tiistai 28. huhtikuuta 2020

Kitkat vs. kesärenkaat vs. nastarenkaat



Vaihdatettiin taas rengashotellissa renkaat molempiin autoihin. Meillä on Isännän kanssa sen verran kiero huumorintaju, että puhutaan toiselle puutaheinää milloin mistäkin, tarkoituksena saada toinen oikeasti uskomaan ja/tai ällistymään. Vaihtoehtoisesti puhutaan ihan p**kaa vakavalla naamalla ja kumpikin tietää sen eikä toinen usko eikä ällisty toisen jutuista, vaan on jutussa ihan "inessä". 

Niinpä renkaanvaihtoon lähtiessä Isäntä totesi, että "Sinne on kyllä ihan turha lähteä kahdella autolla, kun on noin lyhyt matkakin." Olin samaa mieltä, mutta mentiin sitten kumminkin kahdella autolla.

Aikaisemminkin olen kehunut rengashotellipalvelua ja sen vaivattomuutta, ohessa linkki kyseiseen postaukseen:
https://erikoisetasiantuntijat.blogspot.com/2019/10/maksan-tasta-palvelusta-ilomielin.html

Erikoisella Asiantuntijalla on ollut kahden talven ajan talvirenkaina kitkat vähän kuin puolivahingossa. Vajaa kaksi vuotta sitten ostin nykyisen autoni (käytetyn) ja se oli varustettu kitkarenkailla, vaikka toivoin nastarenkaita. Piti kuitenkin juuri tämä auto saada. No nehän sopii EAn vähäiseen kaupunkiajoon oikein hyvin.

Tämä on siis järjestyksessä toinen kevät, kun vaihdetaan kitkat kesärenkaisiin ja huomasin heti, että kitkathan ovat mukavammat ajaa kuin kesärenkaat! No, kokemusta on vain yhdestä autosta, jossa on kitkat alla ja yhdestä kesärengas- ja kitkarengassarjasta. Voihan olla, että juuri nämä kitkat ovat hyvät ja juuri nämä kesärenkaat huonot. Kesärenkaat ovat joka tapauksessa "kovemmat" ja meluisammat ajaa kuin kitkarenkaat.


Kitkoillahan voisi ajaa kesälläkin, mutta niissä ei taida olla niin hyvät vesiliirto- yms. kesäkeliin sopivat ominaisuudet kuin kesärenkaissa. Lieneekö luvallistakaan ajaa kitkoilla koko vuotta. Poliisi voi pamputtaa taas, jos osuisi rengasratsia kohdalle.

Kitkat voi vaihtaa alle hyvissä ajoin syksyllä, ei tarvitse antaa "talven yllättää". Ei ole ruuhkaa rengashotellillakaan, kun vaihdattaa ajoissa. Vastaavasti keväällä kesärenkaiden allevaihdon kanssa ei ole niin justiinsa, kun ei mene hermo nastojen rapinan kuunteluun, kun ei nastoja ole.

Renkaat ovat rengashotellissa poissa kotoa tukkimasta varastoa tai autotallia. Autonrenkaat ovat kotona myös paloturvallisuusriski. Ei tarvitse pestä renkaita eikä tarkistaa ilmanpaineita alle laitettaessa. Eikä ennen kaikkea tarvitse vaihtaa niitä itse eikä murjoa selkäänsä ja polviansa sen homman kanssa. Mutterien jälkikiristys täytyy vaan muistaa. Ajettaessa kitkoilla tietynlaisella kelillä täytyy vaan noudattaa himpun verran ennakoivampaa ajotapaa kuin nastoilla ajettaessa.

Kitkarenkaita en vaihda nastarenkaisiin enää, jos omat ajo-olosuhteet pysyvät nykyisenlaisina. Nastat ovat varmaan paremmat toisenlaisissa olosuhteissa, esim. jäisellä ja märällä, hiekoittamattomalla tiellä, ylämäessä. En epäile yhtään. Mutta en ajele sellaisilla teillä. Isännällä on autossaan nastarenkaat, voidaan mennä liukkaille mökkiteille sillä.

Kausisäilytysmaksu oli noussut 70e:oon (65e). Se ei ole mielestäni vieläkään paljon. Kahdesta rengassarjasta maksetaan kausisäilytysmaksua siis vuodessa 280e.

