lauantai 18. huhtikuuta 2020

Laita mies asialle

Extra small kukkakaali


Meillä on kotona työnjako sovittu niin, että minä hoidan kokkihommat (Pikku Kokki auttaa) ja vaatehuollon ja Uko siivouksen. Toimii hyvin. Kumpikin hoitaa osa-alueensa ilman toisen pyyntöjä ja kummankin suoritus miellyttää toista. Pyykki- ja ruokapuolen hoito sekä ruokaostoksilla käynti saattaa viedä himpun enemmän aikaa kuin viikkosiivous, mutta siivoukseen kuuluu meillä myös päivittäinen imurointi, koiran huolto (harjaus, trimmaus ja kynsien leikkuu) sekä kaikki autoihin liittyvät huolto- ja hoitotoimenpiteet tankkaus mukaan luettuna. Ekstrana ja kaupan päällisinä Ukon suorittama viikottainen jalkahoito, minä saajaosapuolena. Ei valittamista.

Silloin tällöin, sattuneista ja kohdalle osuvista syistä johtuen Uko joutuu käymään kauppaostoksilla. Kauppalistan kanssa tietysti. Ja sen on oltava tarkkaakin tarkempi ja yksityiskohtainen ja vuosien kokemuksista viisastuneena, myös tiettyjen tarpeellisten ainesosien korvaavat tuotteet on mainittava.
Otan esimerkin. Olin valmistamassa perunamuusia, listalla oli "punaista maitoa". Mökkipaikkakunnan pikkukaupassa ei välttämättä aina ole koko repertuaaria maitolajikkeita tarjolla. Mitä tekee Uko, kun punaista maitoa ei löydy kyläkaupan kylmäkaapista? Ei osta mitään maitoa. Miten syntyy muusi ilman maitoa - ei mitenkään kätevimmänkään emännän taidoilla. Ei muuta kuin takaisin kauppaan.

Toinen esimerkki liittyy kaalilaatikkoon. Ostoslistalla oli jauhelihaa, sipulia ja varhaiskaalia ynnä muuta. Uko toi jauhelihaa 2 x 400 grammaa - koska näppituntumalla hänestä näytti, että se on sopiva määrä. Mutta varhaiskaalia sellainen  miehen nyrkin kokoinen kerä, yksi kappale. Ei mitään ainesosien määrän keskenään suhteuttamista. Taas takaisin kauppaan.

Kolmannesta (mutta ei tokikaan viimeisestä) onnistumisesta hoksasin ottaa kuvan muistoksi. Ruokalistalla oli kukkakaaligratiinia kanafileiden kanssa äitienpäiväksi. Syöjiä yhdeksän henkilöä. Ja millä laskupäällä ja logiikalla ostetaan kukkakaali, kokoa extra small (kuva yllä). Perusteluina oli, että kilohinta on kohtuullisen kova. Kaiken lisäksi kukkakaalissa oli tolkuton määrä suojuslehtiä mukana nostamassa entisestään kallista kilohintaa. Taas kerran takaisin kauppaan.

Ehkä tästä saa syyttää itseään ja koulutuksen puutetta. Ehdotinkin taannoin, että teemme syväsukelluksen toistemme osa-alueille ja haastamme itsemme opiskelemaan tätä itselle vierasta osa-aluetta. Uko tutustuu ruokaresepteihin, tekee kauppalistat, asioi ruokakaupassa ja valmistaa ruuan ja minä hoidan viikkosiivouksen ja jotain pientä autoihin liittyvää, vaikkapa tankkauksen ja autonpesun.

Asia on vielä mietintäasteella.



Kuva: Erikoiset Asiantuntijat

Kuvan ja tekstin luvaton kopioiminen on kielletty.

4 kommenttia:

  1. Nauratti :). Noinhan se menee. Mies ottaa yleensä ensimmäisen käteen sattuvan tuotteen, ei välttämättä tarkista viimeistä käyttöpäivää ja meidän kaupoissa on joskus jopa vanhaa tavaraa. Kahdestaan kun käymme, ei ymmärrä ollenkaan, miksi valkkaan tavaroita (en nyt liikaa mutta en halua mätiä sipuleita tai omenoita). Meillä tietty tilanne vaihtelee, kun asumme etäparina. Kun mies ostaa ruuat vain itselleen, hänellä on tarkka SAMA reitti, jota pitkin hän kulkee ja suunnilleen samat ostokset joka kerran. Osa-alueiden vaihtoa voisi tehdä hyvää mutta ei pidemmän päälle. Minä kun ostan aina ruokakaupasta myös muuta, mitä lapulla oli. On tullut jokin uutuustuote, jota haluaa kokeilla. Muistan, että ainut tuote, minkä mies on tuonut kauppalistan ulkopuolelta, on suklaa. Ihana muistaminen sekin :).
    Hyvää viikonloppua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! Kuulostaa tutulta nuokin toimintatavat. Oma Uko ihmettelee, miten saan kauppareissuun kulumaan aikaa vaikkapa tunnin verran, kun ostettavaa on vain muutama asia. Hänkään ei ymmärrä valikointia tai tuotteiden "huvikseen" katselua. Kauppalistan ulkopuolelta ei osteta mitään, mutta tämän asian osalta sinä olet kokenut positiivisen yllätyksen. Suklaa maistui varmasti superhyvältä. Leppoisaa sunnuntain jatkoa sinulle!

      Poista
  2. En ikinä haluaisi yleistää miehiä sellaisiksi, naisia tuollaisiksi ja lapsia muunlaisiksi. Monen kokemusasiantuntijuus puoltaa kuitenkin sitä ajatusta, että miehen aivot ovat suoraviivaisemmat kuin naisen sekä käytännön asioissa että tunnetasolla. Miehen voi olla vaikea ymmärtää, miksi asia ei voi olla vain asia eikä sen päälle rakennettu pyramidi. Tässä esimerkissänne suuri kukkakaali tai peräti useampi kukkakaali olisi ollut pyramidi. Ja tuo suklaa, se on kangastus pyramidista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! Tippaleipä vs. putkiaivo, vai miten se nyt olikaan! Yleistäminen on pahasta, mutta joihinkin asioihin se pätee, ehkä 😊 Tuo pyramiditeoria on myös mielenkiintoinen, looginenkin! Onhan näitä naisen ja miehen eroavaisuuksia tutkittu milloin miltäkin kantilta. Mutta kokemuskin puhuu puolestaan!

      Poista

Kiitos kommentistasi!