torstai 18. helmikuuta 2021

Hävittäjähankinnat päänvaivana


Avasin aamun lehden ja siellä oli laaja juttu tulevista hävittäjähankinnoista. Asiallinen vertailu tarjolla olevien lentokonetyyppien välillä. Miten mikäkin kone on varusteltu, minkälainen on kunkin koneen käytettävyys Suomen pienillä korpikentillä. Paljonko menee ”löpöä” ja kuinka paljon aikaa pilottien on käytettävä kouluttautumiseen. Ei sitä ihan uudenlaisen pelin puikkoihin noin vain hypätä. Varmaan täytyy tutustua muutama viikko ihan vaan kuivalla maalla. Käydä vähän renkaita potkimassa ja siipiä silittelemässä. Tutkia vähän iskareita. Kysellä kouluttajilta, että kulkeeko tää?  Ja saako kaksilla renkailla? Lähteekö kylmänä käyntiin? 

Tarjolla on viisi konemallia: Saab JAS Gripen, Boeing F/A-18 Super Hornet, Eurofighter Typhoon, Dassault Rafale, Lockheed Martin F-35.

Näistä kun en mitään tiedä enkä ymmärrä, on lausuntoja annettava vain nimen ja ulkonäön perusteella. Super Hornet kuulostaa tietysti kaikkein tehokkaimmalta ja tutulta tapaukselta. Lockheed Martinista tulee mieleen joku brittisarjan isoisän menopeli viime vuosisadan alkupuolelta. Eurofighter Typhoon kuulostaa lähikaupasta ostetulta leikkikalulta (Euromarket?), Saab JAS Gripen NG liian ruåtsalaiselta 70- luvun perheautolta ja Dassault Rafale ei vaikuta lentokoneelta ollenkaan. Ennemmin joltain ranskalaiselta trubaduurilta tai taidemaalarilta.

Ulkonäkökisassakin Super Hornet vie pisimmän korren. Se näyttää näpsäkältä ja ketterältä, tosin vatsapuoli on jotenkin sekavan näköinen. Ehkä siinä on jotain ohjuksia tai muita pyssyjä kyydissä. Ja mitä niitä nyt on. Lockheed Martin on raskastekoisen näköinen ja muistuttaa enemmän kuljetuskonetta. Eurofighter Typhoonilla on leveät siivet ja se varmaan pysyykin sitten ilmassa parhaiten. Dassault Rafale on eniten lelun näköinen. Saab JAS Gripen on muuten vaan harmaan ja tylsän näköinen. 

Jos ihan vaan ulkonäön ja nimen perusteella pitäisi valita ilman, että miettii käyttötarkoitusta tai mitään muutakaan, niin valitsisin ranskalaisen Dassault Rafalen. 

Koko 60 uuden koneen satsin hinnaksi ilmoitettiin 9,4 miljardia. Alkoi heti kiinnostamaan, että mikä mahtaa olla yhden koneen hinta? Sen verran on vielä päässälaskutaitoa hatarassa päässä jäljellä, että arvelin sen olevan jotain 1,5:llä kerrottavaa. Tarpeeksi nollia siis perään. Ja onko hinta per kappale 150 tuhatta euroa vai 1,5 miljoonaa? Tuollaiset miljardit ovat niin suuria määriä, ettei niitä ole tullut juurikaan pyöriteltyä sitten kouluaikojen. 



Kännykän laskin meni heti nollista tukkoon. Ei auttanut sekään, että siirsin kummankin luvun (9,4 mrd ja 60 kpl) desimaaleja kolme pykälää. Kännykän laskin ilmoitteli vaan jotain koukeroita tulokseksi. En sillä hetkellä muistanutkaan, että kun kännykän kääntää vaakasuoraan, siitä kuoriutuu sellainen logaritmilaskin, millä pärjäisi vaikka Houstonin avaruuskeskuksessa duunaillessa.

No sehän selvisi sitten, että yhden hävittäjän hinta on 15 666 666 € !!!!! Melko huikea summa. Tuon hintaisen vehkeen kun lentää pusikkoon, niin tulee melko kallis lasku veronmaksajille. Kuski pelastautuu tietenkin heittoistuimen avulla, siitä ei ole huolta. Ja mitä tuohon summaan sitten sisältyy? Onko siinä kaikki mahdolliset koulutukseen ja byrokratiaan ja koneiden siirtämiseen ja ties mihin liittyvät kulut? Vai tuleeko ne vielä siihen päälle?



