lauantai 26. maaliskuuta 2022

Kenestä seuraava presidentti Suomeen?


Eräässä Facebook-ryhmässä ”pekuloitiin” tällä asialla ja itsekin osallistuin keskusteluun. Ilman mitään poliittista tulokulmaa. Ja sama pätee tässä postauksessa. 

Moni oli sitä mieltä, että Niinistön tulisi jatkaa. Voitaisiin hyvin tehdä Vladet ja jatkaa presidentin toimikausia vaikka hamaan tappiin eikä tyytyä kahteen kauteen. Sillä erotuksella, että meillä se olisi kansan tahto. Jossain muualla se on ehkä ollut ”ehdokkaan” oma tahto. 

Se vaan, että Niinistö on jo ilmoittanut, ettei hän enää halua jatkaa. Enkä yhtään ihmettele. Hän keskittyy perheeseensä ja ikääkin jo on. Vaikka ei niin paljoa kuin esimerkiksi Amerikan Jompalla, jonka olemuksestakin jo huokuu korkea ikä. Valitettavasti. Niinistöllä on ihana perhe ja hän on tähän ikään mennessä jo tehnyt Suomen eteen ihan tarpeeksi. Kenellä sitten olisi eniten potentiaalia presidentiksi Niinistön jälkeensä jättämiin suuriin saappaisiin?

Paavo Väyrynen? Ei mu*assa!!🙈😨🤢 Pave on ihan last season ja hän olisi pelkkä virheellinen sointu koko rumbassa. Mutta kai häntäkin vielä joku kannattaisi. Pyrkyä varmasti on, mutta ei kompetenssia muuttuneessa maailmantilanteessa. Riskinä voisi olla taantuminen  takaisin 70-luvulle ja suomettumisen aikaan.

Alexander Stubb ja Jyrki Katainen eivät halua politiikkaan takaisin ja hyvä niin. Jos näistä kahdesta jampasta pitäisi valita pienempi paha, niin ehkä se olisi Stubb. Ainakin hymy on leveä, jolla olisi painoarvoa Nato-neuvotteluissa ja muussa jenkkien kanssa asioimisessa.

Sanna Marin? Liian nuori ja kokematon. Mutta olisi kauniit silmät ja muutenkin edustavan näköinen. Vaikkei presidentinvaali mikään Miss tai Mr -kisa olekaan. Ehkä joskus myöhemmin, jos oppii tinkimään omasta oikeassaolemisestaan. Kolmenkymmenen vuoden päästä? Ehkä siihen mennessä olisi ehtinyt ”käydä sitä keskustelua” kaikista asioista. Onko vähän ruåtsalaista diskuteerausta tullut mukaan hänen tekemiseensä, kun kaikesta pitää käydä sitä keskustelua? Eikö voisi tehdä päätöksiä jatkuvan keskustelun sijaan?

Jutta Urpilainen? Potentiaalinen ehdokas. Kokemusta kotimaan politiikasta on jonkun verran, mutta vähemmän ulkomaanpolitiikasta, paitsi EU-komissaarina. Samaa sarjaa kokemuksensa perusteella edustaa Olli Rehn, jolla on korkeampi koulutus kuin Urpilaisella. Rehn on filosofian tohtori, Urpilainen kasvatustieteen maisteri. Kansakoulunopettajan taustalla on ennenkin ponkaistu presidentiksi (Ahtisaari).

Jussi Halla-aho? Viisas ihminen, tohtori hänkin, mutta jännästi jakautunut kahteen persoonaan. Jossakin netissä jaetussa videossa puhui jo vuonna 2014 Venäjästä ja Ukrainasta asioita, jotka sopivat tähän päivään ihan täysin. Hänessä on se erittäin viisas puoli ja sitten se toinen, joka antaa outoja lausuntoja mediassa ja somessa. Vain puolikas hänestä jatkoon, toinen puolikas ei jatkoon.

Pekka Haavisto? Melkein pilasi poliittisen uransa Al-Holin leirisotkuissa. Mutta hyväähän hän tarkoitti ja osoitti humaaniutta. Ehkä liian sinisilmäinen, kuten moni muukin samoissa piireissä. Esimiestaidoissa lienee parantamisen varaa. Päähän potkiminen ei tee hyvää kummallekaan, ei potkijalle eikä potkittavalle. Sukupuolinen suuntautuminen ei haittaa ainakaan minua, mutta osaa äänestäjistä se haittaa. Mutta ei se toisaalta mikään erityinen plussakaan ole. Se ei saisi vaikuttaa MILLÄÄN tavalla. 

Osa diplomaattikunnasta saattaisi jättää Linnan juhlat väliin rouvan vuoksi. Mitäpä sekään haittaa? Säästyypähän boolia ja karjalanpiirakoita. Haavisto on hyvin sovitteleva, kokenut ja tietävä monessa ulkopolitiikkaan liittyvässä asiassa. Osaa piilottaa otsasuonen pullistumisen aika hyvin. Tässä mainituista potentiaalisista ehdokkaista Haavisto on vähiten koulutettu. Valtiotieteiden ylioppilas, ei siis edes kandi. Jos pätevyys ratkaistaisiin vain koulutuksen perusteella, olisin minäkin Haavistoa pätevämpi presidentiksi. Eihän kirjanoppineisuus sinällään pätevöitä presidentiksi, mutta kyllä siitä paljon hyötyä on. Jatkoon.

