tiistai 4. elokuuta 2020

Ahvenfileitä uunissa


Onkohan se jatkuva lohen syöminen sittenkään niin terveellistä, tuumasin tässä taannoin ja googletin. Villilohessa on ympäristömyrkkyjäämiä, varsinkin jos se on pyydystetty Itämerestä. Niinpä Merenkurkun siika sai samasta syystä jäädä kalatiskille. Norjassa viljellyt lohet pumpataan täyteen antibiootteja ja mitälie loistorjunta-aineita ja mahtavat ne vetää jotain hormonejakin, jotta kasvaisivat mahdollisimman paljon ja nopeasti. Sama pätee luultavasti Suomessa kasvatetuissa lohiin. Voihan tämä olla disinformaatiotakin, mutta luin sitä luotettavasta lähteestä ja kumpikin väite on helppo uskoa.

Järvikala on taas arvossaan, koska siinä ei varmaankaan ole kumpaakaan, antibiootteja eikä ympäristömyrkkyjä. Cesiumpitoisuudetkin lienevät jo Tshernobylin jäljiltä (>30v)  pienentyneet huomattavasti. Järvikala vaan on niin hitokseen kallista kalatiskiltä ostettuna, ettei sitäkään ihan joka päivä voi syödä.

No ostin sitten ahvenfilettä 800 grammaa ja laadin siitä perheelle lounaan lauantaipäiväksi, joka on meillä perinteiseen tapaan ollut kalapäivä jo pitkään. Googletin muutamia ohjeita netistä ja päädyin toteuttamaan sen lievästi tuunaten seuraavanlaisesti:

800g ahvenfileitä (tai muuta järvikalaa)
2 dl (ruoka)kermaa
1 kananmunan keltuainen
1,5 rkl Dijon-sinappia
1 rkl sitruunamehua
nippu kevätsipulin varsia tai ruohosipulia
kalamaustetta
ripaus suolaa maun mukaan
kuivattua tilliä
ripaus valkosipulijauhetta

Asettele ahvenfileet limittäin voideltuun uunivuokaan. Purista sitruunamehu fileitten päälle ja ripottele mausteet. Leikkaa sipulinvarret ohuiksi viipaleiksi ja levitä ne tasaisesti fileille. Sekoita kerma, keltuainen ja sinappi ja kaada seos tasaisesti fileitten päälle.

Paista fileitä uunissa 200C puolisen tuntia. Tarjoa perunoiden ja uunivihannesten kanssa. Fileitten kanssa voit laittaa toiseen vuokaan kypsymään vaikka paloiteltua kukkakaalia ja parsakaalia. Ripottele niille vähän suolaa ja pirskota tilkka oliiviöljyä. Paista vihanneksia vain sen aikaa, että ne ovat "al dente", noin 15-20 minuuttia.
Ahvenfileet menossa uuniin
Valmiin ruoan kanssa kävi ikävä kyllä taas niin, että se katosi parempiin suihin, ennen kuin tuli mieleen etsiä kännykkä kuvaamista varten.

Kuvat: Erikoiset Asiantuntijat
Kuvien ja tekstin käyttäminen ilman lupaa on kielletty.
Ei kaupallista yhteistyötä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!