lauantai 20. helmikuuta 2021

Juomavettä viemäristä




Ilmastonmuutoksen vaikutukset ovat totta. Tilanne on vakava jo ainakin Australiassa, Intiassa ja Etelä-Afrikassa. Pulaa on juoma- ja kasteluvedestä ainakin kuukauden ajan vuodessa alueilla, joilla asuu neljä miljardia ihmistä.

Vesi kiertää maapallolla merissä, järvissä, joissa ja ilmakehässä, mutta ilmastonmuutos sotkee kiertoa niin, että toisaalla kärsitään kuivuudesta ja toisaalla nousevan meriveden sisältämä suola pilaa pohjavedet.



Vedenkulutus asukasta kohti on valtavan suurta muun muassa USAssa: 324 litraa päivässä. Etelä-Afrikassa kuluu vettä 233 litraa asukasta kohti ja Suomessakin 140 litraa. Säästökampanjat eivät riitä kulutuksen hillitsemiseen ja käyttöveden riittävyyden takaamiseen. Vettä on tehtävä jostain lisää.

Uutta juotavaa valmistetaan merestä, ilmasta ja viemärien sisällöstä. Juomakelpoisen veden suodattaminen merivedestä on hidasta ja kuluttaa paljon energiaa. Prosessin jätteenä syntyy voimakasta suolaliuosta, josta voidaan ottaa osa hyötykäyttöön lipeänä ja litiumina. 

Takaisin mereen pumpattava jäännös on haitallista meren eliöille. Hommaan käytetään lisäksi fossiilisia polttoaineita, mitkä edesauttavat ilmastonmuutosta. Merivedestä käyttövettä joutuvat tekemään monet saarivaltiot, kuten Malta ja Malediivit.

.



Bill Gates on rahoittamassa Omni Processor -nimistä hanketta, jolla vessajätteistä saadaan juomavettä. Sivutuotteena tulee vielä sähköäkin, joka pitää puhdistusprosessin käynnissä ja siitä riittää vielä sähköverkkoonkin. 



Prosessi toimii niin, että viemäristä otettu liete kuljetetaan hihnalla uuniin, jossa lämpö haihduttaa siitä veden. Vesihöyry suodatetaan, puhdistetaan ja nesteytetään. Sitä voidaan käyttää viljelmien kasteluun tai juomavedeksi. Kuivattu massa johdetaan polttolaitokseen, joka lämmittää vesikattilaa. Kattilassa syntyvä höyry pyörittää generaattoria, joka tuottaa energian puhdistamolle. 


Yllä olevassa kuvassa Bill Gates maistaa ulosteista tuotettua vettä. 

Lähde: Tieteen Kuvalehti nro 4/2020

Kuvat: Tieteen Kuvalehti nro 4/2020 ja Pixabay

Ei kaupallista yhteistyötä.

Kuvien ja tekstin kopioiminen ja muu käyttäminen ilman lupaa on kielletty.



7 kommenttia:

  1. No juokoot jossain muualla ulosteesta tehtyä vettä, mutta me juodaan suomessa puhdasta vettä, turun vesi on "7x" juotua, mutta meille ei tule turun vesi, siinä on ero, kun olen sitä maistanut.
    Huomasin sen kun serkun mokkamasteriin vesi on syövyttänyt metalliosat ja kalkin kiinni, ja meidän mokkamaster on siisti,
    ei ole kalkkia, eikä vesi syövyttänyt osia, molemmat on monia vuosia olleet, mutta hän asuukin turun keskustassa, meille tulee vesi pyhäjärvestä.
    Lieksassa kun aina olin, siellä on tien varrella "kulkijan kaivo" eli lähdevesi kaivo, kävin sieltä aina kanisterilla vettä, tiedän niitä kaikkiaan 3 lähdettä itä-suomessa, se on niin kirkasta ja raikasta ja hyvää vettä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi. Vesijohtovedessä on paljonkin muita aineita. Ja varmasti lähdevedessäkin on jotain, ainakin arseenia. Sitä on ollut pohjavesissä jo kivikaudella. Mutta kaiken kaikkiaan, kuten totesitkin, meillä on täällä Suomessa onneksi tosi puhdasta vettä verrattuna moneen muuhun maahan.

      Poista
  2. Hurjaa tuo että viemäristä saadaan juomakelpoista vettä. Ilmastonmuutos on kaiken kaikkiaan hirveä asia. Toivoisin kaikkien maiden sitoutuvan Pariisin ilmastosopimuksen julkilausumaan. Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi. Kaikenlaisiin konsteihin on täytynyt turvautua puhtaan juomaveden saamiseksi. Toivottavasti ei tarvitse koskaan maistaakaan tuollaista vettä. Hyvää viikonloppua myös!

      Poista
  3. Ei sitä aina muista, mitä luksusta on juoda kraanavettä. Samaista kraanavettä vedetään vessasta alas!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No sanopa muuta! Ja kastellaan pihaa ja pestään autoja. Se mikä on itsestäänselvää, ei saa ansaitsemaansa arvostusta. Sadevedetkin menevät viemärijärjestelmää pitkin puhdistamolle. Niillä voisi hyvin kastella pihaa ja pestä autoja, mutta eihän siihen ole toimivaa keruujärjestelmää. Ja entäs talvella. Tasan eivät käy onnenlahjat maapallonlaajuisesti tässäkään asiassa, mutta vaikea sille on mitään tehdä. Tuore ja juomakelpoinen vesi myös pilaantuu nopeasti, joten sitä ei voi pitkään missään säilytellä.

      Poista
  4. Hurjaa ajatella, että puhtaan veden saannissa on ongelmia näin isolla alueella. Juomaveden suodattaminen viemärivedestä kuulostaa järkevältä projektilta, vaikka hieman ehkä tottumattomaan korvaan hieman oudolta. Miellä on myös etsinnässä vedensuodatin kraanavedensuodattamiseen. Vedensuodatin hinta ja laatu tulee tietysti olla kohdillaan.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!