Kuva: HSY.fi |
Takapihalla on neljä kompostointiastiaa, joista kolme on ns. lehtikompostoreita. Yhteen niistä on kipattu jälkikompostoitumaan ”varsinaisen” kompostorin sisältö, jossa on pääasiassa keittiöjätteitä ja kuivikkeena ja väliaineena vanhempaa kompostia ja puutarhajätettä.
Keittiössä on tullut pistettyä biojätteeseen raaka peruna. Nyt se on alkanut jälkikompostorissa itämään ja kasvattanut taimen. Päätettiin ryhtyä perunanviljelijöiksi ja annetaan sen kasvaa rauhassa. Raportoin tänne perunanviljelyn edistymisestä lisää kun/jos raportoitavaa on.
Tänä kesänä ei sitten saada kompostimultaa pensasmustikoille, mutta ei voi mitään.
Toisen löydön teki Haukkuli aamulenkin jälkeen keskimmäisestä lehtikompostorista. Siellä mahtaa olla hiiren pesä. Niin innolla koiruus kiersi kyseistä puukehikkoa. Onneksi se on sen verran korkea, ettei Haukkuli pääse hyppäämään sinne. No, kerrankin sillä on muutakin tekemistä takapihalla kuin palloleikit.
Kuvat: Erikoiset Asiantuntijat ja HSY.fi
Kuvien ja tekstin kopioiminen ja muu käyttäminen ilman lupaa on kielletty.
Blogin ja postauksen linkkien jakaminen on sallittua.
Meillä on naapureilla tapana tehdä aina uusia lehtikomposteja. Niitä taitaa olla nyt kuusi. Yhtäkään ei oo ikinä jatkokäytetty eli purettu tavaraa. Joihinkin on tehty korotuslaitoja tai niissä on jo saman verran yli kun ns. seinät pitää kasassa. Kesällä tulee ihan hirveästi kärpäsiä ja hajukin on melkoinen. No, minä en joudu tuosta ongelmasta onneksi enää kauan kärsimään! Hiiriä!?!? Onkohan niissä niitäkin?
VastaaPoistaUpeat, professionaaliset, kompostit teillä ja osaatte hoitaa niitä. Me ei ole osattu, ja ruoantähteet ei ole maatuneet kahdessakaan vuodessa. Että siis kuivuketta pitäisi laittaa väliin. Neuvostasi heti toimimaan.
VastaaPoistaOikein hoidettu komposti ei haise eikä kerää hiiriä. Enintään se tuoksahtaa vähän samalta kuin navetassa. Lehtikompostoriin ei saa keittiöjätteitä tai mitään hiirille ja rotille syötäväksi kelpaavaa laittaakaan. Meidän lehtikompostorissa on varmaan hiiren pesä sen vuoksi (luulisin niin), koska siellä on sopivasti kuivaneita koristekasvien oksia, joiden seassa on hyvä pesiä. En aio alkaa kaivelemaan.
VastaaPoistaJos keitiöjättetä komostoidaan, pitää olla vähintään noin umpinainen komposti kuin tuossa ylimmässä kuvassa. Siihen kerroksittain biojätettä, kompostiherätettä ja jotain kuiviketta väliin. Tärkeää on, että komposti pysyy ilmavana ja sopivan kosteana. Liika kuivuminenkin on pahasta. Muurahaiset ovat merkki liian kuivasta kompostista. Sinne voi kaataa ihan kastelukannulla vettä, jos se alkaa liikaa kuivumaan. Muutaman kerran kesässä voi sekoittaa. Kanan luita ja muuta hitaasti maatuvaa ei pidä kompostiin laittaa eikä myöskään tuhkaa. Kahvinsuodatinpussit voi laittaa, kananmunankuoret kannattaa puristella pieniksi vaikka talouspaperin palan sisällä. Talouspaperia voi laittaa muutenkin, sekin toimii kuivikeaineena, (käytettyä talouspaperia siis :) )
Kun komposti toimii, se tuottaa lämpöä ja tavara siellä ajan mittaan "hupenee" aika paljonkin, kun se muuttuu mullaksi. Kompostimultaa voi käyttää istutusten juurelle ja kukkapenkkien pinnalle, mutta suoraan siihen ei kannata mitään situttaa, se on liian vahvaa siihen tarkoitukseen. Koettu on sekin.
Kompostointi on onneksi yleistynyt.
VastaaPoistaOnnea perunaviljelmälle :)
Meillä vuosia sitten paloi naapurissa navetta. Ja navetan nurkilla asustaneet rotat pakenivat meidän kompostiin, joka piti hävittää. Niin päästiin rotistakin. Minne lie seuraavaksi muuttaneet.
Paljon onnea Perunalle!
VastaaPoistaKiitos kikille kommenteistanne. Peruna on kasvanut ja kohta sitä pitää varmaan alkaa kastellakin. Pitänee piakkoin raportoida siitä lisää.
VastaaPoista