torstai 2. syyskuuta 2021

Jotkut hyötyvätkin koronasta


Onhan se hyvä, että koronasta on joillekin hyötyäkin.

Koronajäljittäjä voi soittaa puhelimeesi ja silloin puhelu tulee tuntemattomasta numerosta. Tähän mennessä olen jättänyt vastaamatta niihin puheluihin, jotka tulevat numeroista, joita ei ole puhelimeni luettelossa. Ne ovat useimmiten puhelinmyyjiä, jotka tarjoavat ties mitä joutavaa tilpehööriä tai lehtitilauksia. Puhelinmyyjätkin tosin tekevät työtään ja ansiot ovat varmaan kokonaan tuloksista kiinni. Mutta en ole mikään Äiti Teresa.

Anopille (nyt jo edesmennyt) oli kerran yksikin puhelinmyyjä tehnyt niin, että oli kysynyt hänen toisen etunimensä. Olkoon se nyt vaikka tässä Hilda. Puhelinmyyjä oli ehdottanut, että katkaistaan nykyinen lehtitilaus ja tilataan uusi lehti Hildan nimellä samaan osoitteeseen. Konstit on monet näköjään puhelinmyyjilläkin. Näin myyjä sai yhden "uuden" tilauksen ja siitä koituvat bonukset itselleen, vaikkei firman tulos kaunistunut yhtään. Näitähän on nähty muuallakin. En arvosta tällaista ”myyntiä” yhtään enkä ole koskaan omassa työssäni tehnyt mitään tämänkaltaisia kikka kolmosia. Siinä ei ole yhtään voittajaa (no ehkä se puhelinmyyjä) pelkkiä huijattuja (myös se myyjä, joka huijaa työnantajaansa sekä itseään).

Mutta nyt korona-aikana on täytynyt vastata suomalaisiin numeroihin, koska ei voi tietää, milloin sieltä soittaa koronajäljittäjä tai joku muu tärkeä soittaja, vaikkapa poliisi. Ne ulkomaiset huijaussoitot tunnistaa useimmiten oudosta puhelinnumerosta. No onneksi ei ole koronajäljittäjän soittoa kuulunut, eikä poliisikaan ole ollut kintereillä, mutta puhelinmyyjät ovat sitäkin aktiivisempia. Lehtitilauksiin en enää haksahda, koska on mahdollisuus lukea diginä melkein kaikki tärkeimmät lehdet ja useimpia en edes lue. 

Tänä kesänä lomaa on ollut sattuneesta syystä vähän enemmän ja levänneenä sitä näköjään tulee hövelimmäksi myös puhelinmyyjiä kohtaan. Niinpä tulin suostuneeksi myös sellaiseen typeryyteen, että postitse lähetetään pieni paketti (200g) jotain erikoiskahvia, joka on kuulemma niin ja niin paljon parempaa kuin ns. tavalliset kahvit. Se parinsadan gramman näytepaketti maksaisi vain 12,90€ ilman postikuluja ja jatkossa tulisi säännöllisin välein 400g paketti kerran kuussa hintaan 29,95€ !!!!!

Voi taivas, kuka hullu maksaa kahvista tuollaista hintaa. No, vasta päikkäreiltä herättyäni en unenpöpperössä raaskinut kieltäytyä näin loistavasta tarjouksesta. Ihan vaan kokeilun vuoksi, kun on kuulemma niin erinomaisen hyvää kahvia. Eilen paketti oli sitten ilmestynyt postilaatikkoon ja tänään keitettiin siitä iltapäiväkahvit ohjeen mukaan, 6g kahvijauhetta yhtä kuppia kohti. 

Täytyy sanoa, että se kahvi ei kyllä maistunut yhtään millekään. Ei edes kahville. Soitinkin sitten heti kyseisen puljun asiakaspalveluun ja pyysin, että ei kiitos tarvitse lähettää enempää kahvia. Maistoin. En nauttinut. En rakastunut. Me pysymme edelleen vanhassa tutussa Obama-kahvissa (tumma Presidentti).Toinen puhelinmyyjä oli melkein jo koomisella tavalla sitkeä. He osaavat nykyään asettaa sanansa niin ovelasti, että pääsevät haluamaansa lopputulokseen, jos heille antaa yhtään siimaa ja suunvuoroa. 

No juu, kyllä käytän b-vitamiinia ja myöskin d-vitamiinia, ympäri vuoden. No nyt olisi sitten tarjolla b-vitamiinitabletti, joka on niin ja niin paljon parempi kuin kaikki muut valmisteet (luki suoraan jostain paperista). Ajattelin, että koska kumminkin syön jatkuvasti b-vitamiinia, niin mikäpä siinä jos vaikka saisikin ne 4 kuukauden välein postilaatikkoon. 

Eilen tuli sitten tekstiviesti, jossa kerrottiin, että aamuyöllä jaetaan lähetys ja käskettiin tarkistamaan, että postilaatikossa on tilaa tai että väliovi on auki (varmaankin kerrostaloasunnossa), jotta lähetys mahtuu tulemaan. 

