tiistai 28. helmikuuta 2023

Koputus

 Kirjailija Max Seeck ja Joonas Pajunen onnistuvat mainiosti yhteisprojektissaan käsikirjoittaessaan ja ohjatessaan mielestäni tähän mennessä kaikkien aikojen parhaan kotimaisen kauhu- ja jännityselokuvan, Koputuksen.

Elokuva on paljon enemmän kuin "pelkkä" kauhuelokuva. Se ammentaa tarinaansa viitteitä suomalaisesta kansanperinteestä, perinteisestä perhe- ja perintödramatiikasta sekä maustaa tarinaa himpun yllätyspelottelulla, mutta ei alennu perinteiseen nurkan takaa -jysäyttelyyn kuin juuri sopivasti eikä kertaakaan liikaa.

Elokuvan maisema on syksyinen ja hämärä, tunnelmat tummanpuhuvia ja sähköäkin säästellään - ajan henkeen sopivasti- kun sormi ei osu valinkatkaisijaan silloinkaan, kun normaalisti pitäisi.

Musiikki, jonka on säveltänyt Tuomas Kantelinen, siivitti tarinaa upeasti ja olikin yksi tärkeä osa tiivistyvän tunnelman kehittymisessä.

Pääosissa taiturovat Inka Kallén, Pekka Strang ja Saana Koivisto. He esittävät sisaruksia, joilla kullakin on omat traumansa ja salaisuutensa kannettavanaan. Jokaisella myös omat muistonsa ja muistikuvansa liittyen lapsuuteen ja vanhempiinsa, ja omanlaisensa luontosuhde, joka nouseekin yhdeksi tärkeimmäksi näkökulmaksi - ja yllätykseksi.

En kerro juonesta mitään, jottei katsominen mene sen tiimoilta pilalle, mutta kannustan katsomaan elokuvan, vaikket niin kauhusta pitäisikään. Tulet luultavasti yllättymään positiivisesti.


Kuva: Erikoiset Asiantuntijat


2 kommenttia:

 1. Kiitos leffa palautteesta.
  Ajateltiin tämä mennä katsomaan lähi päivinä.
  Mukavaa maaliskuun alkua, ihanaa kevättä kohti mennään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi!
   Olisipa sitten hauska kuulla mitä sinä pidät elokuvasta!
   Mukavaa maaliskuuta myös sinne! ☀️

   Poista

Kiitos kommentistasi!