torstai 30. marraskuuta 2023

Tapahtui veden äärellä


YLE Areenassa on nähtävillä kuusiosainen ruotsalaissarja Tapahtui veden äärellä. Sarja perustuu Kerstin Ekmanin samannimiseen romaaniin. TV-sarjan yhdessä keskeisessä roolissa näyttelee Alma Pöysti, tuttu muun muassa Kaurismäen uusimmasta Kuolleet lehdet -elokuvasta.

Katsoimme ensin sarjan ja sen jälkeen kuuntelin kirjan Bookbeatista. Isäntä luki kirjan kirjana.

Sarja oli varsin hidassoutuinen, melkein se muistutti Kaurismäen elokuvia jollain tavalla. Pari jaksoa katsottuamme oltiin vielä kahden vaiheilla, jaksaako koko sarjan katsomista jatkaa. 

Kyseessä on kaksoismurhamysteeri, mutta koko sarja ei perustu siihen, vaikka juoni ohuesti pyöriikin sen ympärillä ja murhat jäävät selvittämättä melkein 20 vuodeksi. 

TV-sarjassa liikutaan kahdessa eri aikatasossa, kirjassa tapahtumat etenevät kronologisesti. Alkuun sarjaa oli vähän hankala seurata, kun ei heti pysynyt kärryillä, kuka on vanhana (n. 20 vuotta vanhempana) kukakin. 

Jos olet lukenut/kuunnellut kirjan Suon villi laulu, saatat pitää tästäkin kirjasta. Siinä on paljon luontokuvausta ja ihmisen ja luonnon vuorovaikutusta sekä ihmissuhteita. Hahmoja/rooleja on aika paljonkin, mutta lukemista se ei haitannut, kun olin katsonut sarjan ja niin ollen eri hahmoille olin saanut kasvot. 

Bookbeatissa kirja oli saanut arvosanoikseen 3/5, minkä ymmärrän hyvin, koska se saattaa tuntua puuduttavalta ja sekavalta. Mielestäni tämä yltää kuitenkin samoihin arvioihin kuin Suon villi laulu, vaikka se olikin rakkaustarina ja tämä kirja on murhamysteeri. Ja jottei olisi liian helppoa, loppuvaiheessa tuli vielä kolmaskin ruumis. 

Lyhyesti juonesta: nuorehko nainen lähtee opettajaksi hippikommuuniin kuusivuotias tytär mukanaan. Yhteisö sijaitsee tiettömän taipaleen takana. Menomatkallaan kaksikko löytää telttaansa puukotetun nuoren parin. 

Syyllinen kaksoismurhaan selviää vasta kirjan loppupuolella eikä se ole kukaan ”ilmeinen” eikä muutenkaan selvä tapaus. Siihen olisi voinut kehittää jonkun monimutkaisemman juonen. Kaikenlaista ällöttävää ja pelottavaakin tapahtumiin liittyi. Piti miettiä, oliko 70-luvulla elämänmeno oikeasti tuollaista Pohjois-Ruotsin ja Norjan tunturialueilla. 

Kohtalaisen viihdyttävä kirja oli, kun tiesin ihmiset ja tapahtumat ennestään tv-sarjan perusteella. Ilman sitä olisin varmaan hyytynyt tämän kanssa jo alkupuolella. 

Kuvien ja tekstin kopioiminen ja muu käyttäminen ilman kirjoittajan lupaa on kielletty. 

Ei kaupallista yhteistyötä. 


4 kommenttia:

 1. Suon villi laulu kuuluu itselleni kirjojen A luokkaan. Katsoin Tapahtui veden äärellä kun se tuli töllostå oisko parisen vuotta sitten ja sarja alkoi uusintana viime su. Murhaaja on todellakin yllåtys...

  VastaaPoista
 2. Kirjaa en ole lukenut, mutta sarjan olen katsonut ja pidin kovasti.

  VastaaPoista
 3. en ole lukenut kirjaa

  VastaaPoista
 4. Minulle tuntematon kirja. Kiitos vinkistä. Luen kirjan.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!