tiistai 22. kesäkuuta 2021

Toinen pihatyöprojekti


Tähän nykyiseen torppaan muutettiin lähes päivälleen 20 vuotta sitten (3.6.2001). Elettiin vielä markka-aikaa ja niinpä kauppahintakin maksettiin ns. mummonmarkoissa, joka oli jotain päälle 900 tmk, ehkä 930 tai 960, en muista tarkkaan. Ehkä vielä nähdään sekin päivä, että talojen hinnat alkaa olla euroissa samaa luokkaa.

Etupihalla keittiön ikkunan edessä oli norjanangervoista tehty istutus matalan kivimuurin sisällä. Kaunis kukkiessaan muutaman päivän, muutaman kuukauden vihreä ja suurimman osan vuodesta yksi juuttaan ryteikkö ja risukasa. 

Niinpä sitten haluttiin siihen jotain ympäri vuoden vihreää ja raapaistiin angervot pois. Tilalle istutettiin kolme kartiovalkokuusta, jotka istutettaessa olivat polvenkorkuisia. Ne ovat kasvaneet ja lihoneet ihan kamalan isoiksi. Nykyinen pituus on ehkä 180 cm. Kun muurirakennelma on lähes soikean muotoinen, istutettiin vielä molempiin päihin pienet pesäkuuset. Ja reunoille sinilaakakatajaa. 

No, pohjoisen puoleinen pesäkuusi ei lähtenyt enää henkiin seuraavana kesänä, liekö paleltunut talvella tai jotain. Sen paikan valtasivat laakakatajat. 

Nyt alkoi näyttää siltä, että kuuset vievät katajilta kaiken tilan. Poistettiin katajat ja harjattiin kivimuuri sammalesta puhtaaksi. Siihen pohjoisen puoleiseen päätyyn istutettiin aluksi kolme (kuvassa) tarhakuunliljaa. Ja myöhemmin hain niitä kolme lisää, kun olivat Bauhausissa tarjouksessa kolme kahden hinnalla. Nämä kuunliljat ovat niitä, joissa on vähän sinertävät lehdet. Ja siirrettiin ”varavesijohto” takapihalta, jossa se alkoi liikaa upota ruusupuskaan. Isäntä ei halunnut myöskään kuunnella sitä jatkuvaa veden lorinaa, jonka se pitää. Nyt on taas havumetsävyöhyke kunnossa vähäksi aikaa.

Kuvat: Erikoiset Asiantuntijat

Ei kaupallista yhteistyötä

Kuvien ja tekstin kopioiminen ja muu käyttäminen ilman lupaa on kielletty. 

4 kommenttia:

 1. Lopulta sain siirretyksi teidän bloginne omaan seurattavien listaani. En tiedä, mikä siinä on oikein mättänyt. Nyt näen kirjoitukset tuoreeltaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi! Kiva, että sait tekniikan pelittämään. Me ollaankin aika ahkerasti julkaistu jotain melkein joka päivä ja joskus kaksikin juttua päivässä. Mukavaa juhannuksen aikaa!

   Poista
 2. Teillä on varmasti kaunis piha kokonaisuudessaan, kun on noin hyvin laatoitettukin. Ja muualta löytyy lisää kukkia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi. No kyllä me ollaan aika tyytyväisiä pihaan ja just varsinkin tuohon laatoitukseen, joka ei ole paljoa liikkunut 25 vuoden aikana. Melkein pitäisi olla koko ajan nyppimässä jotain, jos haluaisi pitää nurmikot ja piha-alueet kunnolla siistinä. Vähän murheenkryyni on tuo takapihan lampi, jota emme ole tähän mennessä hoitaneet oikealla tavalla. Nyt siihen on tulossa muutosta, niin ehkä se sitten miellyttää omaakin silmää paremmin. Eniten pidän noista pioneista, joiden kukinta on parhaimmillaan juuri nyt. Paitsi että kohta taitaa tulla ukkoskuuro ja sen jälkeen niistä ei pahimmassa tapauksessa paljoa jäljelle jää. Mukavaa juhannuksen aikaa!

   Poista

Kiitos kommentistasi!