keskiviikko 29. huhtikuuta 2020

Kierrätykseen vai tuunaukseen


Kun jokin tavara on palveluksensa suorittanut ja käynyt tyystin tarpeettomaksi, on viisautta suorittaa luopumisrituaali ja laittaa esine kiertoon tai oikein lajiteltuna roskikseen.

Tai sitten voi tuunata.

Tuunaus aiheuttaa helposti tavararintamalle ylitarjontaa, joten on syytä laatia säännöt:

1. Tuunataan vain tarpeeseen. Eli tuunatun esineen pitää päätyä käyttöön, itselle tai kaverille.
2. Tuunaus on aloitettava kohtuullisen ajan kuluessa tuunauspäätöksestä.
3. Jos kohta kaksi ei toteudu, kierrätä mahdollisimman pian.

Siivosin mökillä tuvan kaapeja. Yläkaapin perukoilta löytyi vanha Arabian Kilta-kannu. Jostakin perikunnasta meille ajautunut. Ei ole ollut käytössä meillä koskaan. Syy on tupaamme ja silmiimme sopimaton väri: musta. Jotenkin taas laskeskelin mielessäni, että roskikseen laitettu kannu on meille yhtä arvoton kuin tuunattu kippo, jos tuunaus jostain syystä epäonnistuu. Kannun muoto ja käteen sopiva otin miellyttivät, joten päädyin riskinottoon eli tuunaukseen ja toteutus alkoikin samana iltana.


Lähtötilanne.


Kannu on maalattu valkoiseksi ja kuviointirekvisiitta odottaa vuoroaan. 


Valmista tuli ja lopputulos miellyttää omaa silmää. 

Kannun tuunauksen toteutin decoupage-tekniikalla. Ensin maalasin kannun valkoiseksi kalkkimaalilla. Siitä jää seuraavaa vaihetta varten sopivan mattainen pinta. Sitten leikkasin valitusta lautasliinasta kuvion irti ja irrotin kerrotusta lautasliinasta päällimmäisen osan, jossa kuvio on. Sivelin decoupage-lakkaa kannun kylkeen ja asettelin lautaliinan esineen pintaan halùttuun kohtaan ja sivelin VAROVASTI lautasliinan päälle decoupage-lakkaa. Lautasliina menee tässä vaiheessa helposti ruttuun ja rikkoutuu, joten lakkaa sivellään ei sudita! Kun luomus oli kunnolla kuivunut, lakkasin kannun vielä kalkkimaaleille tarkoitetulla lakalla. Kalkkimaali ei kestä kolhuja, mutta lakka auttaa asiassa. Ja varsinkin, kun kannu tuli nyt käyttöesineeksi, on sen kestettävä kulutusta.

Kuvat: Erikoiset Asiantuntijat

Kuvien ja tekstin luvaton kopioiminen on kielletty.

2 kommenttia:

  1. Tulipa hieno, manalasta kevääseen muuttanut kannu! Olen itsekin harrastanut decoupage-tekniikkaa esim. maustepurkkien uusiokäyttöön.

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentistasi! Näin juuri kävi, kannu sai kevätkuosin manalan mustan ja manalaan päätymisen sijaan. Kiva tapa tuunata, kun ei vaadi paljon materiaalia!

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!