perjantai 21. elokuuta 2020

Tarinoita lintumaailmasta: Haukka-aura



Kaksi hiirihaukkaa on pitänyt useana päivänä naukunaansa mökkituvan yllä kaarrellen. Ruvettiin sitten Ukon kanssa pohtimaan, onko hiirihaukka muuttolintu.

"Enpä tiedä", Uko tuumasi, "en ainakaan koskaan ole nähnyt haukka-auraa."

Ajatus oli niin hauska, että meitä alkoi naurattaa. Mistäpä sitä tietää. Josko ovat vaikka yömuuttajia ja haukka-aurat ovat jääneet tästä syystä näkemättä. Muuttavatko ne edes?

Kuuklettamallahan sitä taas viisastuttiin. Suurin osa hiirihaukoista muuttaa ja nämä näkemämme läntiset, tummat hiirihaukat lentävät talveksi Etelä-Eurooppaan. Ja muuttopuuhat alkavat elokuun puolessa välissä. Nämä kaksi haukkaa saattoivat olla siis muuttopuuhissa. Jättivät kenties hyvästejä kesänviettopaikalleen yläilmoista käsin tai kutsuivat koolle haukkakavereita auramuodostelmaan. Mistään ei tosin löytynyt tietoa siitä, lentävätkö haukat muodostelmassa etelän lämpöön vai tekevätkö matkaa pariskunnittain tai vaikka saman poikueen aikuistuneet linnut yhdessä.

Jotenkin nämä lintujen muuttopuuhat ovat hyvin koskettavia. Mistä ne tietävät milloin on aika lähteä ja minne päin pitää mennä. Tuntevatko ne lähtemisen riemua vai surua. Onko Suomi niiden mielestä kotimaa vai se toinen paikka jonne lähtevät. Miten ihmeessä tällainen muuttoliikenne on alunperin syntynyt. Miksi ne tulevat juuri Suomeen lisääntymään. Luin myös surukseni siitä, kuinka hiirihaukka alkaa olla vaarantunut laji Suomessa metsähakkuiden vuoksi. Saattaa siis käydä niin, että haukkojen muuttoreitti ja pesimispaikka tulevina vuosina muuttuvat, niinkuin eläinmaailmassa moni muukin asia ihmisen takia.

Oheisesta linkistä voit kuunnella hiirihaukan ääntä:

Hiirihaukka

Lue toinenkin juttumme hiirihaukan kohtaamisesta.


Kuva: Pixabay

Kuvan ja tekstin luvaton kopioiminen on kielletty

4 kommenttia:

  1. Kaunista pohdintaa hiirihaukan elämästä. Minusta tuntuu, että näen vain variksia, lokkeja, rastaita, pääskyjä. Täällä näkyy hyvin harvoin haukkoja. Silloin tällöin havukoita eli kanahaukkoja. Vai oliko se kanahaukka...Aurinkoista viikonloppua sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! Kaikki linnut ovat bongailun arvoisia, mutta nuo isot linnut jotenkin sykähdyttävät. Piti oikein googlesta katsoa tuota havukka-sanaa. Se tarkoittaakin juuri tuota hiirihaukkaa! Uusi sana minulle!
      Hyvää viikonloppua myös sinulle!

      Poista
  2. Viereiselle pellolle lensi viime viikolla pieni, neljän haukan muodostama aura. Vaikka lintuja oli niinkin vähän, kyse ei selkeästi ollut mistään sattumanvaraisesta muodostelmasta. Ihmettelin itsekin koska en ole koskaan nähnyt haukkaparvea kuin lentonäytöksessä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi ja tiedosta!
      Haukat siis lentävät aurassa!
      Onhan se viisautta niiltä ilmanvastuksen pienentämiseksi - kun ovat vi
      elä niin isojakin!
      Pian alkavat lintujen muuttopuuhat. Vaikka jotkut lajit lienevät jo lähteneetkin täältä - kun pesintä on hoidettu!
      Toivottavasti osuisi haukka-aura joskus omallekin kohdalle!

      Poista

Kiitos kommentistasi!