lauantai 21. maaliskuuta 2020

Erikoisia kohtaamisia Prisman parkkihallissa


Tänään autoilimme Isännän kanssa paikalliseen Prismaan viikonlopun ruokaostoksille, kuten kaikki varhaista keski-ikää lähestyvät pariskunnat tekevät. Kävelin edellä kaupan ovia kohti ja minua lähestyi oikealta vanhempi setämies Prisman muovikassit molemmissa käsissään. Jotenkin "luin" hänestä jo kaukaa, että hän aikoo sanoa jotain, vaikkei edes katsonut minuun.

Kun reittimme kohtasivat, hän pysähtyi ja toivotteli hyvää aamupäivää. "Vaikka minä en Teitä tunnekaan, niin toivotan nyt kuitenkin hyvää aamupäivää." No mikäpä siinä, kiitos sitä samaa vaan teillekin ja jatkoin matkaani kauppaan. Tulipa siitä hyvä mieli pitkäksi aikaa. Tosi harvinaista ja vähän outoakin meillä täällä Suomessa Prisman pihassa. Että tuntemattomille ihmisille puhutaan. Sellaista puhujaa pidetään helposti vähän pimahtaneena. Se on kuitenkin oikein ja arvollista. Olen joskus Prisman palvelutiskille odottaessa ikävystyneenä jututtanut itseäni vanhempia rouvia palvelutiskin tuotetarjonnasta. Olen kysellyt vähän neuvojakin. Syntyypähän vähän jotakin jutun juurta siinä odotellessa. Vanhemmat rouvat poikkeuksetta tykkäävät, kun pääsevät nuorempiaan neuvomaan.

Viime kesänä tapahtui erikoisempi kohtaaminen. Olin käynyt pikaisesti jonkun unohtuneen hyödykkeen hakemassa Prismasta ja istahtamassa jo autoon, kun jostain singahti paikalle itäisesti ja vahvasti suomenkieltä murtava iäkäs mummo ja alkoi pyydellä kyytiä kotiinsa ylämäkeen parin kilometrin päähän. En enää muista hänen esittämiään hyviä perusteluja kyydin tarpeelleen, mutta mummo porisi ja papatti niin tiuhaan, ettei jäänyt mitään saumaa kieltäytymiselle. Saman tien hän tunki jo ahteriaan etupenkille.


Mietin vaan, että mikähän ansa tässä piilee ja mikä koira tässä on haudattuna. Tulinko juuri kidnapatuksi mummon kotiosoitteeseen? Ja myös sitä, että mikähän kusihousu mahtaa olla kyseessä ja joutuuko käymään auton sisäpesetyksen kautta tämän reissun jälkeen. Mitään virtsan hajua ei nenääni onneksi kuitenkaan kantautunut. Kassi pursuili pihasta ja pientareilta kerättyjä tyhjiä pulloja. Koko matkan ajan hän höpötti kuinka hänellä on tänään syntymäpäivä ja hänellä olisi kotona shamppanjaa ja kakkua jajajaja..., joita hän mielellään minulle tarjoaisi.

Kieltäydyin kohteliaasti ja kerroin, että en nyt millään pysty, kun täytyy mennä kotiin laittamaan perheelle ruokaa, mikä pitikin paikkansa. Sen mummo ymmärsi kielimuurin vuoksi niin, että minulla ei ole kotona ruokaa ja loihe lausumahan, että hänellä on kyllä kotona ruokaa, tule syömään! Jostain syystä en ihan satasella halunnut luottaa mummon juttuihin.

Hetken päästä sävy muuttui synkempään suuntaan ja hän kertoi, ettei hänellä ole yhtään ystävää, sukulaista eikä ketään muutakaan ihmistä. Ja kotiosoitteensa parkkipaikalla hän jo vaatimalla vaati, että saattaisin hänet autosta kotiinsa ja tulisin syömään ja shamppanjalle ja kakulle. Kyllä hän kotiinsa pääsee ilman saattamista, kun on sieltä tullut poiskin ja kilometrien päähän pulloja keräämään. Nousin autosta nopeammin kuin yksikään uberkuski ja avasin apukuskin puoleisen oven. Mummo ei tehnyt elettäkään noustakseen. En voinut hänen käsikynkkäänsä tarttua, koska siitä olisi ollut seurauksena ties mikä päällekarkaus-, pahoinpitely- tai raiskaussyyte. Ilta-Sanomat: "Keski-ikäinen naishenkilö kaappasi Prisman parkkipaikalta vanhuksen kyytiinsä ja pahoinpiteli, ryösti ja raiskasi kerrostalon parkkipaikalla. Epäilty ei tehnyt pidätettäessä vastarintaa."

Ojensin sitten hänelle käteni, johon hän onneksi tarttui ja sain vedettyä hänet seisomaan ja ulos autosta. Siihen hän sitten jäi harmittelemaan, kun ei synttärikutsuun vastattukaan myöntävästi. Kiittelin kutsusta ja pahoittelin vielä kerran kiireitäni.

Mummo jäi pihalle seisomaan, siunaili ja jupisi jotakin itsekseen, teki ristinmerkkiä kasvojensa ja rintansa edessä ja vielä lopuksi peitti kasvot käsiinsä. Tuntui pahalta jättää vanhus yksin kotipihaansa seisomaan, mutta en minäkään ole mikään äititeresa. Mietin, että onko hän loppujen lopuksi helpottunut siitä, etten lähtenyt hänen mukaansa vai oliko oikeasti harmissaan. Vai miksi se ristinmerkin tekeminen? Jokin itsesuojeluvaisto kuitenkin sanoi, että tässä menee raja. Vielä voin tarjota vanhuksen pyytämän kyydin, mutta tuntemattomien koteihin en lähde vaikka kuinka herttainen mummo on kyseessä.

