maanantai 6. huhtikuuta 2020

Kukkapolku kevääseen

Huhtikuun kukkijoita kotona ja pihamaalla.

Kevät alkaa marketin tulppaaneista, joita ostan heti kun niitä alkaa ilmaantua myyntiin. Aiemmin ostin myös kääpiöesikoita, mutta en nähtävästi osaa niitä hoitaa ja olen sittemmin luovuttanut. 
Kääpiöesikoita


Pihamaani ensimmäinen kukkija on jouluruusu. Usein se on nupullaan jo vuoden vaihteessa, talven keleistä riippuen. Mutta aina se on kukassa, ja parhaassa kukinnassaan huhtikuun alkupuolella. Jouluruusuni on levinnyt pihallani omista siemenistään ja siemenkylvön ihanin puoli on värimuunnokset, joista tässä yksi esimerkki. Pihan jouluruusut ovat valkoista alkuperää ja ostettu kukkakaupasta joulukukkana.

Lumikellot saattavat nostella päätään jo helmikuun puolella, mutta kauneimmassa kukassaan ne ovat huhtikuun alkupuolella. Näissä minun lumikelloissani on tuo vihreä täplä terälehdissä, kaikissa sitä ei ole. Tarkempaa lajimääritystä en tiedä kuin, että ovat jotakin vanhaa lajiketta. Tulivat vanhan talon kaupanpäällisinä.

Kasvitieteelliset krookukset nousevat krookuksista ensimmäisinä, joka kevät runsaampana mättäänä.




Tête á tête -narsissit ilmaantuvat kauppoihin maalis-huhtikuussa. Ostan niitä joka vuosi ja kukittuaan ja maan lämmettyä kaivan ne maahan. Ne jaksavat kukkia puutarhassa muutaman vuoden ja sitten katoavat.
Sinivuokkoja

Krookusten väriloistoa huhtikuun alkupäivinä. Mehiläisten mesibaari.

Kevättähti

Valkoinen idänsinililja
Persiansinililja

Kevään ensimmäiset valkovuokot ilmaantuvat huhtikuun puolella.

Valkoinen sinivuokko


Jouluhyasinttien tuoksu on keväällä huumaava. Yleensä ne jaksavat maahan istutettuina kukkia muutaman vuoden.



Suikeroesikko ja kirjopikarililja aloittelevat kukintaansa huhtikuun puolessa välissä.

Kevätkurjenmiekka on ihan  kuin  minikokoinen kesällä kukkiva kurjenmiekka.

Imikät ja helmililjat 

Keltavuokko ja etualalla ternivuokko, joka on valko- ja keltavuokon risteymä. Taustalla idänsinililjoja. Lämpöisessä paikassa ison kiven juuressa keltavuokko ehtii kukkaan huhtikuun lopulla

Tuoksuorvokit tuoksuvat ihanasti.


Etelän kevätesikko aloittaa kukintaansa huhtikuun puolella.




Kuvat: Erikoiset Asiantuntijat

Kuvien ja tekstin luvaton kopioiminen on kielletty.

4 kommenttia:

  1. Kiitos kauniista kuvista, sinulla on upea piha, kun noita kevätkukkijoitakin on niin paljon. Sain jutustasi tietää, että jouluruusin on okeasti kevätkasvi. Luulin, että se on vain joulukukka. Hyvää alkanutta viikkoa sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! Kukat ovat ihania, kevään ensimmäiset kukkijat oikeita ilon tuojia! Suosittelen kokeilemaan jouluruusua omaan pihaan. Se on vähään tyytyväinen. Varjoisa paikka on sopiva ja myös sellainen, ettei esimerkiksi katolta putoavat lumet kasaudu sen päälle. Aurinkoista viikon jatkoa!

      Poista
  2. Voi kun minä NIIN toivoisin että piha saisi jotain eloa jo! Uskon että nyt on valtavalla työllä ja rahalla laitetut perennapenkin osakuolleet. Toisaalta, on paljon angervoja, koska rakastan niitä. Mutta ne harvinaiset pienet, ovat varmasti menneet. :( Mutta kyllä kevät on parasta aikaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! Sama huoli täällä ja huomiokin jo. Ainakin harjaneilikan talvehtivat lehtiruusukkeet näyttävät huonokuntoisilta samoin tulikukan pehmoiset talvehtivat lehdet. Onneksi molemmat siementävät niin runsaasti, että ensi vuonna sitten taas, jos tämän kesän kukinta menetetään. Kevät on minunkin mielestä parasta aikaa. Tästä eteenpäin on jokainen päivä kuin yhtä ihmettä. Koko ajan tapahtuu jotain. Toivotaan, että pihamme säästyvät suuremmilta vahingoilta ❤

      Poista

Kiitos kommentistasi!