Björn Wahlroosin eräänlaiset päiväkirjat 1952-1992. Kustannusosakeyhtiö Otava, 2021.
Wahlroos kirjoittaa kirjan etukannen liepeessä:
”Käsillä oleva osa muistelmistani kattaa elämäni ensimmäiset neljäkymmentä vuotta. Toinen osa tuo aikanaan kertomuksen nykyaikaan saakka. Muistelmieni ensisijaisena tarkoituksena on tarjota lukijoille näkökulma Suomen elinkeinoelämän kehitykseen 1980-luvun kasinotalouden murroksesta 2020-luvun haastavaan digitalouteen. Muistelmissani esiintyvät useimmat aikakaudenmerkittävistä yritysjohtajista ja monista poliitikoistakin.”
Kirja on todellakin eräänlainen päiväkirja, ei niinkään muistelma. Kirjoittaja kertoo hyvin tarkasti ja epäilemättä faktoihin ja tapahtuneisiin asioihin perustuen hyvin tarkasti, mitä tapahtui menneitten vuosikymmenien yritys- ja pankkimaailmassa.
Toki alussa hän mainitsee muutaman sivun verran nuoruutensa radikalismiin osallistumisen ajoista, taistolaisuudesta ynnä muusta, mikä edustaa täysin toisenlaista maailmaa, missä hän tällä hetkellä elää.
Kirjoittaja on ollut mestari verkostoitumaan koko elämänsä ajan, kova tekemään töitä ja ilmeisen nopea oppimaan, koska suoritti tohtorin arvon ja toimi professorina jo hyvin nuorena.
Pitäisin tätä kirjaa myös merkittävänä talouselämän historiankirjana noiden mainittujen vuosien ajalta. Kirjassa kerrotaan pintaa syvemmältä tapahtumista, jotka johtivat monien metsäyhtiöiden ja muidenkin teollisuusyritysten myymiseen tai yhdistymiseen. Kirjan sivuilla viedään isoja teollisuusyrityksiä niin sanotusti kuin litran mittaa. Pitkästi ja perusteellisesti kerrotaan myös, miten muun muassa SKOP :lle kävi niin kuin kävi. Ja miten jokunen korkeassa asemassa vaikuttanut yrityksen johtohenkilö päätyi henkilökohtaiseen ratkaisuun.
Hyllyssäni odottaa tällä hetkellä noin tusinan verran mielenkiintoisempia kirjastosta lainattuja kirjoja, joiden eräpäivät kohta paukkuu. Tämäkin kirja on jo varattu seuraavalle lukijalle. Anteeks Nalle. Vaikka kirjasi onkin hyvin kirjoitettu, sujuvasti luettavissa ja paikoitellen hauskakin, joudun jättämään sen noin puolivälin maissa kesken ja palauttamaan kirjastoon.
Kirjassa on vilisemällä tuttuja nimiä, yrityksiä ja tapahtumia, mutta myös tuntemattomampia, jotka eivät ole niinkään kiinnostavia. Olen huomannut, että kirjoittaja mielellään seuraa ja analysoi ihmisiä ja on siinä taitava. Siitä kertoo tämä varmaankin osuva pätkä erään silloisen pörssiyhtiön toimitusjohtajasta:
”Hän oli älykäs, analyyttinen ja häikäilemätön neuvottelija, joka hyödynsi vastapuolen heikkouksia määrätietoisesti. Neuvotteluissa hänellä oli ainutlaatuinen kyky hetkessä vaihtaa tunnelma joviaalista small talkista ahdistavaan kireyteen. Ongelmana oli vain se, että välimuodot olivat hänelle vaikeita. Siksi hän ei ollut liikkeenkohtajana käytännössä yhtä ylivoimainen kuin neuvottelijana. Häneltä puuttui sekä karismaa, että empatiaa, mikä tuotti hänelle vaikeuksia ihmisten johtajana."
Jos tuntee 1980-luvun ja 1990-luvun alun talouselämän tapahtumia ja on niistä kiinnostunut ja haluaa asioista lisää ja syvempää tietoa Nallen näkökulmasta, niin tämä kirja on ihan paikallaan. Ehkä lainaan sen vielä uudelleen kirjastosta ja luen loppuun.
Tässä vielä linkki meidän blogimme pankkimaailma-aiheisiin lukuvinkkeihimme:
https://erikoisetasiantuntijat.blogspot.com/2019/08/erikoiset-lukuvinkit-syksyyn.html
Kansikuva: www.city.fi
Ei kaupallista yhteistyötä
Kuvien ja tekstin kopioiminen ja muu käyttäminen ilman lupaa on kielletty.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos kommentistasi!