sunnuntai 11. lokakuuta 2020

Retkeilijän vuodenajat

Antti Koli on kirjoittanut mainion opaskirjan eri vuodenaikojen luontokokemuksiin ja -kohteisiin. Ei kannata lähteä valkovuokkometsään enää juhannuksen jälkeen tai haeskelemaan sopuleita Etelä-Suomen vaelluskohteista. Kirja avaa luontopolun nojatuolimatkaajalle ja houkuttelee lähtemään ulos luontoon etsimään ja löytämään.

Luonto ympäröi meitä kaikkia ihan kaikkialla ja kaiken aikaa, sillä myös kaupunkiympäristöstä löytyy luontoelämyksiä moneen lähtöön. Ei tarvitse lähteä järeällä varustuksella erämaametsiin, vaan kaupunkipuistoistakin löytyy monenlaista vipeltäjää ja visertäjää.

Kirjassa on esitelty useita erilaisia retkikohteita pitkin Suomen maata ja vieläpä niin, että milloin sinne kannattaa mennä ja mitä erityistä sieltä silloin löytyy. Kirjan kohteet eivät ole näitä "kaikkien tuntemia", vaan ainakin itselleni suurimmaksi osaksi ennalta tuntemattomia.

Kirjan kaikki ja varsinkin eläinkuvat ovat taiturimaisen upeita ja niissä on jotenkin ihan omanlaisensa kotoinen olo. Ihan kuin Antti Koli kuvaisi ystäviään ja niin hän varmasti on tehnytkin. Kirjasta välittyy aidon luonnonystävän olemus.

Luin kirjaa melkein ennemmin kuin novellikokoelmaa kuin tietoteosta. Niin suloisesti on teksti ja kuvat nivottu yksiin kansiin. Mutta tästä huolimatta kirja tarjoili paljon tietoa, uutta tietoa kasveista, eläimistä ja luonnonilmiöistä.


Tiesitkö sinä, että...

- kuusikin kukkii, mutta vasta yli 40-vuotiaana

- matelijoita ja selkärangattomia kutsutaan herpeiksi

- Suomessa on neljä vuodenaikaa, koska maapallon kallistunut 23,5 astetta kiertorataansa nähden ja Suomessa on kesä silloin kun pohjoinen pallonpuolisko on kallellaan Aurinkoa kohti. Monilla luonnonkansoilla, kuten saamelaisilla vuodenaikoja on omien määritelmiensä mukaan enemmän kuin neljä.

- auringonlaskun punaisuus johtuu auringon valon kulkemasta pitkästä matkasta, jolloin siniset sävyt taittuvat pois. Punainen, keltainen ja liila eli pitkät aallonpituudet näkyvät illalla (ja aamulla) pisimpään. Näitähän kutsutaan aamu- ja iltaruskoksi.

- vuorokauden niin sanottu sinisen hetken ajankohta on tuntia ennen auringonnousua ja vartin auringonlaskun jälkeen. Sininen hetki on huomattavasti harvinaisempi ilmiö kuin edellä mainitut punaiset hetket.

- kyyt heräävät keväällä ensimmäisinä selkärangattomista. Urokset nousevat ennen naaraita ja kypsyttävät siittiönsä valmiiksi naaraiden nousua odotellessa. Kevätpäivisin kyyt heräävät päiväpuuhiinsa vasta yhdeksän maissa ja painuvat unten maille jo kuuden maissa, joten jos haluaa tai ei halua törmätä omassa kevätkarkeloinnissaan kyyhyn, tämän voi pitää mielessä.

- sammakot liikkuvat enimmäkseen öisin, ilvekset liikkuvat talvella enemmän kuin kesällä, lepakoiden katseluun on paras aika elo-syyskuussa, erityisesti sateen jälkeen.

