sunnuntai 26. heinäkuuta 2020

Visit Verlan tehdasmuseo


Tehtiin pieni kesäretki Kymenlaaksoon, Kymijoen varressa sijaitsevalle Verlan tehdasmuseoaluelle.

Verlan tehdasmuseo on UNESCOn maailmanperintökohde.

Paikan nettisivuilta löytyy hyvin tietoa museosta. Sen omistaa ja ylläpitää UPM ja tehdasmuseossa käy kesäkuukausien aikana n. 35 000 vierailijaa. Meidän vierailupäivänämme parkkipaikka oli ihan tupaten täynnä. Nyt korona-aikana, kun kotimaan matkailu on erityisen suosittua, Verlan tehdasmuseokin voi päästä kävijäennätykseensä. Museoon pääsee vain opastetulle kierrokselle ja oppaan kertomuksia kuunnellen siitä saakin eniten irti.

Opas kertoo kuorimakoneen vieressä. "Muutamat" sormenpäät kone oli vienyt.

Tehtaalle on puuta uitettu Kymijokea pitkin ja tavara on nostettu joen rannassa kuivalle maalle, josta se on kiskoja pitkin siirretty tehdasrakennukseen käsittelyä varten. Puun nostaminen joesta tapahtui aluksi ihan vaan ihmisvoimin, mutta myöhemmin on otettu hevosvoimat apuun ja joenrantaan on rakennettu hevoskierto, jonka avulla nostaminen tapahtui.

Museokierroksen aluksi näytetään filminpätkä, joka on ihan oikeaa kuvaa tehtaan toiminnasta. Naisilla on kuulemma tavallista nätimmät mekot päällä, kun olivat kuvausryhmän tulosta kuultuaan kipittäneet kotiinsa vaihtamaan kukkamekot ylleen. Siihen maailmanaikaan (ennen vuotta 1962) ei työturvallisuusasioista näköjään paljoa tiedetty. Työntekijöillä ei ollut minkäänlaisia suojavarusteita, ainoastaan raakapuun käsittelijöillä oli rukkaset käsissään.

Puutavaran pätkimiseen käytetty sirkkeli oppaan takana. Sen kanssa ei kuulemma työtapaturmia koskaan tapahtunut.

Tehtaassa siis valmistettiin puuhioketta, josta edelleen valmistettiin pahvia. Eri paksuista eri käyttötarkoituksiin. Pahvi meni enimmäkseen vientiin, Venäjälle sekä Kotkan sataman kautta Amerikkaan asti.

Museoalueella on myös kuuluisat kalliomaalaukset, joita pääsee katsomaan joenrantaan rakennetulta katselutasanteelta. Tuhansien vuosien aikana maalaukset ovat jo jonkin verran haalistuneet. Ihan käsittämättömältä tuntuu, että ne ylipäätään ovat näin pitkään siellä säilyneet, vaikka UV-valo, sade ja ilmansaasteet niitä varmasti kuluttavat. En laita tähän kalliomaalauksista kuvia, menkää itse katsomaan.

Tehdasalueella on myös kivoja putiikkeja, joista voi ostaa käsitöitä ja muuta hauskaa tavaraa, mm. valvontakameran näköisiä linnunpönttöjä.

Kuvat: Erikoiset Asiantuntijat
Ei kaupallista yhteistyötä.
Kaikki oikeudet pidätetään / All rights reserved.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!