maanantai 31. elokuuta 2020

Eriarvoistuminen lisääntyy


Nimimerkki ”Veronmaksajaäiti” kirjoitti neuvolakokemuksistaan Hesarin yleisönosastolla. Hyvin toimeentuleva kaksinhuoltajaäiti kertoi, kuinka häntä oli neuvolassa ohjattu kääntymään imetykseen liittyvän avunpyyntönsä kanssa yksityisen palveluntarjoajan puoleen, maksua vastaan tietenkin. Täysin samat palvelut olisivat olleet tarjolla tässä julkisen puolen neuvolassakin. Julkisen terveydenhuollon piirissä syrjitään hyvätuloista ihmistä.

Samoin lapsen fysioterapiapalveluiden tarpeessa ja korvatulehduskierteessä tätä perhettä oli kehotettu kääntymään yksityiselle puolelle. ”Onhan teillä vakuutus? Teillähän on mahdollisuus mennä yksityiselle puolelle.” Tämän voisi ymmärtää ja hyväksyä, jos kyse on ollut jostain yksittäisestä tilanteesta, jossa nopeampi tai muulla tavalla parempi apu on ollut tarjolla yksityisellä puolella. Kirjoittajan kertoman mukaan tilanne on kuitenkin toistunut useampaan otteeseen. Syrjinnältähän tuo alkaa haiskahtaa. Ongelma on tietenkin resurssien vähyydessä. Terveydenhuollon henkilökunnan asia ei silti ole alkaa seulomaan sitä, kenelle palvelut kuuluvat ja kenelle eivät.

Minkälainen älämölö olisikaan asiasta nostettu, jos syrjinnän kohteena olisi johonkin muuhun ihmisryhmään kuuluva äiti?

Tähänkö on tultu? Nytkö aletaan sitten karsia pois varallisuuden perusteella niitä, joille julkiset palvelut ”eivät kuulu”, koska heillä on ”mahdollisuus mennä yksityiselle puolelle”. Yksi juttu tässä vaan nyt kokonaan unohtuu. Juuri nämä ihmiset ovat hyvin pitkälti näiden palveluiden nettomaksajia. Niinkö tämä peli halutaan pelattavan, että toinen porukka maksaa ja toinen käyttää?

Veronmaksajaäiti kirjoittaa:
Kannatan julkista terveydenhuoltoa tasa-arvoiset lähtökohdat antavana, julkisen hallinnon tärkeimpänä tehtävänä. Maksan iloisesti veroni sen ylläpitämiseksi ja olen huolissani nykyisen yksityisen ja julkisen terveydenhuollon järjestelmien eriarvoistumisriskistä.
Edellytän, että tasa-arvo koskee myös meitä, jotka toimimme järjestelmän nettomaksajina.

Voihan vakuutuksenkin lapselleen ottaa kuka tahansa, jos se siitä on kiinni. Eihän se vakuutus ilmainen ole, mutta mikäs tässä maailmassa olisi. Vakuutus antaisi sen edellä mainitun ”mahdollisuuden”.

Suuri osa vähävaraisista on toki oikeasti vähävaraisia ja senttiä täytyy venyttää tosissaan. Mutta on myös niitä perheitä, joissa rahat menevät kaikenlaiseen tarpeettomaan (esimerkiksi muutamaan pariin Minna Parikan kenkiä tai aikuisten etelänmatkaan vähintään kahdesti vuodessa) ja sen jälkeen itketään, kun ei riitä rahaa kaikkeen mitä mieli tekee, puhumattakaan lasten hyvinvoinnista tai vakuutuksista. Laskut voivat olla ulosotossa, lainat rästissä ja luottotiedot menetetty. Silloin ei saa enää vakuutustakaan. Mutta se on taas kokonaan toinen juttu, eikä edes liity tähän Veronmaksajaäitiin mitenkään.

Millaiset turnajaiset tässä lajissa mahtaa alkaa sitten, kun/jos se paljon puhuttu sote saadaan aikaan? Helpottaako vai vaikeuttaako se elämää ja kenen?


Tämä maailma menee koko ajan vaan hullummaksi monessa asiassa. Musta käännetään valkoiseksi ja valkoinen mustaksi. Eivätkö julkisia palveluita verovaroillaan ylläpitävät ihmiset saisi itse käyttää niitä? Varmaan on jonkun mielestä väärin edes sanoa tätä ääneen.

Kuvat: Pixabay
Ei kaupallista yhteistyötä.
Kuvien ja tekstin käyttäminen ilman lupaa on kielletty.
Mahdolliset kommentit pyydetään kirjoittamaan postauksen lopussa olevaan kenttään, jotta ne ovat kaikkien lukijoiden nähtävillä.

4 kommenttia:

  1. Varmasti ihan tottakin tämä äidin kirjoittelu mutta minua jäi askarruttamaan että mistä nämä lääkärit tietää vastaanotolla olevan tulot eli kumpaan kategoriaan potilas kuuluu. Pienituloisiin vai ei. Jos palvelut on siitä kiinni. 🤔❓

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Neuvolassa taitaa olla tiedot vanhempien ammateista. Sellainen muistikuva minulla ainakin on, että niitä kysyttiin. Miten mahtaa asia olla nykyisen tietosuojalain aikana. Saako näin epäoleellista asiaa kysyä.

      Poista
  2. Pitäisikö terveydenhuollon palvelujen piiriin hakeutuessa olla verotodistus taskussa? Voisi todistaa, ettei ole tienannut liikaa ja toisaalta, että on maksanut veroja edes vähän. Toivoa sopii, ettei terveydenhuollon henkilökunnan tarvitse valita palveluiden saajia, vaan resursseja saadaan sinne, missä niitä kaivataan.

    VastaaPoista
  3. No juuri näin. On se surullista, että tällaisista perusasioista aletaan riitelemään. Jotkut asiat pitäisi vielä pystyä järjestämään suoraan verotuloilla ilman mitään yhtiöittämisiä ja voiton tavoittelua. Kuulostaa ihan oudolta, kun puhutaan jonkun sairaanhoitopiirin tuloksesta. Eihän sen tulosta pitäisi voida mitata rahalla vaan jollain ihan muulla.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!