Hetken mietin, että mikähän lähetys sieltä nyt taas tyrkätään. No se oli tämä b-vitamiini. Sepä vaan ei tullut puhelinmyyjän kanssa puheeksi, että tabletit sisältävät pelkkää b12-vitamiinia. Ne mitä nyt käytän, sisältävät kaikkia b-vitamiineja. Huono diili siis, ei jatkoon. Tässä tapauksessa tilaus ei jatku automaattisesti, mutta siitä saan olla varma, että neljän kuukauden päästä siitä soitetaan taas.

No sama puhelinmyyjä tyrkytti myös d-vitamiinia ja tilasin senkin samoilla perusteilla kuin b-vitamiinin, mutta se ei ole vielä saapunut. Sitten sanoin, että nyt saa vitamiinit riittää, en tilaa enää yhtään enempää. Tätä b-vitamiinivalmistetta käytän nyt ja siinä on kuutta eri b-vitamiinia, joista kahta (b12 ja folaatti) yli vuorokautisen tarpeen. Eiväthän ne kuitenkaan täysin imeydy ja vesiliukoisena vitamiinina ylijäämät poistuvat luonnollista tietä näkymättömiin.Tässä on se toinen, joka on kuulemma ominaisuuksiltaan niin paljon parempi kuin mikään muu valmiste. Ehkä niin, mutta siinä on vain yhtä b-vitamiinia. Jotenkin pidin itsestäänselvänä, että tässäkin olisi kaikkia b-vitamiineja. Olen huono palauttelemaan tällaisia ja taisin jo pakkauksenkin repiä roskikseen.  

Kun olin saanut vitamiineista kylläkseni, tämä myyjähän alkoi sitten seuraavaksi tarjota kasvomaskeja. Nämä heidän maskinsa ovat FFP2-maskeja, jotka suojaavat myös käyttäjää itseään, päinvastoin kuin ”kansanmaskit” jotka suojaavat lähinnä vain muita ihmisiä. Maskeista kieltäydyin tiukasti, koska olin juuri saanut eräästä verkkokaupasta tilaamani paketin FFP2-maskeja. Myyjä tivasi verkkokaupan nimeä, mutta en sinä hetkenä sitä muistanut enkä jaksanut miettiä tai tarkistaa. Puhelinmyyjä ei ilmeisesti uskonut minua tai sitten hänellä olisi ollut valmiit perustelut, miksi juuri hänen myymänsä maskit ovat parempia.

Puhelinmyyjät ovat käyneet taitavammiksi ja aggressiivisemmiksi. Jotkut antavat tahallaan amatöörimäisen vaikutelman, vaikka osaavatkin asiansa. Toiset taas ovat näitä myyntitykkejä, jotka jatkavat tekstinsä suoltamista eivätkä ota kuuleviin korviinsa, vaikka potentiaalinen ostaja kieltäytyy selkeästi. Joskus on täytynyt lyödä luuri korvaan, vaikka se onkin aika tylyä. 

Menisipä pandemia ohi, niin pääsisi tästäkin riesasta. En vastaa yhteenkään tuntemattomaan numeroon ja laitan taas jokaisen sitä mukaa estolistalle. Numerossani on suoramarkkinointikielto enkä ilmoita salaista puhelinnumeroani missään, missä se ei ole välttämätöntä. Silti puhelinmyyjiltä ei koskaan pääse kokonaan rauhaan varmaankaan ennen kuin haudassa.

Kuvat: Erikoiset Asiantuntijat ja Pixabay

Ei todellakaan kaupallista yhteistyötä.

Kuvien ja tekstin kopioiminen ja muu käyttäminen ilman lupaa on kielletty. 

2 kommenttia:

 1. Minulle kyllä ei olla soiteltu minkäänlaisia puheluita, muistaakseni aikoja sitten laitoin salaiseksi numeroksi, en vastaisikaan jos olisi tuntematon soitto, yx päivä nimittäin yksi tuttu oli vastannut puheluun, toisessa päässä oli ollut ulkomaalainen ja oli sanonut että "olette tilanneet Migrosoftilta tietokoneen" tuttu oli sanonut että "ei hänellä ole tietokonetta, enkä ole tilannut",
  sanottiin tutulle että ei kannata vastata mitään, ettei joudu vaikeuksiin,
  jos vaikka sattuisi sanomaan Jees. Vanhemmat ihmiset voi joutua lehtitilaajien koukkuun, mm. tätini, jolle tuli sen viittä sorttia aikakausi lehtiä, voi olla että pojat on puuttuneet asiaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No nämä on juuri niitä "vaarallisia" puheluita. Minulle on tullut yksi sellainen ja arvasi heti sen äijän puheista, että nyt tulee ihan puppua. Sen jälkeen en ole ulkomaisista numeroista tuleviin puheluihin vastannut ja kotimaisistakin tuleviin aika harvakseltaan. Riippuu vähän, millä tuulella satun olemaan ja jaksanko alkaa puhelinmyyjien kanssa vääntämään. Ei auta muun kuin kohteliaasti kieltäytyä ja lopettaa puhelu siihen. Tai sitten sanoa, että Mulle kuule tulee jo se Aku Ankka, en tarvitse toista. Kerran tein näin (vaikka ei lehteä tullutkaan) ja puhelinmyyjä jäi sitä siihen ihmettelemään.. :DD

   Poista

Kiitos kommentistasi!