sunnuntai 19. huhtikuuta 2020

Ilmaista huvia koko kesäksi


Jos luonnon tarkkailu kiinnostaa yhtään, niin nyt kannattaa ottaa projektiksi lintujen bongaus ihan vaikka vaan omasta pihapiiristä. Tai vaikka laajentaa reviiriään lenkkipoluilleen.

Viime kesänä bongasin omalta pihalta tai kuuloetäisyyden päästä yli kolmekymmentä lintulajia. Ja osa jäi vielä tunnistamattakin. Niinkin eksoottinen lintulaji käväisi pihallamme kuin jouhisorsa.

Kuva: Wikipedia
Jouhisorsan levinneisyysaluetta Suomessa on Keski- ja Pohjois-Suomi. Uhanalaisuusarvioinnissa (v. 2010) jouhisorsa on luokiteltu "vaarantuneeksi". Elinympäristön muutokset ja metsästys ovat uhkana jouhisorsalle.

Viime keväänä jouhisorsapariskunta pysähtyi takapihalle levähtämään. Oli kyllä komea lintu, vähän sinisorsaa isompi ja naaras oli tummempi. En ollut ennen jouhisorsaa nähnytkään (enkä kuullutkaan) ja mietin, että mikähän värivirheellinen sinisorsa siihen tupsahti. Naaras oli selvästi tummempi kuin sinisorsanaaras. Kaksi kohtalotoveria siis lyöttäytynyt yhteen? Lintukirjojen tutkiminen selvitti asian.

Ohessa linkki postaukseen
https://erikoisetasiantuntijat.blogspot.com/2019/07/siivekkaista-naapureista.html

Tämä keväänä on ainakin mustarastas, talitiainen, sinitiainen, kiuru, pikkuvarpunen, peippo, palokärki ja käpytikka bongattu.

Kuvat: Pixabay ja Wikipedia
Kuvien ja tekstin kopioiminen tai muu käyttäminen ilman lupaa on kielletty.
Blogin linkkiä saa jakaa.

2 kommenttia:

  1. Kyllä, aion bongailla! Toistaiseksi vain kaupunkilintuja kuten naakkoja ja lokkeja. Lähialueella elelee fasaaneja, toivottavasti sattuu kohdalle.

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentistasi! Kivasti lintuja näkee kaupungissakin, jos ei ihan keskustassa, niin ainakin vähän sivummalla. Tänään on meidän pihalla nähty kirjosiepponaaras.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!