lauantai 22. elokuuta 2020

Taas syksy saa vuonna 2020


On se vaan kumma, miten kesä kuluu nopeammin kuin muut vuodenajat. Pian on syyskuu ja alkaa syksy ”virallisesti”. 1.9. saa sanoa, että ensi kuun jälkeen on marraskuu.

Syksyn voi määritellä monella eri tavalla. Tähtitieteilijän syksy alkaa syyspäivän tasauksesta ja kestää talvipäivän seisaukseen. Säätieteilijän syksy alkaa, kun ilman keskilämpötila laskee alle 10 asteen. Sen mukaisesti syksy alkaa Helsingissä noin 25.9. ja Sodankylässä 27.8. Kalenterista katsoen syyskuukausiksi voidaan ajatella syys-, loka- ja marraskuu.

Länsimaissa lasketaan vuodet Kristuksen syntymästä. Juutalaisten ajanlasku alkaa arvioidusta maailman luomisesta ja heillä syyskuun 19. päivän iltana alkaa vuosi 5781. Kreikan vanhoilla ortodokseilla alkaa samoihin aikoihin vuosi 7529. Islamilainen ajanlasku alkaa siitä, kun Muhammed pakeni Mekasta Medinaan. Heillä elokuun 20. päivän iltana alkaa vuosi 1442.

Ohessa kuva syyskuun teemapäivistä ja tapahtumista. Messutapahtumat lienevät tänä vuonna peruttuja koronatilanteen vuoksi.


Muinaissuomalaisille tärkeä ajankohta on ollut Syys-Matti 21.9. Sinä päivänä on pitänyt olla ”potut ja nauriit kuopassa (kellarissa) ja vanha akka uunin päällä”. Kuulostaa hyvältä ja tehokkaalta.

Naisen arvioiminen ja arvottaminen ulkonäön perusteella on ollut tapana jo muinoin. Ohessa ote julkaisusta vuodelta 1929 ”Kuinka neljässätoista päivässä voipi päästä morsiameksi”.

"Jos olet löytänyt toivottusi, niin joudu tutustumaan hänen kanssansa, että ei toinen ennättäisi sinua varemmin. Mutta ennen kuin tunteitasi ilmoitat, on sinun tarvis jonkun ajan tarkastella lempesi esinettä. Tiedustele hänen kasvoinsa muotoa kokonaisuudessaan ja sen eri osia ja ota vaaria mitä vaikutusta odottamattomat tapaukset siihen tekevät, sillä naisen sielu näkyy sen kasvoista paremmin kuin miehen.

Naisen luonteesta voi saada melkein tarkat tiedot jos tyyni vaarinotetaan hänen käytöksestänsä, puvustansa, mitä väriä hän rakastaa, hänen liikunnoista, kasvoinsa muodosta, ihonsa laadusta, äänestä ja liikennöistä, hänen mielihalunsa pääsuunnasta ja miten tämä kokonaisuudessaan ilmestyy.

Nuoret naiset, jotka käydessään ovat etuköyryssä ja liikkuvat kankeamaisesti, ne ovat luonnostaan teeskenteleväiset ja omarakkaat, mutta suorassa käyvät ja notkealiikuntoiset ovat teeskentelemättömät ja rehelliset.

Siivo nainen käy silmät alaskohden luotuina; kiihkomielinen on jyrkkä ja pystypäinen; sipsuttava käynti on riitaisen luonnon merkki; unelias käynti ja raskaat liikunnot osottavat petollisuutta ja hidasta luontoa. Ne naiset, joitten hame tavallisesti käynnissä huiskuu ja hieppuu, ovat viisastelevaisia ja itsepäisiä, mutta rehelliset ja alttiiksi panevaiset kun rakkauden tuli kerran heissä on syttynyt. Tuimat ja pikaiset liikunnot ovat huikentelevaisen, levottoman ja epäluuloisen luonteen merkit; kestäväisyyttä, rehellisyyttä ja vaitiolevaisuutta asuu niissä, joitten liikunnot ovat säännölliset ja mietityt mutta ei sentäänkään unisen muotoiset.

Yleisesti osottaa reipas käynti ja vilkkaat liikunnot naisessa himovaltaista ja tuimaa luontoa. Hiljainen ja siivo luonto ilmaantuu säännöllisissä, keskenään täysin sopivissa liikunnoissa."

Miten sitten pitäisi liikkua, jotta voipi päästä morsiameksi parissa viikossa? Kovat tavoitteet on olleet ennenkin. Mitäpä jos tämä sama laadittaisiin arvon herroista? Ja tästä tekstistä ei ole edes vielä sataa vuotta. En ole feministi mutta kuitenkin.... Mieli askartelee jo vastaavanlaisen määritelmän laatimisessa vastakkaisesta sukupuolesta, mutta tuon tyyppinen vanhahtava teksti ei ole oikein hallinnassa.

Lähde: Suomen kansan kalenteri 2020.
Kuvat: Pixabay, Erikoiset Asiantuntijat edellä mainitusta lähteestä
Kuvien ja tekstin käyttäminen ilman lupaa kielletty.
Mahdolliset kommentit pyydetään kirjoittamaan postauksen lopussa olevaan kenttään, jotta ne ovat kaikkien lukijoiden nähtävillä.

2 kommenttia:

  1. No, olipa siinä erilaisten naisten määrittelyjä. Melkein vihaiseksi pisti, mutta täytyy sanoa, että ennen on oltu ehkä herkkäsilmäisiä, kun ei ole ollut kaiken maailman somea melkeinpä huomion keskipisteenä. Hyvää viikonloppua sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi. Tämä oli kyllä ärsyttävää naisten arvioimista. Arrghh!! No, onneksi ajat on muuttuneet. Edes vähän.

      Poista

Kiitos kommentistasi!