perjantai 25. helmikuuta 2022

Herkkujen vaarallisuudesta



Jo on aikoihin eletty, ajattelin ensin, kun silmiini osui viime sunnuntaina 13.2. juttu Helsingin Sanomista. Jotta ovat sitten suunnittelemassa makeisten ja muiden herkkujen pakkausten kylkeen varoitustarroja tyyliin "Tuote saattaa lihottaa". Tarkoitus lienee hyvä ja saattaa toimiakin, mutta mieleeni tulvii vain ajatuksia holhoavasta otteesta kansalaisiin. Tulee mieleen myös uusavuttomuus samaan tyyliin kuin joistakin ateriapaketeista pyydetään ottamaan muovikääre pois ennen uuniin laittoa tai että mikroaaltouuni ei sovi märän kissan kuivattamiseen. Jälkimmäinen lienee vitsi. Toivottavasti.

Ymmärrän hyvin nämä terveelliseen valintaan ohjaavat Sydänmerkit tuotteissa. Sydänmerkki ilmaantui vuonna 2000, mutta herää kysymys mitkä ovat tulokset, jos nyt pitää tuotteita laputtaa uusin merkein. Tupakka-askeihin tuli jo aikaa sitten varoittavia lauseita hirveiden keuhkosyöpäkuvien kera enkä tiedä ovatko juuri ne saaneet ketään jättämään ostosta tekemättä. Ehkä ovatkin -  ja toivottavasti ovat. Alkoholin myynti on vapautunut marketteihin ja Alkostakin saa pullon ottaa ihan itse hyllystä, jos ikää riittää, vaan eipä taida pullosta löytyä varoitusta "Saatat humaltua tai saada rasvamaksan". Ja mitä sitten, jos lukisikin. Alkoholin vaikutukset ja haitat pitäisi olla tiedossa muutenkin.

Kyllä kai valistuksen pitäisi tapahtua jo aikapäivää ennen kuin vasta tarjolle tuodun tuotteen käärepaperista lukien. Kun herkkurasia on jo kädessä ja ajatuksena sisällön suuhun vienti, niin epäilenpä että varoittava teksti jää vaille suurempaa huomioita tai paketin hyllylle palauttavaa toimintaa. Ennemmin kai pitäisi jättää tuollaiset kyseenalaiset lihottavat, hampaita reikiinnyttävät, koukuttavat tuotteet kokonaan tekemättä. Ja jos oikein saivarrellaan, niin mikä tahansa kaupan ruokatuote saattaa lihottaa, jos sitä syö liikaa. 

Kuluttajahintojen nosto ohjaa osin ostokäyttäytymistä, mutta tuskin kaikkien kohderyhmiin kuuluvien. Makeisveron, joka Suomessa oli käytössä 1.1.2011 - 1.1.2017, poistuminen aiheutti valtiolle 100 miljoonan euron  veromenetyksen vuositasolla. Näkyikö veron voimassaoloaikana kuluttajakäyttäytymisessä selvä muutos, entä mitä tapahtui hinnoille veron poisjäännin jälkeen? Ero taisi olla niin mitätön kuluttajalle, ettei se ole jäänyt mieleen. Makeisia valmistavien ja maahantuovien taskut vain taisivat pullistella lisää veron poistumisen jälkeen. 

Onko tämän uudistuksen takana veroeurojen kartuttaminen?

Pitäisikö epäterveellisen ruuan ja herkkujen maksaa terveellistä enemmän? Tämä on nyt tosiaan suunnitteilla. Hintoja ohjattaisiin jatkossa mallilla, jossa terveysverotus nostaisi epäterveellisten elintarvikkeiden hintaa ja nollaveroluokkakin löytyisi, esimerkiksi Sydänmerkki-tuotteet, ja kaikki hedelmät, kasvikset ja marjat.

Terveysveron avulla valtion kassaan kilahtaisi taas lisää verotuloja, kansanterveyden tila mahdollisesti kohenisi ja maksajina olisi elintarviketeollisuus, ainakin siihen saakka kun alkaisivat muuttaa tarjoomaansa terveellisempään suuntaan. Sitten taas keksittäisiin joku muu vero.

Huolenaihe on todellinen, kun jo lapsista osa on ylipainoisia. Mutta tämä idea lihottavien tuotteiden varoittamisesta  on hieman kuin kaksiteräinen miekka. Tuodaan herkkuja tarjolle, mutta leimataan ne haitalliseksi. "Osta, jos uskallat - ja pian, mahdollisen veron myötä, maksa itsesi kipeäksi."

Ihan kaikkea on tarjolla liian kanssa. Sokerin lisäksi ruokavaliossamme on liikaa kovia rasvoja ja suolaa. Leikkele-, juusto-, keksi-, virvoitusjuoma-, makeisrivistöt ovat aina vain leveämpiä ja korkeampia ja tuskin on nähtävissä, että valikoima tulisi supistumaan. Kyllä kansa kumminkin ostaa ja vaihtoehtoja pitää olla.


