perjantai 18. kesäkuuta 2021

Eriksen ja tv-kuvaaminen


Tanskalaisen jalkapalloilijan sairauskohtauksen näkeminen suorassa tv-lähetyksessä oli järkyttävää. 

Itse en ehtinyt huomata hänen kaatumistaan ollenkaan, satuin katsomaan muualle. Sen ohikiitävän hetken näin, missä pelaajan silmät olivat poissaolevan oloiset sekä pienen vilauksen  elvytystilanteesta. Kuljetusvaiheessa paarit oli ympäröity isoilla kankailla ja Suomen lipulla.

Nyt kohkataan sitten kauheasti siitä, kuinka tv-kanavat näyttivät ”enimmäkseen” lähikuvaa ensihoitotilanteesta, mikä on tietysti paheksuttavaa.

Voihan olla, että puhutaan jostain muista tv-kanavista, mutta ainakin Ylen kanavalla lähikuvaaminen oli minun mielestäni hyvin vähäistä. Ei se tv-ohjaajakaan mikään ennustaja ole, eikä voi tietää, miten vakava tilanne on päällä. Tilanne tuli kaikille järkyttävänä yllätyksenä ja median tehtävänä on välittää tietoa. Kenenkään kliinistä tilaa ei voi päätellä televisiokameran takaa. 



No nyt sitten tv-kanavien johtajat Merja Ylä-Anttilaa myöten pyytelevät anteeksi. 

Ja kysytään, että miten selitetään lapsille näitä järkyttäviä kuvia ja tapahtumia, esimerkiksi elvytystilannetta. No, lapselle voi vaikka selittää, että sairauskohtauksen saanutta ihmistä joudutaan joskus tuolla tavalla elvyttämään. Sitä sanotaan myös sydänhieronnaksi. Se on aika rankan näköistä, mutta siinä joutuu käyttämään voimaa, koska sydän on syvällä ihmisen rinnassa luiden takana. Joskus käytetään myös pieniä sähköiskuja antavaa laitetta. Sillä tavalla voidaan saada pysähtynyt sydän uudelleen sykkimään, niin kuin Eriksenin tapauksessa kävi. Hänen henkensä saatiin pelastettua. Ensihoitoryhmä ja lääkärit tekivät upeaa työtä.

Pelaajan tyhjää katsetta voi selittää niin, että hänellä oli juuri sillä hetkellä tosi huono olo. Saattoi olla vaikka hetken aikaa pyörtynyt. Ihan kaikkeahan ei tarvitse juurta jaksain lapselle selittää. Jos lapsi ei saa kunnon vastauksia, asia jää entistä enemmän vaivaamaan. Sitä paitsi lapsi voi itsekin yksinään vaikka koulumatkalla joutua sivustakatsojaksi elvytystilanteeseen, jolloin hän jo valmiiksi tietää, mitä on meneillään. 



Paljon vaikeampi minun mielestäni olisi ja on selittää lapselle, miksi esimerkiksi jääkiekossa isot miehet rumasti runttaavat toisiaan laitaa vasten ja satuttavat. Vetävät pelikaveria lättyyn tahallaan niin, että veri roiskuu. Riitelevät toisten pelaajien ja kanssa ja huutavat tuomarille. 

En ole ammattikasvattaja, mutta kaksi lasta aikuisiksi kasvattaneena tämän verran sanoo maalaisjärkikin. Ainoa asia mitä itse tapahtuneessa hiukan paheksuin oli se, että Suomen lippua käytettiin peittämässä näkymää paareille. Lipulla on vain yksi käyttötarkoitus. Kyllä näkymän peittämiseen varmasti olisi joku muukin viltti löytynyt. Eikä sillä ole tässä väliä, oliko se Suomen vai Tanskan lippu. Kahdesta pahasta kuitenkin pienempi tapahtui, kun se oli Suomen lippu. Osoittihan sekin osaltaan selvästi yhteishenkeä ja hyvää pelikaveruutta. 

Kuvat: Pixabay

Kuvat eivät liity tapaukseen.

Kuvien ja tekstin kopioiminen ja muu käyttäminen ilman lupaa on kielletty.

1 kommentti:

  1. Oma mielipiteeni on tämä:en usko että lapsille tuo tapaus tv:ssä oli mitenkään järkyttävä, nyky ajan lapset ei ole sellaisia kuin minun aikaan kun oltiin lapsia, nykyisin lapset katsoo telkkarista niin paljon pahemiakin ohjelmia, ei ole enää "kielletty alle 18v."
    entä kaikki tietsikka pelit, lasten ohjelmat ne on väkivaltaisia,
    no voidaan sanoa että "joo se on eri asia". elvytystä tuskin edes näkyi, saati kaatuminen, kaatumisia paljonkin on jalkapallossa ollut,niinkuin jääkiekossakin ja loukkaantuneet pahasti, ja onko rakentavaa näyttää lapsille kun aikuiset miehet tappelee jääkiekko kaukalossa ? Ehkä oma mielipiteeni tulee myös tästä,
    Silloin kun olin lapsi, jouduin katsomaan kun vasikka teurastettiin pihalla, tai talon emäntä katkaisi kanalta kaulan, ja kana juoksi päättömänä, näin lapsena autoonnettomuuden hiljaisella tiellä, huh suorastaan julmia tekojakin..., ei sellaisia lapsen pitäisi saada katsoa, tuo Eriksenin kaatuminen ja elvyttäminen oli olemattoman pientä nähtäväksi.
    Kaikissa urheilulajeissa on omat vaaransa, joissa voi vammautua loppuelämäksi.
    Mutta hienoa että hän sai tulla vielä tähän maailmaan, ilmeisesti se oli ensimmäinen sydämmen pysähdys hänellä.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!