sunnuntai 28. maaliskuuta 2021

Mökkipäiväkirja 2021, osa 1


Mökkipäiväkirja 2021 alkaa nyt. Saman mökkiyrittäjän mökillä ollaan tätä kirjoitettaessa 14.3. kuin viime vuonnakin tähän aikaan. Silloin alkoi korona levitä ja Uudenmaan sulkua puuhattiin. Mökki on siis eri mökki kuin viimeksi, kuten prologissa jo kirjoitin. Tätä postausta julkaistaessa 28.3. olemme jo kotona, joten murtovarkaat älkööt vaivautuko. Ei ole nimittäin kovin suurta viisautta kertoa Facessa, blogissa tai missään muuallakaan somessa sitä, että ei ole parasta aikaa viikkoon kotonaan.

Valtatietä on oikaistu muutaman kilometrin päässä ja uuden tien äänet kuuluvat, kun oikein tarkkaan kuuntelee, mutta eipä se haittaa. Sitä lukuun ottamatta päällimmäisenä havaintona on täydellinen hiljaisuus. Kaksi korppia kisailee lähimaisemissa ja raakkuu. Niillä on selvästikin jo kevättä rinnassa. 



Vävyn mummin virkkaamat villatossut ovat tarpeelliset täällä, kun lattia on vähän viileä.  Lattialämmitysnappulasta saisi tietysti lisää lämpöä, mutta ei nyt haluta tuhlata sähköä sen enempää kuin kotonakaan, kun lämpöä tulee mökkiin iltaisin saunan lämmityksestäkin.

Valitettavasti järven jäällä on niin paljon lunta, ettei sinne voi mennä kävelemään kuten viime vuonna ja hiihtämisen suhteen meillä ei ole ”mono syönnillään”, koska Haukkuli ei voisi tulla mukaan. Eikä yksinään hiihtämisessä ole oikein ideaa, vaikka mökki-isäntä tarjosikin suksia ja lumikenkiä lainaksi.



Ylläolevassa kuvassa näkymä laiturilta järvenselälle. Järvi jatkuu vielä horisontissa siintävien saarien jälkeen.

Mökki on pieni, mutta meille täysin riittävä. Kaksi makuuhuonetta, isohko olkkari takkoineen ja pieni keittiö. Sauna on puilla lämmitettävä, mikä osaltaan antaa mökkiin lisälämpöä. 

Pohjapiirros on tavallaan kulmikkaan u-kirjaimen muotoinen, jossa sakaroiden päissä on makuuhuoneet, u:n alareunassa on olohuone ja kaiken keskellä kosteat tilat. Sisäänkäynti on vasemman sakaran keskellä ja keittiö oikeanpuolimmaisen. Ratkaisu tuntui aluksi vähän erikoiselta, mutta siihen tottuu. Sitä pienempää makkaria käytetään varastona, johon pinotaan kaikki tyhjät kassit ja muu tavara mitä ei koko ajan tarvita. Kahta aikuista isommalle porukalle mökissä olisikin vähän ahdasta. 


Kuvassa Haukkuli tekee kosteiden tilojen kuntotarkastusta.

Haukkulilla kestää aina pari päivää tottua uuteen mökkiasumukseen. Kaikki uudet tuoksut ja äänet ihmetyttävät ja pelottavatkin eikä se uskalla päästää meitä hetkeksikään näköpiiristään. Se tuntuu muistavan järven ja sen, että siellä oli vuosi sitten mukavaa juoksennella. Harmi, että vaihtoehdot ovat nyt vähemmissä kuin vuosi sitten. Silloin ei ollut juurikaan lunta ja pystyttiin kävelemään metsäpolkujakin pitkin. 

Vastarannalla on paljon mökkejä, mitä emme vuosi sitten voineet huomata, koska silloinen mökki oli niemen toisella puolella.  Vastarannalla näyttäisi olevan ainakin yksi vakituinen asumus ja muut ovat ehkä kesäkäyttöisiä mökkejä. Kiitos uuden kiikarin. Kun niitä lintuja ei tähän aikaan vuodesta vielä paljoa ole, niin on kiikaroitava järvelle ja välillä vähän vastarannallekin.

Seuraava osa mökkipäiväkirjasta julkaistaan 2.huhtikuuta.

Kuvat: Erikoiset Asiantuntijat

Kuvien ja tekstin kopioiminen ja muu käyttäminen ilman lupaa on kielletty.







8 kommenttia:

  1. Me olimme 3 kertaa yhdellä mökillä, joka oli aika korvessa Lieksassa, korpi erämaata siellä sitä riittää, ((muuten tykkään katri-helenan laulusta "Erämaa" tosi upea biisi, kuunnelkaa.))
    No niin se oli paras mökki mikä ollaan vuokrattu, pieni lampi ja paljon mahd. nähdä eläimiä, jos olisi jaksanut yön valvoa, siellä liikkui villisikoja karhuista puhumattakaan, näimme hiekassa aamulla tuoreet karhun jäljet, joutsenia lammella, pikkulintuja sellaisia mitä täällä turus päin ei koskaan näe,olihan mökki aika lähellä Venäjän rajaakin, olisi ollut hienoa nähdä oikea susikin, uimaranta hyvin hoidettu, voi kun sinne vielä kaipaa, mutta omistaja nosti hintaa huimasti, ihmiset alkoi vuokrata mökkejä koronan seurauksena, omistajalla on hyvä syy korottaa hintoja, mutta toivoa on että joskus vielä samalle mökille päästäisi.
    Pidimme muuten sukujuhlat 13v. sitten tuossa mökissä kerran, ne oli miehen puolelta, porukkaa oli tosi paljon, otimme sen videolle, nyt kun katsomme tuota videota, voimme laskea miten monet siitä on jo kuolleet, eli 9 ihmistä, kaikki ei suinkaan olleet vanhoja, videoita on mukava katsella jälkeen päin, kun harrastettiin paljon kuvaamista aika monet vuodet.
    Saatiinpa videolla valkoinen orava, niitä ei montaa ole.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi. Olipa huikea mökkiloma teillä. Luonto oli siellä tosi lähellä ihmistä. Joku sentään hyötyykin koronapandemiasta, kuten kotimaan mökkiyrittäjät.

      Poista
  2. Mökkinne vaikuttaa kaikin puolin kivalta. Nyt tämä kone sanoo, että kommenttisi on julkaistu, vaikka tämä ei ole vielä valmis. Syvässä umpihangessa on raskasta ja tukalaa liikkua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi. Juu Blogger joskus käsittelee kommentteja oudosti. Välillä niitä katoaa kokonaan.

      Poista
  3. Olisinpa mökki-ihminen, saisi vaihtelua sitä kautta, vaan kun en ole! Moni tuttuni on nyt mökin ostoaikeissa! Niitä on vaan vaikea nyt löytää, koska koronan vuoksi hinnat nousseet ja kysyntä myös!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi. No voisitko ajatella kokeilla vuokramökkiä edes kerran. Eihän sitä mökkiä tarvitse itse omistaa. Ei mekään haluta omaa mökkiä. Tässä vakituisessa torpassa on ihan tarpeeksi "mökkiä" ;)

      Poista
  4. Nyt on sitten mökkikausi korkattu. Kivalta näyttää niin sisällä kuin ulkonakin.
    Hyvää pääsiäisviikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi. Juu. oltiin kovasti tyytyväisiä. Isäntää kyllä vähän kyllästyttää talvimökkeily. Hän pitää enemmän kesämökkeilystä. Minulle sopii kaikki. Hyvää pääsiäisviikkoa myös!

      Poista

Kiitos kommentistasi!