En vastusta tulevia hävittäjähankintoja millään tavalla. Päinvastoin. Killingit pöytään vaan ja parasta mahdollista tavaraa käyttöön. Ja pian. Koneet pitää valita tulevaisuutta silmällä pitäen. Ei ole järkevää hankkia mitään vain nykyiset tarpeet täyttävää, joka 30 vuoden kuluttua tuntuu ihan polkupyörältä uudempiin verrattuna. Jos jossain kehitys menee nopeasti eteenpäin, niin varsinkin näissä tuotteissa.

Parikin konemalleista vaikutti olevan muita edistyksellisempiä varusteluiltaan tulevaisuuden tarpeita ajatellen. Toinen niistä taisi olla amerikkalainen. 

Kaikissa oli jotain hyvää. Joku oli pienikokoisempi kuin muut ja siten helpompi käyttää Suomen pienillä kentillä ja mahdollisesti varalaskukentillä. No ei kai konetyyppiä kentän koon mukaan voi valita. Pitää sitten suurentaa kenttiä. Tarjolla on myös Hornetista se supermalli, johon ei tarvittaisi paljoa lisäkoulutusta. Hyvä pointti sekin. Saadaan pelit taivaalle nopeammin ja käyttö on varmempaa, kun kone on periaatteessa pilotin vanha tuttu. Ainahan se kokonaan uusi menopeli olisi jonkinlainen riski. Pilotitkin ovat vaan ihmisiä.



Erikoinen Asiantuntija turvallisuushakuisena ja lievästi militanttina tuumaa, että jos kansakunnan turvallisuus tai peräti olemassaolo on näistä vehkeistä kiinni, niin valintahan on selvä. Parasta mahdollista ostoskoriin vaan, mitä löytyy. Maksoi mitä maksoi. Kyllä rahaa on, se riippuu vaan siitä, miten se halutaan milloinkin kohdentaa. Sosiaaliturvaan, terveydenhoitoon ja koulutukseen sitä ei tahdo riittää. Sehän ei tuota uutta rahaa nopeasti, korkeintaan säästää uusia kuluja ja sekin tapahtuu hitaasti. Inhimillisyydestä viis. Mutta jos ei ole keinoa puolustautua vihulaista vastaan, niin sitten ei ole kohta niitä ihmisiäkään, joiden sosiaaliturvasta, terveydenhoidosta ja koulutuksesta tarvitsisi välittää. 

Asia on kyllä niinkin, että jos vieras valta joskus hyökkää meidän kimppuumme, se tapahtuu sähköisesti ja internetin välityksellä. Siihen ei auta mitkään häivehävittäjätkään. 

Kuvissa näkyvät lentokoneet eivät liity tapaukseen. Tai saattaahan niistä joku liittyäkin. 

Mitä sinä ajattelet suunnitteilla olevista hävittäjähankinnoista?

Ei kaupallista yhteistyötä.

Kuvat: Pixabay

Kuvien ja tekstin kopioiminen ja muu käyttäminen ilman lupaa on kielletty.

2 kommenttia:

  1. Kiva kun kaikenlaista juttua teiltä tulee, niin minäkin huonosti koulutettuna saan paljon uutta tietoa ja ajattelemisen aihetta.
    Olen kyllä kuullut noista hävittäjä hankinnoista, ja tietysti on hirvittänyt miten paljon maksaa, ja onko ne nyt tarpeellisia hankkia,
    mutta en tiedä onko toisten mielestä, mutta minun ainakin että niin paljon rahaa nyt syydetään joka puolelle,
    ihan kuin sitä olisi liikaa,velkarahaahan se on, samalla moni kärsii koronan aiheuttamista konkursseista, yhen viruksen takia, minua oikeasti säälittää yksityisyrittäjät, ja nuorten harrastukset, tänään oli uutisissa, että 3 viikoksi pitäis ravintolat laittaa kiinni, kun 2 uutta variaattia on löytynyt, minua niin ottaa päähän, sitten samalla porukka seilaa ruotsin laivoilla, ja matkustelee ulkomaille,
    ja mitenkä paljon on itsemurhia tullut kun ihmiset on joutuneet ahtaalle, ja on jos jonkinlaista konserttia ja festaria tulossa. Mä en vain ymmärrä mitä järkeä tässä kaikessa on.?
    Sori jos kommentini menee raiteiltaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi. Kommenttisi ei mitenkään mennyt raiteiltaan, vaan olet ihan asian ytimessä. Jos pysytään näissä hävittäjähankinnoissa, niin en minäkään niistä mitään tiedä, mutta toivotaan, että joku muu tietää, joka niistä päättää. Saapa nähdä mihin koronan kanssa päädytään ja millä tavalla se meidät vielä yllättää. Kävisipä niin, että se yhtäkkiä omia aikojaan hiipuisikin pois. Mutta tuskinpa niin tulee tapahtumaan.

      Poista

Kiitos kommentistasi!