maanantai 2. marraskuuta 2020

Rakasta itseäsi niin paljon

 

Kuva: hidastaelamaa.fi

Rakasta itseäsi niin paljon, että tunnistat sen, kun joku kohtelee sinua väärin. -Rena Rose

Tällainen slogan avautui silmille eräänä sunnuntaiaamuna heti herättyäni ja instagramin avattuani. Jäin miettimään.

Joskus pitää tosiaan rakastaa itseäänkin, ei vain toisia, niin kuin yleensä neuvotaan tekemään. Mutta ei liian itserakkaalla tavalla, vaan terveellä tavalla. Siitä on kysymys yllä olevassa kuvassakin.

Itsensä rakastamisen ohella voisi puhua itsensä kuuntelemisesta ja tuntemisesta. Jos tunnet ystäväsi tai puolisosi ja kuuntelet häntä, silloin rakastatkin. Mikset samalla tavalla kuuntelisi ja rakastaisi itseäsi? Se olisi tärkeä taito tässä hektisessä maailmassa, jossa koko ajan pitää suorittaa jotain ja yrittää saavuttaa tavoitteita, jotka käyvät koko ajan mahdottomammiksi ja karkaavat kauemmaksi. Omat vahvuudet ja heikkoudet on hyvä tuntea ja tunnistaa, jotta kukaan ei pääsisi kohtelemaan väärin ja/tai käyttämään hyväkseen. Eikä sekään silti riitä.

Huonosti kohtelijoita ihmisellä riittää jo kohdusta alkaen. Odottava äiti voi vammauttaa tulevan lapsensa päihteitä käyttämällä, eikä siinä auta jälkikäteen enää pelkkä rakastaminen. Pieni lapsi ja nuori ihminen ei välttämättä tunnista suurtakaan väärin kohtelua, koska ei tiedä, että se on väärin eikä tiedä paremmasta. Lievemmät väärinkohtelut saattaa tunnistaa vasta vuosien kuluttua, kun on vertailukohtia ja elämänkokemusta.

Työelämässä voidaan kohdata väärinkohtelua esimerkiksi narsistisen esimiehen tai työkaverin toimesta, kun ei vaikutuspiiristä poiskaan pääse. Asian tunnistaminen on jo iso askel. Sen korjaamiseksi kannattaa tehdä jotain heti, kun huomaa ettei kaikki ole hyvin tai ei edes sinne päin. 

Aikuinen lapsi voi pahoinpidellä ja riistää vanhaa vanhempaansa taloudellisesti. Vanhus ei välttämättä ymmärrä tilannetta vääränlaiseksi tai uskalla puuttua siihen eikä hänellä ole keinoja. Eikä välttämättä aina ole edes lähipiiriä, joka kykenisi tulemaan apuun.

Narsistin kanssa jos pitää valita vaihtoehdoista taistele tai pakene, niin usein se jälkimmäinen on itsensä kannalta parempi, mutta siihenhän se narsisti pyrkiikin. Hävittämään ympäriltään ne, joista ei ole hyötyä tai ovat jollain lailla pienikin uhka hänen omalle erinomaisuudelleen. Jos taas jäät taistelemaan, se ei auta mitään. Annat vain narsistille tilaisuuden sairastuttaa ja tuhota sinut. 

Kuva: hidastaelamaa.fi

Ei kaupallista yhteistyötä

Kuvan ja tekstin kopioiminen ja käyttäminen ilman lupaa on kielletty.


6 kommenttia:

  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Pirjo kommentistasi. Kirjoitat taas niin asiaa. Kiitos myös siitä toisesta kommentistasi, jota et halunnut julkaistavaksi. Kannattaa pitää kännykässä äänet päällä. ;) Muuten ei toimi tuo soittokikka kadonneeseen kännykkään. Minulla meinaa olla yötäpäivää äänettömällä, kun töissä ei voi pitää ääniä päällä. Joskus kuitenkin äänet unohtuu päälle kuten kerran töissä kun läksin kahville ja jätin puhelimen yksikseen työpöydälle. Minulla on soittoäänenä Benny Hill -sarjan tunnusmusiikki ja volyymit aika kovalla. Siellä ssitten porukka juoksenteli hiljentämään sitä ikään kuin Benny Hill -sarjassa konsanaan. :DD

      Poista
  2. Kristinuskossa on ajatus: Rakasta Jumalaa yli kaiken ja lähimmäistäsi niin kuin itseäsi. Ehkä itsensä rakastaminen tarkoittaa tosiaan itsensä kuuntelemista ja ymmärtämistä.

    VastaaPoista
  3. Itsensä kuuneteleminen, ymmärtäminen ja arvostaminen ei ole aina helppoa.Joskus aikuisen pahin kaltoinkohtelija on hän itse. Tunnen ihmisiä, jotka ruoskivat itseään alinomaa. Mitkään vakuuttelut eivät riitä, että hän kelpaa sellaisenaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jotkut ihmiset ovat - ei välttämättä perfektionisteja - vaan vaativia persoonallisuuksia eli vaativat itseltään ja muilta paljon. Sekin ominaisuus varmaankn periytyy ja sen tyyppinen ihminen saattaa hakeutua parisuhteeseen toisen samanlaisen kanssa, jolloin vaatiminen ei lopu koskaan.

      Poista
  4. Jos on saanut paljon rakkautta, rakastaa myös paljon, Miksi tulee paljon avioeroja,? koska rakkaus loppuu, tilalle tulee toisen ihmisen syyttely ja tuomitseminen,vihakin, joka saa aikaan pahoja asioita, ei voi sietää puolisoa enää, häntä jota rakasti joskus paljon, ei meissä sitä rakkautta ole, hetken kestävää huumaa ja kuin seitsemännessä taivaassa, koska se ei ole sitä aitoa Agape rakkautta, vaan se on ohimenevää eros rakkautta.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!