lauantai 10. lokakuuta 2020

Näen piipusta, ettei savu kohoa

Ylläoleva kuva ei liity tapaukseen.


Suomen uusin ja modernein krematorio on Lahdessa Levon hautausmaalla. Se on myös ainoa kiinteistöosakeyhtiömuotoinen krematorio Suomessa. Osakkaita ovat Lahden seurakuntayhtymän lisäksi joukko lähikuntia. Tuhkattavia vainajia tulee Levon krematorioon myös muualta. Uunin kapasiteetti on 300 kg ja välillä kookkaita vainajia tuodaan tuhkattavaksi kauempaakin.

Uusi krematorio käyttää uunissaan maakaasua. Tekniikka on nykyajan ympäristö- ja päästövaatimusten mukaista. Prosessissa syntyvä lämpö otetaan talteen glykolin avulla ja se käytetään Levon alueen kiinteistöjen lämmitykseen.

Savukaasut suodatetaan tarkasti ja niistä otetaan talteen hiukkaset ja raskasmetallit ja ne toimitetaan edelleen käsiteltäväksi siihen erikoistuneelle laitokselle. Piipusta ei siis kohoa savua lainkaan, ainoastaan ilma väreilee lämmön vaikutuksesta. Vanhan krematoriolaitoksen musta savu ja haju saattoivat aikoinaan matalapaineisella säällä painua hautausmaalle. 

Uusi krematoriolaitos on nyt ollut käytössä kolme täyttä toimintavuotta. Uudella krematoriolla on tehty tähän mennessä jo lähes 10 000 tuhkausta. Tuhkaus on yleistynyt Suomessa tasaisesti. Tuhkausten osuus Levolla haudattavista on yli 80%. Perinteinen arkkuhautaus on siis jo huomattavasti harvinaisempaa.

Arkuissa ei enää saa uudistuneiden kriteereiden mukaan käyttää helposti leimahtavia materiaaleja. Tähän on tultu paloturvallisuus- ja työturvallisuussyistä. Tuhkattavan arkun tulee olla puuta. Missään pahvilaatikossakaan ei siis ole mahdollista tulla tuhkatuksi tai haudatuksi jo lainsäädännöllisistä ja hygieniasyistä, vaikka vainaja tai omaiset niin haluaisivatkin säästön tai ekologisuuden nimissä.

Siunauksen jälkeen arkkua ei saa enää avata eikä vainajaan ole tarvetta muutenkaan koskea. Arkusta poistetaan metalliset ristit ja loppu siunaushiekka arkun päältä ennen uuniin viemistä. Uunin lämpötila on noin tuhat astetta ja yhden vainajan käsittely kestää noin tunnin, nopemmillaan kolmisen varttia. Polton jälkeen tuhkasta kerätään muu aines talteen ja tuhka jauhetaan. Muuta ainesta voivat olla esimerkiksi keinonivelet ja sydämentahdistimet ja luunmurtumien korjaamisessa käytetyt metallit. Näissä käytettävä metalli on titaania, joka kerätään ja toimitetaan uudelleen käsittelyyn uusiokäyttöä varten Keski-Eurooppaan. 

Uusiomateriaalia käytetään muun muassa autojen moottoreissa ja laivojen potkureissa. Tämän tiedon uusiokäytöstä opin opintokäynnilläni Malmin hautausmaan krematoriossa kolmisen vuotta sitten. Kierrätys on kaikin puolin hyvä asia, mutta kieltämättä vähän villiltä kuulostaa ajatus, että mummo- ja pappavainajien tekonivelet menevät pian tuhatta ja sataa moottoriteillä ympäri maailmaa. Tai pyörivät laivan potkureina maailman merillä. Elämässä eteenpäin menevät siis nämä ulkopuoliset osat, vaikka vainaja poistuu tuonpuoleiseen.

Levon krematoriolla vainaja tuhkataan yleensä viikon sisällä siunauksesta. Toisinaan vainaja voidaan tuhkata nopeamminkin, jos sukulaisia on tullut paikalle vaikkapa kaukaa maapallon toiselta puolelta ja toiveena on saada  tehtyä uurnanlasku saman tien. Tuhkauurnat lasketaan uurnametsään, perinteisille arkkuosastoille tai muistolehtoon. Sirottelualue on Levon hautausmaalle tulossa. Myös luontoon ja tiettyihin vesistöihin voidaan tuhkaa sirotella erillisten lupakäytäntöjen mukaisesti.

Uskoisin, että krematoriotyössä on ainakin se hyvä puoli, ettei tule vietyä töitä kotiin (vitsi). Paitsi ehkä mielessään. Työ vaatii tietyllä tavalla kovaa luonnetta, mutta myös herkkyyttä täytyy löytyä asiakaspalvelutyön erityisluonteen vuoksi. Huumoriakin varmasti tarvitaan ja käytetään arjessa, mutta ei asiakkaiden kustannuksella. Krematorionhoitajan työssä vaaditaan tekniikan hallintaa, ei niinkään enää fyysistä voimaa. Useimmat krematoriotyöntekijät lienevät miehiä. Malmin hautausmaan krematorionhoitajana työskentelee naishenkilö ja yksi työntekijöistä on hänen tyttärensä.

