keskiviikko 7. syyskuuta 2022

Koiran polvileikkauksesta


Haukkulin eturistisideleikkaus meni niin sanotusti isossa kuvassa oikein hyvin, ainakin tähän saakka. 

Pieni potilas oli lääkityksestä sekaisin pari päivää. Ja leikattu jalka on ollut kipeä. Haava on pysynyt siistinä ja tulehtumatta. Kun perjantaina oli leikkaus, jouduttiin sunnuntaina käymään päivystyksessä kovan turvotuksen vuoksi. Lisäksi liimateippi olisi pitänyt saada pois, mutta meiltä maallikoilta loppui siihen konstit. 

Haukkuli ei antanut hipaistakaan kipeää jalkaansa. Heti tuli hammasta kättä kohti ja lujaa. Vaikka ”lampunvarjostimesta” johtuen osumatarkkuus ei ollut paras mahdollinen, silti se tuntui pahalta. Lähinnä siis riskeerata eläimen luottamus ihmiseen, joka tulee sorkkimaan toisen kipeää tassua. 

Sunnuntain päivystyksessä otettiin liimalappu näppärästi pois. Ammattilaisilla on siihen omat konstinsa. Lisäksi otettiin verikokeet ja todettiin, ettei tulehdusarvo vaadi antibiootteja ainakaan vielä. Tämän lystin kustannus oli yli 300€. Mutta saatiinpa havaita, että haava oli hyvässä kunnossa.

Maanantaiaamuun tehtiin aikavaraus polven leikanneelle lääkärille, joka katsoi tassun ja liikkumisen ja totesi, ettei uusia verikokeita nyt lähdetä ottamaan, koska se on taas yksi pistos (=kärsimys) lisää koiralle. Hän kokeneempana eläinlääketieteen harjoittajana uskalsi määrätä antibioottikuurin ja lisää kovempia kipulääkkeitä. Antibiootti edistää paranemisprosessia, vaikkei varsinaista tulehdusta olisikaan. Nyt turvotus onkin jo vähän laskenut ja jalkaa ei varmaankaan kivistä enää ainakaan sen takia.

Uusi kipulääke olikin varsinainen nuijanukutus. Annoin puolikkaan ja Haukkuli oli puoli vuorokautta ihan tillin tallin. Kaiken kaikkiaan sillä on ollut neljää eri kipulääkettä. Fentanyl-laastari oli vaikuttamassa kolme vuorokautta, nestemäinen tulehduskipulääke, pieni murunen ihan ihmisten Panadolia ja neljäntenä vielä se opiaatti. 

Tänään kun on neljäs päivä leikkauksen jälkeen, Haukkuli jo vähän käyttää leikattua jalkaa maassa. Pehmeällä nurmikolla on kaikkein parasta askeltaa. Tänään se halusi jo tontin ulkopuolelle ja käytiin vähän kotikadulla lukemassa posteja.

Nyt täytyy ”lampunvarjostinta” pitää kaulassa tikkien poistoon asti, ettei potilas pääse nuolemaan haavaa eikä repimään tikkejä pois. Sen jälkeen vielä kuusi viikkoa ilman hyppimistä ja juoksemista. Eli sisälläkin toipumishäkissä tai muuten jatkuvan silmälläpidon alaisena. Ja tikkien poiston jälkeen pitää vielä käydä eläinfysioterapeutilla saamassa jumppaohjeita. 

Kuva: Erikoiset Asiantuntijat

Kuvien ja tekstin kopioiminen tai muu käyttäminen ilman lupaa on kielletty.

5 kommenttia:

 1. Paranemista Haukkulille! Minkä nimistä opiaattia se on saanut? Meillä on kolme koira syönyt Tramalia ja siitä ainakin joillekin ilmeisesti tulee tillintallin-olo, mutta meidän koirista kenellekään ei sivuvaikutuksia onneksi ilmennyt.

  Meillä jouduttiin kerran kastraation jälkeen käydä päivystyksessä lisäämässä vielä pari tikkiä, ne tikit maksoivat enemmän kuin arkena tehty itse kastraatio. Mutta hyvä toki, että oli päivystys, missä käydä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi. Jotain Trama- alkuista se oli, varmaan sama aine. Päivystyskäynnit ovat todella kalliita. Tässäkään loppujen lopuksi ei juuri mikään edistynyt, liimalappu saatiin pois ja CRP-todettua normaaliksi ja lasku oli yli 300 euroa. Seuraavana aamuna toisella käynnillä leikannut lääkäri veloitti käynnistä vain lääkkeiden hinnan.

   Poista
 2. Marja 50+:n kommentti on kadonnut täältä, mutta vastaan silti. Kiitos kommentistasi. Vointi menee koko ajan parempaan suuntaan. Tikkien poisto on viikon päästä ja aika eläinfyssarille on jo varattuna. Tällä hetkellä fysioterapiasta saa käydä nurmikolla kävely. Haukkuli ei vieläkään anna koskea leikattuun jalkaan.

  VastaaPoista
 3. Fentanyyli on yksi kovimmista ihmisen syntetisoimista opiaateista, noin sata kertaa morfiinia vahvempaa eli ihme jos koira on ollut "unten" mailla. Tramadoli (samoin synteettinen morfiinijohdannainen )on sitten sen fentanyylin vieroitusoireisiin ynnä lievempään kipuun, Hyvät tropit Haukkulille, ihmisen pitää olla pää kainalossa saadakseen samat ;D
  Ihunaa että koira voi hyvin!! Olen ihan hau!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo luin myös tuosta fentanyylin vahvuudesta netistä ja aattelin että kova on aine. Varmaan Haukkulillakin oli kovat kivut, mutta mikä osaa eläimen kivun määrän arvioida oikein? Tänään ostin sen haavaan pihkasalvaa. Jos se parantaisi haavan pian niin hyväksi, ettei tarvittaisi enää koppaa.

   Poista

Kiitos kommentistasi!