Viimeisenä todellinen musta hevonen, Mika Aaltola. Valtakunnan parhaita tietäjiä ulkopolitiikan asioissa. Yhteiskuntatieteiden tohtori ja loppututkinto myös psykologiassa. Erinomainen yhdistelmä! Psykologian koulutus näkyy ja kuuluu hänen lausunnoissaan. Ikänsä puolesta ei ole mikään pentu enää ja miten komea!! Uuuuu!! Miehekäs mies ja todellinen silmän ilo. 

Toistan edellä mainitussa Facebook-ryhmässä kirjoittamani ”ränkingin”: Aaltola, Aaltola, Aaltola. Kakkosena Rehn, kolmosena Urpilainen, nelosena Haavisto. On niitä merkittäviä henkilöitä ennenkin putkahtanut parrasvaloihin päivänpolitiikan ulkopuolelta. Vaihtelevalla menestyksellä, mutta ei mennä nyt siihen.

Never ever: Väyrynen, Halla-aho

Probably later: Stubb, Katainen, Marin. Kunhan ensin vähän aikuistuvat ja kypsyvät.

Kuva: Pixabay

Ei kaupallista yhteistyötä

Kuvien ja tekstin kopioiminen ja muu käyttäminen ilman lupaa on kielletty.


6 kommenttia:

 1. Väyrynen on jo kahdeksan vuotiaasta asti haklunnut Suomen presidentiksi, moinen pakkomielle toisi virkaan väkiselläkin jotain epäolemmaista. Ei todellakaan jatkoon!!
  Joku tekee Martti Ahtisaaret... .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi! Voi Paavoa, ei ne hänenkään lapsuudenunelmat taida toteutua... "Ahtisaaria" odotellessa. :) Yksi katastrofi Suomen presidenttien joukossa oli Tarja Halonen. Luin äskettäin netistä, että juuri hän aikanaan ulkoministerinä esti sen, ettei Suomi kuulu siihen joukkoon EU:ssa, joilla on yhteiset turvatakuut. Oli läntinen EU ("WEU") sekä muu EU. Läntisellä on ja muulla EU:lla ei ole. Ja Suomi kuuluu siihen jälkimmäiseen. Että kiitosta vaan. Eipä hän mitään muuta merkittävää saanutkaan aikaan sen 12 vuoden aikana.

   Poista
 2. Mika Aaltola, ei kai hän ole kansanedustaja tietääkseni ?,
  mutta miksi ei voisi olla, onhan siellä pirkka-pekka peteliuskin.

  Viime aikoina Niinistö on ollut aktiivinen, mutta salamyhkäinen, ja varovainen, koska eduskunta ne asiat päättää, esim. Nato jutussakin, jos anotaan, niin eikö kansa pitäisi ainakin äänestää liittymistä Natoon,?
  se myös maksaa aika paljon, mutta velallahan se maksetaan.

  Hienoa että autetaan nyt paljon Ukrainaa, mutta myös levitellään käsiä, kun kaikkeen ei pystytä, tai kyetä, esim. Ukrainan pressa on pyytänyt apua joihinkin asioihin, mutta sitä ei vielä olla toteutettu. Puutin saisi useita sotarikoksia, mutta kun hän on tehnyt syytesuojan itselleen, mitenkä käy, pääseekö kuin koira veräjästä.
  Voi voi miten surullista ja järkyttävää, siviilit ei niinkään kuole siellä nälkään, vaan JANOON, nälässä voi olla pidempäänkin, mutta nestettä pitäisi saada lähes joka päivä.

  Siis ei pressaksi Haavistoa,eikä Marinia missään tapauksessa,
  millonkas ne pressa vaalit onkaan,? ainakin niistä hyvissä ajoin jauhetaan väsyksiin asti.
  Jumala voi tähän pressa asiaankin vaikuttaa, kun se on ajankohtainen.
  (*P.S käykää ny joskus mun blogissa, mut ei se ole mikään velvollisuus, lopetin sanosekukkasin blogin, Aamukaste blogi on vielä.*)
  *Hyvää kesäaikaa!* (joko nyt on kesä, ei tosiaankaan.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi. Ei ole Mika Aaltola kansanedustaja, vaan politiikan tutkija, dosentti ja Ulkopoliittisen instituutin johtaja. P-P.P. on pelle, mutta kansanedustaja kuoriutui hänestä. Kyllähän me sun blogissa käydään. Ihmettelinkin, kun Sano se kukkasin -blogia ei ole näkynyt. Aamukaste-blogi on meillä seurannassakin.

   Poista
 3. Googletin tuon Mika Aaltolan, niin onpas hän lukenut ihminen, poliitikan asiantuntija ja vaikka mitä, ja vielä aika nuori, hän ei kait ole pyrkinyt edes eduskuntaan, tosiaankin voisi olla hyvä pressa,
  onhan niitä näytteliöitäkin noussut pressaksi, mm. Ukrainan, jonka tv.sarjaa nyt on näytetty.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu ei tarvitse olla kansanedustaja ensin päästäkseen pressaksi. Ukrainassa tuli pellestä presidentti ja Venäjällä kävi toisinpäin.... ;D

   Poista

Kiitos kommentistasi!