Siellä olisi kämpän oven takana yllättäen ja pyytämättä odottamassa joku erikoisryhmä, johon en välttämättä haluaisi tutustua. Olisin ehkä seuraavaksi löytänyt itseni heidän seurassaan naputtelemassa korttini pin-koodia Otto.-automaatilla. Puhelin, kotiavaimet ja auton avaimet pöllittynä. Näistä idän ihmeistä ja heidän tulonhankkimiskeinoistaan kun ei koskaan voi olla täysin varma. Kaupunginosa oli kaiken lisäksi tämän paikkakunnan pahamaineinen "Monaco", jonka asukkaista suurin osa ei käy töissä eikä maksa veroja. Siellä on parempi liikkua aina varmistin poistettuna. Ehkä annoin vilkkaalle  mielikuvitukselle valtaa? Katsonut liikaa ulkomaisia rikossarjoja?


Kuvat: Pixabay, kuvien henkilöt eivät liity tapauksiin.
Ei kaupallista yhteistyötä
Kuvien ja tekstin kopioiminen ja muu käyttäminen ilman lupaa on kielletty. Blogin linkkiä saa jakaa vapaasti.

8 kommenttia:

  1. Todella erikoinen kohtaaminen tämä viimeinen tapaus. Kylläpä sinulle sattuikin. On aina ihanaa, kun joku tuntematon toivottaa Hyvää päivää. Korona on yhdistänyt suomalaisia. Ja jotkut paikallisessa kaupassa ei muista metrin turvaväliä, kun on niin paljon yhteistä puhuttavaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi. Kyllä se aina tuntuu mukavalta, kun huomataan. Puolin ja toisin. Kuntosalin pukkarikin on hyvä paikka tervehtiä, vaikka siellä ei moni oma-aloitteisesti tervehdi. Tähän mennessä ovat sentään vastanneet. Mukavaa alkavaa viikkoa!

      Poista
  2. Venäjällä, karjalassa ja jopa meidän pohjois-karjalassa ollaan niin vieraanvaraisia, että siellä kyllä todella loukkaannutaan jos ei tarvottavat kelpaa. Vastaan on otettava. Oli aivan hirveää käydä Värtsilässä kylässä vieraassa paikassa jonka kahvipöytä notkui sen sataa sorttia leikkeleitä ja jos rappukäytävässä jo tulee vastaan vuohi, niin voin kertoa että asuinolosuhteet poistivat kyllä hyvin tyylikkäästi ruokahalun. Vaan pakko oli ottaa edes jotain. Sukuani on meidän pohjois-karjalasta ja kyllä sielläkin jo kieroon katsotaan, jos juot pelkän kahvin, tai ei annosta lautasta täyteen.

    Minä olisin mennyt mummukan luokse ja viljelen muutenkin tuntemattomille huomioita. Kuten hajuvesiä rakastavana saatan kehua tuoksua ja kysyä mikä on kyseessä, tai epätyypillinen mutta upea outfit saa kehut jne. Ylitän siis yksityisyydenrajan, mutta teen tämän tavallaan myös provosoiden, koska suomalainen ei osaa ottaa kehua vastaan ja minusta suomalainen tuppisuutapakulttuuri on ihan sieltä ja syvältä. Siksi rakastan Italiaa!

    Avaan ajatusmaailmaani tuntemattomille puhumiseen. Koen, että julkista blogia lukiessa, blogin kirjoittaja on jo avannut takkinsa. Lisää esimerkkejä; kun on siirtynyt kotioloista julkisiin paikkoihin, on itse rikkonut jo intiimin yksityisyydensuojan ja on vapaata riistaa kehuttavaksi tai katsottavaksi. Hyvin mielelläni tarjoan kahvit sähkömiehellekin, jos vain juo, en kehtaa lisätä ettei ole myrkytetty. Mutta on minussa niin paljon kehäkolmosensisäpuolisuuttakin, että on ihana kun ei oikeasti tunne ketään, eikä tarvitse jäädä suustaan kaikkien kanssa kiinni.

    VastaaPoista
  3. Kiitos kommentistasi! Olet oikeassa, enemmän voisimme harjoittaa kevyttä jutustelua tuntemattomien kesken. Ja itseäkin harmitti sen mummukan kanssa, jos ja kun todennäköisesti oli oikeasti juttuseuran puutteessa. Mukavaa alkavaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harva olisi edes kyytiä tarjonnut, joten mummo on varmasti kovin kiitollinen jo siitä. Aurinkoista uutta viikkoa!

      Poista
  4. Voi että mitä erikoiset tapaukset, kiitos ..
    Mieheni olisi ottanut kyytiin - mutta ei olis mennyt kahville. Minä olisin ollut varovaisempi myös...Ei ikinä tiedä- kun ei tunne . Mutta tuntemattomien kanssa puhuminen kannatti kun muutin Suomeen, aina puhuin bussipysäkillä linja autoa odotellessaan vanhempien rouvien kanssa ja paljon. Tää oli todellinen kielikurssi .... hehehe Hyvä päivän jatkoa . Kiitos kun sain käydä kylässä virtuaalisesti

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kun kävit kylässä virtuaalisesti. Tervetuloa toistekin. Ja hyvää päivän jatkoa myös!

      Poista

Kiitos kommentistasi!