule mieleen ajoissa. Kääntäjä on siinä hyvä apuri. Vaikka eivät ne oikeat sanat välttämättä löydy senkään avulla. Ja siis en normaalisti hoida puhelimessa muun kielisiä asiakkaita, mutta toisinaan pakosti joutuu muutaman sanan sanomaan. Oman alan sanastoa en ole opetellut englanniksi. 



Siitä se aamu lähtee käyntiin ja silloin kun Isäntä on etätöissä, keitetään klo 9 aikaan kahvit, jotka juodaan itse kukin työpöytämme ääressä. Siinä vaiheessa aamua kahvikin jo maistuu ihan pirukseen hyvältä. 



Kuvat: Erikoiset Asiantuntijat ja Pixabay

Ei kaupallista yhteistyötä. 

Kuvien ja tekstin kopioiminen ja muu käyttäminen ilman lupaa on kielletty. 

8 kommenttia:

  1. Tämä sinun paahdettu granola kiinnostaa ja mitä työtä teette.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi. Lisään sen granolan ohjeen piakkoin tähän perään. EAn ”perustuslaissa” päätimme asioista, joista emme suoraan kerro emmekä kirjoita blogissa ja ammatti/työ on yksi niistä. Postauksen toiseksi viimeinen kuva antaa kysymykseesi aika suoran vastauksen. Samalla alalla ollaan oltu heti kauppaopiston jälkeen, eli noin 35 vuotta ja aluksi eri leireissä. Tällä hetkellä ollaan ”hihnalla” käytännössä peräkkäisellä paikoilla ja raaka-ainekin on osittain samaa kuten myös lopputulos. Jo melkein 30 vuotta ollaan laulettu saman ”leipurin” lauluja.

      Poista
    2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

      Poista
    3. Nila, vasta myöhemmin pälkähti päähäni, että tarkoitit ehkä, mitä Isäntä ja minä teemme työksemme. Vastasin meidän bloginpitäjien osalta, koska teemme melko samantyyppistä työtä ja saman "firman" leivissä. Isäntä hoitaa tietynlaisia lupa-asioita yhdessä kaupungin organisaatiossa. Ne koskettavat suoraan tai välillisesti kaikkia kaupunkilaisia, jotka liikkuvat autolla tai jalkaisin. Se on vaan semmonen asia, mihin moni ei tule ajatelleeksikaan, että siihen lupaa tarvitaan. Nyt menee taas niin salaperäiseksi.... :)

      Poista
  2. Eräs ystävä eilen juuri selitti kun on ollut rutiinina lukea s-postit jne ja nyt ollut muutaman päivän tilanne että rutiini jäänyt väliin, niin vaikuttaa koko olemiseen, tavalliset, jokapäivän tarvekalut eivät löydy jne. Tärkeitä nämä rutiinit;) Itsellä aamupala/2h uutisia netsitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi. Aika mielenkiintoine ilmiö tuo mistä kerroit. Minun myös tekisi mieli lukea aamulla enemmän uutisia ja lehtiä netistä mutta toisaalta on kiva nukkua mahdollisimman pitkään. Jos jompi kumpi lehti jää lukematta, niin päivän aloitus jää vähän vajaaksi. harmi kun ei vuorokauteen saa millään lisää tunteja. Iltapäivällä aamun lehtien uutiset ovat jo vanhoja.

      Poista
  3. Heh, valmistuin kauppaopistosta keväällä -90, julkishallinnon merkonomiksi, sit armeija ja seuraavaksi olikin pikku lamanpätkä, minä ja 350 000 muuta parhaimmillaan ihmeteltiin että meni sitten istuskeluksi...;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi. Juu, meillä oli kauppaopistossa oman linjan (markkinointi) lisäksi julkishallinnon ja laskentatoimen linjat sekä sihteerilinja. Oma valinta siinäkin meni täysin pieleen, kuten moni muukin asia siihen astisessa elämässä, muun muassa lukion ainevalinta. Mutta turha on vanhoja muistella.

      Poista

Kiitos kommentistasi!