Lähde: Helsingin Sanomat 13.2.2022,  Lihottavista herkuista halutaan varoittaa tarroilla -artikkeli / Marjo Valtavaara

Kuva: Pixabay


Kuvan ja tekstin luvaton kopioiminen on kielletty.

11 kommenttia:

  1. Ekaks yhdestä syystä en ole lukijana enää, mutta luen silti ja kommentoin.* Tuo jos mitä on yks holmöläisen hommaaa, ei hyödytä mitään onko tupakat kassan takana piilossa, tai onko niissä kamalia kuvia tai merkkejä,
    isäntään se ainakaan ei ole vaikuttanut. Valtiohan saa rahaa viinojen myynnistä, ei niihin toki saa laittaa varoituksia, mikä ei hyödyttäis kuitenkaan.
    Niin nuo makeiset, nyt aletaan tälläämään suklaisiin suolaa, jos lihottaa niin se saa verenpaineenkin nousemaan, jouluna ostin Boxi laatikon geishan, niihinkin oli laitettu merisuolaa, samoin joululahjana sain suklaalevyn, samoin suolaa siinäkin, en muutenkaan syö makeaa koskaan,ja käytän äärimmäisen vähän suolaakin, niin tuntuu että leipäkin on liian suolaista, ostin kerran mummon muusi laatikon, niin olihan siihenkin laitettu valmiiksi suola.
    Merkit ei hyödytä mitään, lihoaminen ei välttämättä johdu makeasta, vaan roskaruuasta ja liikkumattomuudesta, liika rasvan syömisestä, ja kun näkee iso mahaisia miehiä, niin mikäs muu se on kuin kalja sen aiheuttaja.
    Suomessa syödään myös liian rasvaisia ruokia, makkara on ainakin miesten herkku.Isäntä on vanhanajan ihminen, niin suolaa ja voita pitää syödä, ja kastike pitää tehdä niin että jauhot pitää rasvassa paistaa,myös makkara voissa, ja se kermaviili rasvaisen makkaran kanssa, suklaat ja makeiset myös siihen uppoaa, mitkään vihannekset ja raasteet ei mene, mutta se on hänelle nautinto, ja silti on laiha kuin luuranko, mistäs se johtuu?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi!
      Niin, kyllä ihmiset pääsääntöisesti tietävät mikä on terveellistä ja mikä epäterveellistä. Itse uskon, että eniten vaikuttaa jo varhaisessa vaiheessa opitut tavat syödä ja tehdä terveellisiä valintoja.
      Samaa minä joskus ihmettelen, kun syömme Ukon kanssa samaa ruokaa ja herkkuja silloin tällöin ja hän pysyy hoikkana ja minä lihon. Liikumme kuitenkin suhtkoht saman verran.
      Jännä ilmiö tämä suolaisen ja makean yhdistäminen. Ostin joku aika sitten kokeeksi Fazerin sinistä, jossa oli mukana popcornia. Yllättäen se oli tosi hyvää!

      Poista
    2. Ihmettelimmekin, miksi et ole enää "virallisena" lukijanamme, mutta pääasia että luet ja kommentoit! Ehkä asia selviää joskus?

      Poista
  2. Hyvä että tietoa jaetaan mutta joku tolkku pitää olla. Nyt minua alkoi kiinnostaa pipsa tuo sinun aloitus miksi et ole enää lukija et taida olla enää minunkaan, pitää ihan tarkistaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista!
      Joku tolkku pitäisi tosiaan olla, tässäkin asiassa!

      Poista
  3. Eipä taida nuo varoitustekstit mihinkään vaikuttaa. En polta, mutta sokeri houkuttaa. Tiedän tasan tarkkaan miten ja mitä pitäisi syödä, mutta aina ei jaksa välittää. Voi olla että minunlaiselleni vaadittaisiin lääkärin sanomana, että jos näitä syöt, niin ei pitkään ole elinaikaa jäljellä. Silloin voisin uskoa ja pystyä lopettamaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi, joka olisi voinut olla suoraan minun kynästäni. Tietoa on, mutta sokeri vetää puoleensa. Ja, mietin myös, että jokaisella kai on jokin pahe - minulla sitten ne sokeriset herkut, eli karkit.

      Poista
  4. Minäkin kovin ihmettelin tuota uutista laittaa herkkujen kylkeen herkuista varoittava teksti. Kuten kirjoitit siinä on ajatus uusavuttomuudesta. Kyllähän ihminen saa myös välillä herkutella. Yksi elämä täällä ollaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi!
      Mietin, että onko tässä perimmäinen se veroeurojen keruu "sokeriveron" eli terveysveron muodossa.
      Aika näyttää, toimiiko tämä juttu!

      Poista
  5. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi!
      Se on juuri näin. Itsellänikin on tämä makean himo. Sitten, kun olen päättänyt, että nyt lopetan, niin pystyn olemaan ilman herkkuja. Muutaman päivän se vie, sitten ei tee enää makeaa mieli. Mutta kun en nyt taas saa päätöstä aikaiseksi!

      Poista

Kiitos kommentistasi!