Lähteinä on käytetty Kirkon alat ry:n jäsenlehteä Kirkon töissä, nro 3/2020 sekä Kai Sadinmaan kirjaa Kuolleiden kirja eli kuinka kävelin Suomen suurimman hautausmaan halki ja opin kaiken elämästä, hautaamisesta, rakkauden kaipuusta ja puista.

Ohessa linkki postaukseemme, jossa kerrotaan Sadinmaan kirjasta.

https://erikoisetasiantuntijat.blogspot.com/2020/09/kuolleiden-kirja.html


Kuva: Pixabay

Ei kaupallista yhteistyötä

Kuvien ja tekstin kopioiminen ja käyttäminen ilman lupaa on kielletty.


6 kommenttia:

  1. Taitaa olla malmin hautausmaalta kuva, joitain vuosia sitten olin siellä kun enoni tuhka laskettiin maan poveen, samalla kävin katsomassa kaikki julkkisten haudat, hautausmaat on kauniit katsella, venäjällä myös olen käynyt hautausmaalla, ihmetellä voi sitä muovi ja silkkikukkien määrää ja valokuvia vainajasta, tietysti jokainen saa tehä miten haluaa, mutta sitä en ymmärrä miksi ruokaakin siellä viedään haudoille, toisaalta eläimet käy syömässä sit ne, niin mikäs siinä.Jotenkin tuntuu turhalta ostaa 3-6 tuhannen eur.arkku, ja sit se poltetaan, mutta se on meidän kulttuuria, toista se on Intiassa, omasta mielestäni se on yököttävää polttaa ihmiset "roviolla"
    Suomessa on muuttunut tää "ruumiinvalvojaiset" niin että eipä vainajaa enää anneta edes katsoa kuoleman jälkeen.
    Olen kyllä saanut katsoa,kun olen pyytänyt pari kertaa.
    Ihminen on kolmiyhteinen, henki, sielu ja ruumis, arvokas kokonaisuus, tarvitsee arvokkaat hautajaisetkin, puuttumatta ihmisen paheisiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi. Kyllä, kuva on Malmin hautausmaan krematoriosta. Kai Sadinmaan kirja kertoo juuri Malmin hautausmaasta ja muun muassa niistä samoista julkkisten haudoista. Kyllä vainajaa pääsee katsomaan ennen siunaustilaisuutta kappelissa tms. paikassa, kun pyytää ajoissa etukäteen ja sopii ajan henkilökunnan kanssa. Tietyissä tilanteissa vainajaa ei voi katsoa, jos hän esimerkiksi onnettomuustilanteessa on mennyt huonoon kuntoon tai kuolemasta on kulunut pitkä aika. Suomessa ainakin romaniväestöllä on vielä perinteenä viettää ruumiinvalvojaisia ja muilla uskonnoilla on omat erilaiset perinteensä. Vainajan pitää olla puisessa arkussa, mutta tuhkan voi viedä maahan vaikkapa pahvisessa tai muussa nopeasti maatuvassa uurnassa. Tai kätkeä maahan kokonaan ilman uurnaakin.

      Poista
  2. Ensimmäinen tämän tapainen postaus jonka luen. Mielenkiintoinen ja paljon tietoa antava. Tuossa alussa hiukan huvitti kun luki että "uunin kapasiteetti on 300kg", niin melkein odotin että lause olisi jatkunut "kookkaammat vainajat poltetaan useammassa osassa". No ehkä ei oikein sopivaa huumoria tähän kohtaan mutta tuli vaan mieleen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi. Se muuttaisikin krematorionhoitajan työn luonnetta aika ratkaisevasti, jos kookkaammat vainajat käsiteltäisiin mainitsemallasi tavalla. :D Kapasiteetti on muutenkin tässä yhteydessä vähän jännä sana, mutta kuinkas sen muutenkaan sanoisi.

      Poista
  3. Lukijan kommentti kopioituna Facebook-sivultamme:
    Niin, olen itse nyt ollut koulutukseen liittyen ollut krematoriossa harjoittelussa ja tehnyt kaikki työvaiheet. Ylileveät arkut ei mahdu uuniin, joten isokokoiset vainajat on pakko arkkuhaudata maahan. Eli tuo oli hyvä tieto tuo, että Levolla onnistuu leveämmätkin arkut.
    Sukupuolella ei krematoriotyössä ole mitään merkitystä. Toinen mua opastaneista oli toiminut samassa työssä 28 vuotta. Työparinsa taas iältään 28 😊 Turussa ei ole nykyään lainkaan vainajan näyttöä krematorion tiloissa. Johtuu koronasta. Meillä siis 3 kappelia krematorion yhteydessä. Olen käynyt mainitsemassasi krematoriossa kerran tuomassa vainajan. On kyllä hieno ja siisti paikka.

    VastaaPoista
  4. Kylläpäs olis mielenkiintoista tutustua krematorioon!

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!