Mitä saa 280e:lla, jos se jaetaan kuukautta kohti? 23 eurolla kuussa? Voidaan kumpikin jättää yksi kahvikupillinen viikossa ostamatta kahvilassa (no ei kyllä käydä muutenkaan kahviloissa). Voidaan jättää yhtenä päivänä viikossa iltapäivälehdet ostamatta (no ei kyllä osteta niitä muutenkaan). 😁

Kuvat: Pixabay
Ei kaupallista yhteistyötä.
Kuvien ja tekstin kopioiminen ja muu käyttäminen ilman lupaa on kielletty.
Blogin linkkiä saa jakaa vapaasti.


10 kommenttia:

  1. Täällä rannikolla kitkoilla on pärjätty hyvin. Mies on vannoutunut kitkojen kuluttaja, olisihan ne kitkat pehmeämmät ajaa kesälläkin...

    VastaaPoista
  2. Meidän pitäisi nyt myös kesäksi hommata uudet kesärenkaat, sillä vanhat olivat näköjään jo niin huonossa kunnossa. Onneksi voin laittaa samaan sössiin laakerien vaihdon kanssa, niin ei tarvitse erikseen lähteä korjaamolle. Mulla on myös ollut aikaisemin kitkat koko vuoden ja niillä on kyllä hyvä ajaa melkein koko vuoden, varsinkin kun asutaan täällä etelässä päin ja ei ole niin paljon lunta. Mikäli asuu lumisilla seuduilla voi olla, että nastat ovat paremmat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kitkoilla ajaminen on vissiin kiellettyä kesällä, koska niissä on huonot ominaisuudet vesiliirrossa??? Poliisi (voi sakottaa ja ) vaatia vaihtamaan, jos osuu kohdalle. En tiedä, onko noin paha juttu, mutta jostakin luin, että näin olisi.

      Poista
  3. Kyllä itsekin olen nyt siirtynyt pysyvästi kitkoihin. Mukavan tuntuiset renkaat, joiden käytön uskon vain yleistyvän. Eivät kuluta teitäkään siinä missä nastat. Parhaillaan on hakusessa rengaidenvaihto Lahden seudulla, kun ei oma selkä enää oikein vaihtopuuhiin taivu.

    https://www.autoasisaimaankatu.fi/palvelut/13-renkaiden-vaihto-lahti.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi. Minunkin autossani kitkat tuntuvat pehmeämmiltä ja äänettömämmiltä kuin kesärenkaat. Onhan niiden käyttö liukkailla keleillä vähän erilaista kuin nastojen, mutta vain vähän. Meidän renkaat ovat säilytyksessä Hennalan Rengasmaailmassa, vai mikä sen nimi nyt onkaan. Mukavaa loppuviikkoa!

      Poista
    2. Kyllä minunkin mielestäni renkaiden vaihto kannattaa antaa ammattilaisten tehtäväksi. Kerran ajelin kotiin vilkasliikenteisellä kadulla autosta irronneen renkaan perässä, joka meni muun liikenteen seassa alamäkeen aikamoista vauhtia. Se oli ihan painajaista seurata, kun ei mitään voinut tehdä eikä voinut tietää, mihin se rengas lopulta päätyy. Episodi päättyi kuitenkin onnellisesti.

      Poista
  4. Meillä on talvirenkaina nastat, meidän suunnassa myös kelien vaihtelu on sen suuntaista että ne ovat meille sopineet hyvin. Joskus tiet ovat todella lumisia ja toisena päivänä taas erittäin liukkaat. Rengasliikkeessä pitäisi kyllä käydä sitten kun tulee aika vaihtaa kesärenkaisiin, meillä on nimittäin uudet etsinnässä.

    VastaaPoista
  5. Kiitos mukavan lupsakkaasti kerrotuista ajatuksista. Kuulin kerran, että ihan pohjoisessa, missä on reilusti pakkaslunta, kitkat ovat paremmat kuin nastat. Tiedä häntä. Mutta rengashotelli on tosiaan ihan paras keksintö, siitä olen samaa mieltä! https://www.keravancarservice.fi/renkaat-ja-rengastyot

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu kitkat toimii parhaiten juuri lumella ja toisaalta kaupunkiolosuhteissa, joissa harvemmin on liukasta. Jossain mäkisellä mökkitiellä olisi ihan painajaista ajaa kitkoilla, siellä taas on nastat arvossaan.

      Poista

Kiitos kommentistasi!