maanantai 23. tammikuuta 2023

Hamsterit

 


Suurin odotuksin lähdin elokuvateatteriin katsomaan Markku Pölösen ohjaamaa ja Paula Vesalan kanssa yhdessä käsikirjoittamaa Hamsterit-elokuvaa. Kyseisen kirjan olen lukenut aikaa sitten, mutta mainio tarina on silti melko tuoreena mielessäni - kuten monet muutkin Veikko Huovisen (1927 - 2009) tarinat. Hamsterit on julkaistu vuonna 1957.

Elokuvan 1950-lukulainen miljöö sijoittuu pääosin vanhaan kartanotyyppiseen upeaan rakennukseen ja sen lähitienooseen, muun muassa pieni kyläkauppa on aivan autenttisen oloinen. Puitteet ovat mainiot.

Myös elokuvan musiikki lyö upeasti tahdin tarinaan. Sävellystyön on tehnyt Vesa Mäkinen. Paula Vesalakin on tehnyt elokuvaan yhden pienen, mutta tärkeän laulun.

Pääosaa, Hamsteria, esittää Peter Franzén, joka pääsee lausumaan muutaman vuorosanan ranskaksikin nykyisen asuinmaansa mukaisesti. Hyvin Peter näyttelee, kuten aina - mutta parempiakin vetoja on nähty. Esimerkiksi Markku Pölösen ohjaamassa Koirankynnen leikkaaja -elokuvassa (v. 2004), jossa Peterin näyttelijänlahjat pääsevät täysillä oikeuksiinsa. Tämäkin elokuva perustuu Veikko Huovisen kirjaan.

Hamsteri asustelee kaksin Minni-hiirensä kanssa ja yrittää ansaita elantonsa sarjakuvataiteilijana. Talveen varautumisesta on tullut hänelle pakkomielle Robinson Crusoen innoittamana. Jäähän Hamsterin asuttama talo ikäänkuin autioksi saareksi talven eristäessä sen muusta ympäristöstä - tai näin hän sen ainakin kuvittelee. Taloa saapuu asuttamaan hänen kanssaan viisihenkinen perhe, joista äiti Tellua esittävä Vilma Kinnunen ja kuopusta Raisaa esittävä suloinen Emilia Mattila nousevat perheenjäsenistä selvästi askelman muita ylemmäs, edukseen. Perheenisä Rurikia esittävä Jaakko Ohtonen ei mielestäni oikein onnistunut. Hänen ilmiselvä masennuksensa jäi jotenkin irtonaiseksi ja epäselväksi kohellukseksi, aihetta olisi voinut käsitellä enemmän ja jotenkin toisin.

Toki pitää muistaa se, että Veikko Huovisella oli henkilöhahmoihinsa tietty omanlaisensa vekkuli ote, ja omalla tavallaan hahmot olivat hupaisuutensa takana hyvinkin syvällisiä. Tätä ei ehkä ihan tavoitettu tässä elokuvassa. Ja pitikö edes, en osaa sanoa.

Joka tapauksessa, Hamsteri saa Rurikista kumppanin talveen varautumisen suunnitelmiin ja toteuttamiseen. Näin syntyy Hamsterin mukaan toiveikas talvimieli, jota kohti miehet lähtevät tarpomaan ja keräilemään talvivarastoja. Vaan missä viipyy talvi.

Ja kun talvi viimein saapuu, elokuva ottaa kuin loppukirin ja aivan liian nopeasti elokuva säntää kohti loppuaan. Vähän niinkuin elokuva jäisi odottamaan osaa numero kaksi.


Apu-lehden numerossa 2 on juttua Pölösestä ja Franzénista. Heillä on pitkä yhteinen historia sekä ystävinä että elokuvien parista. Ei ihme, että syntyy hyvää jälkeä, kun ystävykset tekevät töitä yhdessä.
Elokuvan puitteet ovat upeat.


Yhtään ei harmittanut, että lähdin katsomaan tämän elokuvan, vaikka jotain jäikin puuttumaan. On aina haasteellista, kun odotukset ovat luetun kirjan perusteella korkealla. Elokuvaan kun ei kuitenkaan saa mahdutettua ihan kaikkea ja jotkin omat kirjaa lukiessani syntyneet mielikuvat särkyvät.


Kuvat: Erikoiset Asiantuntijat

9 kommenttia:

 1. Tämä elokuva on käsikirjoitettu ihan omaksi teoksekseen, joka on saanut ideansa Huovisen romaanista, mutta poikkeaa siitä paljon. Olen lukenut kirjan kauan sitten, enkä muistellut sitä ollenkaan.
  Pidin elokuvasta kovasti.
  Minusta nuo miehetkin olivat elokuvassa todella hyviä. Kumpikin yritti selvitä yksinäisyydestään. Rurikilla se oli masennuksen oire ja Hamsterilla kroonista, omasta erikoisesta persoonastaan johtuvaa.
  Äiti ja tytär edustivat tasapainoisuutta, jonkinlaista lämmintä, hoivaavaa naisellisuutta, joka säteili miespoloihin, mutta ei pelkästään riittänyt. Kyllä nämä miehet jollain tavalla toisiaan terapoivat, varsinkin Rurik hyötyi Hamsterista, vaikka eihän heistä mitään sydänystäviä voinut tulla.

  "Toiveikas talvimieli" on ihana mantra talven jaksamiseen. Olen ottanut sen omaan käyttööni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marjatta!
   Tämä valaisi katselukokemukseni uuteen valoon!
   Minäkin ajattelin ottaa tuon toiveikas talvimieli - ajatuksen käyttöön. Tänään lenkillä tunsin juurikin toiveikkuutta, kun ehdin vielä takaisin kotiin ennen kuin tuli hämärää!

   Poista
 2. En tainnut olla äsken kirjautuneena. "Toiveikkaan talvimielen" omaksi kannustuksekseen omaksunut olen siis minä, Marjatta.

  VastaaPoista
 3. Hyvä elokuva-arvostelu. Veikko Huovisen Hamsteri on esitetty televisioelokuvana aika kauan sitten. Muistan elävästi Pentti Siimeksen näyttelemän Hamsterin. Elokuva olisi mukava lisä näihin mielikuviin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi!
   Samat muistot minulla! Uskon, että pitäisit tästäkin elokuvasta!

   Poista
 4. Tiekkö juuri tultii elokuvista katsomassa tämä.
  Tykkäsin..jotenkin erinlainen elokuva, mutta hyvä.
  Mukavaa viikkoa sinulle🫠

  VastaaPoista
 5. Jäin tuijottamaan tuota ihanaa kuvaa, jossa Peter Franzen seisoo hirsiseinän edessä. Onpa kauniissa miljöössä kuvattu, senkin vuoksi voisi käydä katsomassa elokuvan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi!
   Puitteet olivat upeat, todella nostalgiset!

   Poista

Kiitos kommentistasi!