 



Lainasin kirjan kirjastosta, mutta tämän voisin hankkia myös ihan omaksi. Tarjoiltu tieto ei juurikaan vanhene ja esitellyt retkikohteet pysyisivät muistissa "places to visit" -listalla paremmin. Kirja ilahdutti minua luonto- ja lintuystävänä kovasti ja aina vain löytyy ennen näkemätöntä ja -lukematonta tietoa aiheesta. Suomen hieno luonto ja vuodenaikojen vaihtelu tarjoilevat niin paljon nähtävää, että sitä ei voi  koskaan lakata ihailemasta.

Kohtasin kyyn mökkitiellä elokuussa. Jatkoimme kumpikin matkaamme omiin suuntiimme.


Kuvat: Erikoiset Asiantuntijat

Kuvien ja tekstin luvaton kopioiminen on kielletty.



 


6 kommenttia:

  1. Hieno kirja jonka kyllä lukisin, itse kun rakastan luontoa ja lapsesta asti olen saanut olla lähellä luontoa maasedulla, täälläkin missä asun on luonto lähellä heti kun ulko-oven avaa, pihalla juoksentelee kettuja ja supikoiria, pikku petojakin (lumikko),
    jopa mäyränkin olen nähnyt, marjametsä muutaman sadan metrin päässä, jossa usein kävelen ja istuskelen ja kannan ämpäri tolkulla marjoja pakkaseen,
    joka kesä näen käärmeen metsässä, minä en häiritse sitä, eikä se minua, kun näen kolme sarvipäistä hirveä,tai kauniin peuran, niin tekisi mieli huutaa niille että "älkää pelätkö minua, haluan ottaa teistä valokuvan" ryskyen ne juoksevat pakoon, vaikka huutaisinkin niille.
    Lepakoistakin mainittiin tuossa, tosiaan se on joka syksyinen ilmiö myös, iltaisin kun koiran kanssa liikun,lentelevät läheltä, sanon että niistä en oikein tykkää.
    Linnuista vielä, kerran kiitäjä lintu (tervapääsky) törmäili seinään ja tippui maahan, sillä kun on niin pitkät siivet,niin se ei pääse lentoon,lintu joka ei koskaan laskeudu maahan, luulin että se loukkaantui, otin sen käteeni, niin se pyrähtikin lentoon.
    Tämmööisiä ajatuksia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! Olet onnekas, kun asut luonnon keskellä ja näet mitä ympärilläsi tapahtuu. Ei siinä paljon televisiota tarvita, kun luonto-ohjelmaa löytyy ihan kotipihalta alkaen.
      Minä en tykkää käärmeistä enkä lepakoista. Eräs ystävä kertoi, että kerran lapsena lepakko oli takertunut hänen tuulessa liuhuviin hiuksiinsa. Siitä asti, kun kuulin tämän, olen aina pitänyt lepakkoaikaan iltaisin hupun päässäni.
      Hirviä katson ihaillen. Samoin ilveksiä, joita on liikuskellut mökillämme päin. Kerran näin neljä ilvestä ihan läheltä (n. 50 metrin päästä) Tuijottivat minua eivätkä tuntuneet edes pelkäävän. Se oli hieno kokemus!

      Poista
  2. Kirjaa en ole lukenut, mutta paljon tuli tuttuja juttuja vastaan! Mökillä on kiva seurata luontoa. Olen kuullut että iltaruskon punan aiheuttaa palavat ilmansaaasteet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! Auringon laskun värin voimakkuus riippuu juuri siitä paljonko ilmassa on hiukkasia. Hiukkasia aiheuttavat esimerkiksi savu, hiekanjyväset, saasteet ja kosteus. Eli mitä enemmän hiukkasia, sitä punaisempana auringonlasku ja -nousu näkyvät.

      Poista
  3. Jo tässä postauksessa tuli ilmi asioita, joita en tiennyt.
    Kirja alkoi kiinnostaa.
    Kiitos esittelystä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! Tämä on Antti Kolin 9. luontoaiheinen kirja. Aioin lainata niitä aiempiakin, sen verran kovasti pidin tästä!
      Iloa viikkoosi 😊

      Poista

Kiitos kommentistasi!