lauantai 6. helmikuuta 2021

Kahvi ja yöunet



Tuli yöllä valvoessa yhtäkkiä mieleen, että joku kirjoitti taannoin jossakin blogissa kahvin vaikutuksista yöuniin. Bloggaaja tuumasi, että kahvinjuonnin välttäminen yöunien vuoksi on joku ikäihmisten juttu.



Näin asiaa ei voi yleistää, vaan tämäkin on yksilöllistä. Jollain toisella kahvi ei vaikuta yöuniin, jollain toisella kahvi huonontaa yöunta ja kolmannella kahvi saattaa jopa parantaa sitä. 

Eivät kaikki lääkkeetkään vaikuta kaikilla ihmisillä samalla tavalla. Eräs ystäväni sanoo menevänsä sekaisin Panacod-nimisestä särkylääkkeestä. No, tuo cod-loppuinen osahan nimestä tarkoittaakin huumeeksi luokiteltua ainetta, kodeiinia.

Toisilla ihmisillä elimistö muuttaa Panacodin sisältämän kodeiinin morfiiniksi todella nopeasti. Heille ei suositella Panacodin käyttöä. Minulla Panacod toimii hyvin silloin harvoin kun sitä joudun käyttämään. Sen sijaan toinen kipuun tarkoitettu lääke Tramal ei vaikuta mitään. Ei lähde kipu mutta ei onneksi mene nuppikaan siitä sekaisin enempää kuin se jo on. Minusta reseptiin kirjoitettu teksti "kovaan kipuun" kuulostaa huonolta vitsiltä. 

Migreeniin on ihan eri lääkkeet kuin edellä mainitut kipulääkkeet. Migreenini alkaa jo helpottaa iän lisääntyessä ja työpaineiden vähennyttyä.



Jossain vaiheessa piti käydä migreenin vuoksi neurologillakin tutkittavana. Silloin keskusteltiin kahvista ja sen vaikutuksista yöuniin. Kerroin, että juon kuusi isoa mukillista kahvia päivässä ja viimeiset joskus klo 17 jälkeen. Neurologin ohje oli vähintäänkin puolittaa kahvin määrä eikä juoda kahvia enää puolen päivän jälkeen ollenkaan.

Kofeiinin poistuminen elimistöstä kestää noin kymmenen tuntia, kertoi neurologi. Jos siis kofeiini vaikuttaa yöuniin niitä heikentävästi, ei kannata todellakaan juoda sitä enää puolen päivän jälkeen. Tätä olen nyt noudattanut muutaman kuukauden ajan ja se toimii. Tosin eihän sekään (kahvin vähentäminen) mikään ihmeparannuskeino ole. 

Nukkumiseen vaikuttaa niin moni muukin asia. Oman vuorokausirytmini mukainen nukkumaanmenon aikaikkuna on siinä klo 21.30-23 välillä. Jos sen välin missaa jostain syystä, vaikka liialla kahvin juomisella puolen päivän jälkeen, ei sitten tarvitse hyvistä yöunista nauttia koko yönä. 



Jos jollain toisella kahvinjuonti parantaa yöunia tai sillä ei ole mitään vaikutusta, niin anti mennä vaan vaikka pannullinen klo 22. Tämä asia ei siis sinällään riipu iästä millään tavalla. Ikään sidonnainen se on kyllä sikäli, että vanhemmalla iällä yöunet yleensä muuttuvat kevyemmiksi ja unentarve vähenee, jolloin myöhään nautitulla kofeiinilla voi sillä tavoin ollakin vaikutusta.

Toisilla on paremmat unenlahjat luonnostaan kuin toisilla. Hyvä nukkuminen yöstä toiseen voi toiselle olla itsestäänselvyys. Toinen nukkuu kevyemmin tai huonosti ilman mitään erityistä syytä. Jollain voi olla joku sairaus, joka häiritsee unta ja heikentää sen laatua. Voi joutua käyttämään mitä erilaisimpia lääkkeitä edes jonkunlaiseen uneen päästäkseen. Eikä yöuni silloin ole luonnollista, vaan lääkehuuruista eikä välttämättä niin hyvin lepoa antavaa. Miksi siis heittäisi "bensaa liekkeihin" kahvia kiskomalla, kun tietää sen vaikutukset yöuniin. Jokainen on erilainen tässäkin asiassa.

Kuvat: Pixabay

Ei kaupallista yhteistyötä 

Kuvien ja tekstin kopioiminen ja muu käyttäminen ilman lupaa on kielletty.


3 kommenttia:

  1. Varmaan olenkin jo maininnut kahvinjuonnistani joskus, ensimmäisenä sitä pitää aamulla saada, ja sitten vasta ransun kans lenkille,
    joskus jos sattuu päätä särkemään, niin kahvi auttaa siihen, minulla ei kyllä särje päätä koskaan, ei siis koskaan, eikä vie yö uniani, olen perinyt äidiltä hyvät unen lahjat.
    Joka päivä ei tule tehtyä ruokaa, niin juon kahvia, ja sen kanssa sämpylä tai näkkileipää, päällä juustoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi. Kahvia joisin muuten kyllä kuin pesusieni, mutta yöuniin se vaikuttaa. Aamulla juon teetä ja heti töihin päästyäni kahvia.Vien kotoa kahvin termospullossa. Automaattikahvi on sellasta kattotervaa, ettei sitä juo niin sanotusti erkkikään. Aurinkoista viikkoa sinulle!

      Poista
  2. Minulla ei vaikuta kahvi edes päivällä piristivästi, kun juon sitä vahvana niin paljon! :DD

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!