torstai 5. joulukuuta 2019

Esimerkin voima



Älä tee niinkuin minä teen, vaan niinkuin minä sanon.

Kuinka huono lause, jonka kuulin lapsuudessani monta kertaa niskuroidessani jotakin asiaa vastaan.

Esimerkin voima kun on paljon tehokkaampi kuin sanojen. Varsinkin lastenkasvatuksessa.

Kaikenikäisinä me olemme alttiina ihmisten käyttäytymiselle, vuorovaikutuksen ja ympäristömme aikaansaannoksille. Huomaamattamme omaksumme tapoja ja sanontoja, kun niitä näemme ja kuulemme. Kokonaisen kansakunnan tunnistaa helposti tavoista ja asenteista, jotka ovat iskostuneet ytimeemme ja teemme asioita huomaamattamme, melko samalla lailla kuin elinkumppanimme.

Perheillä ja suvuilla on tapoja, jotka ovat niin syvällä, että niitä on vaikea murtaa. Asenteet rakentuvat pitkälti lapsuudenkodin ilmapiirin varassa. Toisten ihmisten kohtaaminen ja kohteleminen on perintöä vanhemmiltamme ja lähipiiriltämme. Koemme sen usein ainoaksi ja oikeaksi tavaksi.

Suvaitsevaisuus on usein näennäistä, kun pidetään kiinni omista, omasta mielestä sallivista näkemyksistä. Kun huudellaan omaa paremmuutta tekojen takaa, joita teemme saavuttaaksemme jonkin aseman perheessä, työpaikalla, yhteiskunnassa. Kun otetaan huomioon asioita vain omasta näkökulmasta eikä anneta sijaa toiselle tai toisen ajatuksille.


Tyhjä tynnyri kumisee eniten.

Pidän tästä sananlaskusta. Kun tynnyri on edes puolillaan, sen ääni vaimenee. Täysinäisenä se ei pidä enää juuri mitään ääntä. Ei sen tarvitse. Se on täyttänyt itsensä sillä tiedolla ja viisaudella, jota se tarvitsee elääkseen tasapainoisesti, hyväksyvästi ja armollisesti muita ja itseä kohtaan.

Ei voi kauhalla vaatia, jos on lusikalla annettu. Tyhjä tynnyri kestää täyttyä, jos lapioidaan vain teelusikallinen kerrallaan.

Joka kuuseen kurkottaa, se katajaan kapsahtaa. Tai, joka itsensä ylentää, se alennetaan.
Ei tarvitse tavoitella enempää kuin on tarpeen hyvää elämään tai asemaan elämässä. Riitä itsellesi, se rauhoittaa.

Omaan asenteeseen ja asioihin suhtautumiseen voi ja pitää vaikuttaa, jotta voit kohdella kanssaihmisiäsi kunnioittavasti ja arvostavasti. Se ei ole sinulta pois, vaan sinulle lisää. Näin toimien voit oikeasti olla itsestäsi ylpeä ja olla esimerkkinä kanssaihmisillesi.

"Ihminen tulee sellaiseksi millaiseksi hän päästää itsensä menemään" lausui Oiva Paloheimo. 

Viisautta! Kuten myös tässä: 

"Päämäärästään tietoinen ihminen eksyy harvoin oikealle tielle."

Vanhoissa sanonnoissa ja sananlaskuissa on oma viisautensa, mutta jotkut niistä joutavat romukoppaan. Kuten juuri tuo jutun alussa mainittu!





Kuvat: Pixabay
Kuvien ja tekstin luvaton kopiointi on kielletty.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!