torstai 6. elokuuta 2020

Yllättäen ja pyytämättä


Erikoisesta Asiantuntijasta ja Isännästä tuli tänä kesänä yllättäen ja pyytämättä perunanviljelijöitä. Takapihalla on keittiöjätekompostorin vieressä kolme lehtikompostoria, joista yhteen vuorollaan ensin mainitun sisältö kipataan jälkikompostoitumaan.

Näin tehtiin viimeksi aikaisin keväällä ja sen mukana ilmeisesti meni jälkikompostoriin peruna, joka oli raakana joutunut kompostiin ja säilynyt siellä koko talven jäätymättä, koska talvi oli leuto ja kompostissahan muutenkin pysyy lämpö, jos se toimii hyvin. Tästä postasinkin jo keväällä, kun huomasin perunan taimen jälkikompostorissa. Lupasin raportoida asiasta blogiin jos/kun on aihetta. Ohessa linkki.

https://erikoisetasiantuntijat.blogspot.com/2020/05/komposti-yllatti.html

Myöhemmin kompostin kylkeen kasvoi samalla metodilla tomaatintaimiakin. Olivat siinneet sinne kompostiin päätyneen tomaatin siemenistä. Eikä tässä vielä kaikki. Maanrajasta pukkasi vielä kesäkurpitsan taimi, jonka kohtaloksi lopulta koitui alkuviikolla Isännän ohjaama ruohonleikkuri. Kesäkurpitsassa olisi ollut jo kukkanuppujakin. No, onneksi en ollut asettanut kovinkaan suuria odotuksia kesäkurpitsan suhteen, muuten Isäntä olisi saanut "kehuja". Poistin sitten nuo tomaatin taimet ja loput kesäkurpitsan riekaleet. Ne ovat taas kompostoitumassa, pääsivät siis takaisin luonnon kiertokulkuun. Alla on kesäkuun lopussa otettu kuva tomaatin taimista ja kesäkurpitsan taimesta. Tomaatin taimia tuli tuon kuvan jälkeen vielä lisääkin.


Tänään alettiin sitten aprikoimaan, että kuinkahan huikea perunasato siellä varren alla mahtaakaan odottaa ja päädyimme Isännän kanssa lyömään vetoa asiasta. Kumpikaan ei suostunut arvaamaan lukua ääneen, joten kirjoitimme oman arvauksemme paperille. Jotta vältyttäisiin katkeralta perheriidalta ja kolmen viikon mykkäkoululta 😁, oli varmuuden vuoksi sovittava siitä, minkä kokoinen peruna lasketaan "rätinkiin" mukaan. Sovimme, että sen kokoinen peruna läpäisee seulan, joka ei mahdu sisään 0,33l vetoisen Pepsi Max -pullon suusta ilman väkivaltaa. Kirjallinen dokumentaatio ja mittaväline: "check".



Sitten ryhdyimme välittömästi perunannostoon Isännän aloitteesta, koska aika olisi tehnyt koko ajan työtä hänen tappiokseen, kun varren alle kasvaisi kaiken aikaa lisää perunoita. Minä en tietenkään ehdottanut välitöntä perunannostoon ryhtymistä juuri tästä syystä.

Ja kuinkas kävikään. Erikoisen Asiantuntijan laajempi kokemus perunanviljelystä (vuosien takaa) veti pidemmän korren ja varren alta kaivettiin tasan kahdeksan kappaletta kriteerit täyttäviä perunoita. Isäntä ei kuitenkaan kelpuuttanut niitä kattilaan, koska häntä inhotti ajatus kompostimullan seassa kasvaneista perunoista. Olihan kompostiin joskus tullut viskattua koirankakkaakin, vaikkei se kompostiin taida kuuluakaan.


Kuvat: Erikoiset Asiantuntijat
Kuvien ja tekstin käyttäminen ilman lupaa on kielletty.

5 kommenttia:

  1. Onnittelut mahtavasta perunasadosta ja kisailuvoitosta. Ihan nauratti🤣 (naurusta olen aina hyvin kiitollinen).

    VastaaPoista
  2. Hyvä sinä! Onnittelut! Peruna-asiantuntija. On todella veikeästi teillä itsestään kasvavia tomaattia ja kesäkurpitsaa. Tosin ne menettivät nyt henkensä. Meidän pitäisi vielä tämän vuoden puolella saada kompostiratkaisut tehtyä. Kun tuloksena olisi niin ravinteista multaa.

    VastaaPoista
  3. Kiitos kommenteistanne. Olisi voinut luulla, että noin uusi kompostimulta on liian vahvaa ja hapanta mille tahansa kasville, mutta yllättäen peruna, tomaatti ja kesäkurpitsa tykkäsikin siitä. Oli ehkä kuitenkin liian typpipitoista (vai mitä lieneekään) perunalle, koska se kasvatti kamalan isot varret. No ensi keväänä se kipataan pensasmustikoille joka tapauksessa. Suoittelen kompostointia kaikille, joille se on mahdollista ja kenellä on mullalle käyttöä.

    VastaaPoista
  4. Kahdeksankertainen Hyraa! Hyraa! Hyraa! Wau! En minäkään olisi kompostipottua syönyt, mutta koirankakka kyllä saa kuulua kompostiin. Riippuu, että mihin loppukompostia käyttää.

    Mutta vielä kerran, paljon onnea Erikoisille Perunanviljelijöille! Ensi kesää odotellen ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista ja onnitteluista. Oma perunamaakin olisi ihan kiva, mutta tässä meidän tontilla se ei tule onnistumaan liian savipitoisen maan vuoksi. Peruna tarvitsee hiekkaisemman kasvualustan. Mukavaa viikonloppua!

      Poista

Kiitos kommentistasi!